Zamatová roláda

Autor receptu: zirafninka1

Táto mnohým dobre známa roláda patrí aj v našej rodine k tým obľúbenejším. Na vareche som recept na tento skvelý dezert nenašla. Keďže bol vyžiadaný v diskusii, pridávam sem ten náš overený.

Suroviny

Postup

  1. Bielka oddelíme od žĺtkov. Šľaháme ich za postupného pridávania cukru na tuhý sneh. Do vyšľahaného snehu po jednom pridávame žĺtka, potom kakao a sódu bikarbónu. Cesto vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie a vo vopred vyhriatej rúre pečieme krátko - 5 až 7 min. Cesto necháme mierne vychladnúť, potom ho preklopíme na dosku poprášenú práškovým cukrom. Papier na pečenie odstránime a cesto necháme celkom vychladnúť. Nie je potrebné ho zatiaľ stáčať.
  2. Na prípravu plnky uvaríme hustú kašu z mlieka, múky, žĺtka a necháme ju vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí ju zmiešame s maslom (tiež izbovej teploty) a poriadne vyšľaháme. Plnku si rozdelíme na dve polovice. Do prvej pridáme kakao a 4 lyžice práškového cukru. Do druhej polovice vanilínový cukor a 2 lyžice práškového cukru.
  3. Vychladnuté cesto natrieme najskôr svetlou, potom tmavou plnkou a zvinieme do rolády. Roládu môžeme poliať čokoládovou polevou, ozdobiť orieškami.