Zamatová roláda (fotorecept)

Autor receptu: laurisia

Túto roládu som chcela urobiť už dávnejšie, ale keďže som roládu nikdy nerobila, mala som strach, ako to dopadne. Receptov je na nete aj na Vareche niekoľko, ale chýbali mi fotopostupy, tak dopĺňam.

22
porcií
10 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si uvaríme kašu, ktorú použijeme do plnky, nech nám počas pečenia rolády pekne chladne. V nádobe si vymiešame spolu mlieko, múku a žĺtok, aby nám pri varení nevznikli hrudky.
  2. Varíme na miernom ohni do úplného stuhnutia.
  3. Hustú kašu necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Občas premiešame.
  4. Nachystáme si suroviny na cesto, oddelíme žĺtka od bielkov.
  5. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne doň pridávame kryštálový cukor.
  6. Poriadne vyšľaháme a po jednom zašľahávame žĺtka. Je dobré to robiť vo väčšej nádobe, ja som to trochu podcenila. Vyšľaháme na krásny objem.
  7. Nakoniec pridáme kakao a sódu bikarbónu.
  8. Došľaháme - ale nie dlho, nech nám cesto nepadne. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie dáme upiecť do vyhriatej rúry na 200° po dobu asi 8-10 minút.
  9. Na upečené cesto si položíme navlhčenú utierku, prikryjeme doskou a rýchlo otočíme. Z cesta stiahneme papier na pečenie (mne sa trošku prilepil).
  10. Pomocou utierky cesto zroluje do rolády a necháme vychladnúť.
  11. Pripravíme si suroviny na plnku.
  12. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny s práškovým cukrom.
  13. Vychladnutý krém si preložíme do druhej nádoby. Po lyžiciach do neho zašľahávame vymiešané maslo. Nikdy nie naopak, čiže uvarený krém do masla - ostali by hrudky.
  14. Krém si rozdelíme na dve polovice - do jednej pridáme vanilkový cukor, do druhej kakaový prášok.
  15. Roládu si rozvinieme ....
  16. .... a natrieme najskôr bielu a potom tmavú plnku.
  17. Stočíme do rolády a dáme zatuhnúť do chladničky.
  18. Potrieme polevou, necháme zatuhnúť, do chladničky dáme až po zatuhnutí polevy, inak by nám stratila lesk.