Zákusok Čierna ruža fotorecept

orchidea - fotkaorchidea, 9. februára 2011
Zákusok Čierna ruža (fotorecept)
Foto: merihe

Blíži sa Veľká noc, gazdinky si už pomaly chystajú recepty na všeliaké dobroty pre kupačov, tak som si povedala, že aj ja dám Zobraziť celý popisBlíži sa Veľká noc, gazdinky si už pomaly chystajú recepty na všeliaké dobroty pre kupačov, tak som si povedala, že aj ja dám všetkým vareškárkam jednu inšpiráciu na zaujímavý zákusok. Ešte som ho sama nerobila, ale zato som ho jedla. Zákusok nielen dobre vyzeral, ale aj chutil a ja len dúfam, že sa mi vydarí tak, ako mojej šikovnej kolegyni od ktorej tento recept mám. Za hlavnú fotku ďakujeme používateľke @merihe , a za nafotený postup k receptu našej novej posile na vareche @ivosenka :-D

Suroviny

6 ks
6 PL
6 PL
7 ks
250 g
170 g
2 PK
40 g
70 g
5 PL
1 ks
2 PL
Krém:
4 dl
1 balíček
1 balíček
250 g
200 g




Postup

  1. 1

    Dúfam, že vás neodradilo to množstvo surovín ktoré treba na tento zákusok, ale to je preto, že aj príprava je náročnejšia... Prvé cesto si pripravíme tak, že množstvo surovín rozdelíme na dve časti. (Skúsenejšie si môžu pripraviť cesto aj naraz a rozdeliť na polovicu). Vyšľahať bielky (3), pridať cukor (3PL) a šľahať do hustej peny, potom po jednom pridať žĺtky a zľahka zamiešať múku (3PL). Na plechoch vyložených papierom na pečenie upečieme dve cestá. Tie prekrojíme po dĺžke na polovicu, vzniknú nám 4 polovice. Každú natrieme lekvárom a zrolujeme po dlhšej strane do roládky.

  2. 2

    Plech si vyložíme papierom na pečenie a roládky uložíme rovnomerne od seba.

  3. 3

    Urobíme si druhé cesto. Vymiešame tuk s cukrom a žĺtkami, pridáme postupne všetky ostatné suroviny a nakoniec zľahka vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Cesto nalejeme medzi roládky na plechu. Upečieme.

  4. 4

    Krém si pripravíme tak, že v mlieku rozmiešame Zlatý klas a pridáme vanilkový cukor. Uvaríme kašičku. Za občastného miešania ju necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame maslo s cukrom do peny a postupne zašľahávame kašičku (nesmie byť horúca, krém by sa zrazil). Hotový krém natrieme na upečený zákusok a polejeme čokoládovou polevou.

  5. 5

    Tak čo milé vareškárky poviete na to? Zdá sa vám to náročné, mne osobne áno ale čo by sme neurobili preto, aby sme našich blízkych potešili a prekvapili niečím novým.

  6. 6

    Nech sa to všetkým podarí a ..... dobrú chuť!

Diskusia k receptu

milina
To sa tie upečené roládky pečú ešte raz? To sú roládky po okrajoch plechu a druhé cesto ich zakryje ? Môžeš trošku priblížiť ako vypadá finále keď sa koláč rozkrojí?
hamana
Veľmi zaujimavy recept. Škoda že nie je ofotený. Určite ho vyskušam.
cinkla
Hmmmm, aj mna by zaujimalo,ako vyzera 1 porcia tohoto zakuska, ako sa porcuje ? Velmi zaujimavy recept....
sandratamer
Stále nad tým premýšľam, ale neviem si to predstaviť... Mám rovnakú otázku ako @milina , tie roládky sa pečú s druhým cestom ešte raz? A akým spôsobom ich treba na plech uložiť? Vedľa seba, alebo krížom...

A ako na hotový koláč natrieť plnku, roládky majú byť tiež zakryté?
Rada by som ho skúsila urobiť, ale toto je práve jeden z receptov, kde by fakt "bodla" fotka a úplne najlepšie aj fotopostup.

Ak sa podarí, určite koláč nafoťte (prípadne aj postup) a vložte aj fotku. Keby bol nejaký problém, kontaktujte redakciu, hm?
1x cima93
torticka
Ja si myslím, že sa to pečie aj s roládami. Veď preto sa to volá Čierna ruža, lebo tie rolády asi zhoria. Mne by to určite zhorelo.
tetuska
myslím, že roládky dáme na plech rovnomerne od seba a medzi ne nalejeme plnku a pečieme vcelku, krém sa natiera potom na celé upečené cesto, roládky nemajú byť zakryté, plnka ide medzi roládky
tinca
Tak dievčence, moja bývalá kolegyňa robí obrovskú tortu s roládou, dostala som ju od nej na okrúhle jubileum a už ma ďalšie čaká . Povedala som si, že už ju budem piecť len s ňou a potom dospejem aj k fotkám. Ale to je čosi úžasné... Takú tortu neurobia ani v interhoteli. Fakt vám poviem, že slovenky sú strašne šikovné. Aj kráľovná Alžbeta by zírala.
orchidea
Mrzí ma, že som nemohla dať aj fotku, lebo ako som spomínala, ešte som ho nepiekla, recept som uverejnila iba kvôli tomu, že je ozaj zaujímavý a chcela som dať možnosť vyskúšať ho aj vám ostatným. Na upresnenie: roládky sa uložia na šírku plechu po dĺžke vedľa seba tak, aby boli od seba rovnako vzdialené, druhé cesto sa rozleje rovnomerne medzi ne a dá sa to znova piecť. Krém sa roztrie na celý vrch upečeného koláča. Po upečení bude vrch určite nerovnomerný ale krém to všetko prekryje. Pri krájaní po dĺžke plechu - medzi roládkami a po šírke plechu - záleží od vás aké široké kúsky chcete mať.
Lepšie som to už vysvetliť nevedela ale viem, že vy ste šikuľky, treba to len vyskúšať a uvidíte, že to nie je také nepochopiteľné ako to vyzerá. Nech sa vám vydarí.
renfri
mne sa ten postup zda zrozumitelny a urcite ho skusim cez vykend upiect, uz sa tesim :) dik za tip
orchidea
To som rada že som aspoň niekoho potešila, ak sa podarí budem rada a foto by určite potešilo nielen mňa ale aj ostatných. tak držím palce
veronika353
Včera jsem se konečně dostala k tomu, abych vyzkoušela tento zákusek.Je opravdu výjimečný, krásně vypadá, je i velmi chutný a je ho dost.Vřele doporučuji všem.Ty roládky je třeba dát trochu dále od okraje plechu,aby byly při krájení ve středu řezu. Ještě jednou díky za svělý recept!!!!!
merihe
Ja už som starí mazák v pečení tohto zákusku piekla som ho dokonca na prehliadku zákuskov u nás v dedine a mala som s nim úspech.Bolo to spojené aj s predajom a já som šup šup mala predané a každý ma oslovuje.tak já som mala zásluhou orchidei úspech a odporúčam každému vyskúšať.orchidea dakujem za skvelí recept
orchidea
veronika353 a merihe - ani neviete ako som sa potešila tomu, že sa vám môj recept páčil. Ďakujem vám že ste ho vyskúšali a napísali svoj názor a to, že je od každej kladný, tak to som veľmi rada. Nech sa vám aj naďalej darí v skúšaní nových receptov.
zdezda
.....a prečo ste dievčatá ešte neukázali ako sa vám podaril tento zákusok ?
dorisa
Nechapem, prečo je toto nový recept,ked ma komentáre z marca 2010!
klivia51
dorisa už som chcela reagovať o tom aj ja.. no myslim si ,že sa tu robi čo chce...komentare sú skoro z celeho roka 2010----
dorisa
@klivia51 ,(si pekná modra ruža),asi sa chybička vloudila. Koláčik je pekný, trocha rozmazaný,ale musí byť výborný.
redakcia
Bola pridaná fotka, nejde o chybu, len vám dávame do pozornosti recept, kde bola po čase pridaná aj fotka.
bejaja
je to zaujimavé, ale keď sa odporúča do pozornosti ešte raz aj s komentármi z r.2010, tak mohol byť postup nafotený podrobnejšie a nie len finálový výrobok :),.....určite je výborný o tom nepochybujem..
merihe
Dievčatá,nevloudila sa chybička,len som chcela ukázať ako zákusok vyzerá.Orchidea,ešte raz dakujem za recept a ospravedlňujem sa za tú rozmazanú fotku,ale snád to nie je až také hrozné.
alexdidi
Ja tento zákusok nepoznám, ale zaujal ma, takže ho rada vyskúšam..
redakcia
@bejaja , to nemyslíš vážne. Snáď nechceš diktovať redakcii čo má robiť. Sme radi, že @merihe pridala fotku k receptu, ktorý tu bol už dávno a ľudia si nevedeli predstaviť finálny produkt, a za to jej ďakujeme.
verula
kolacik vyzera super, chcem ho vyskusat ..som zvedava co na to povie okolie ak sa podari dik za receptik
bejaja
@redakcia , prepačte, nemyslela som to v zlom, redakcii nechcem nič diktovať, len ma zaujal, preto som napísala, že mohol byť nafotený celý postup a nielen finálový výrobok, usudzovala som aj podľa toho, že v komentároch sa varechačky pýtali ako sa ukladsajú tie roládky,ako sa pečú, nevedela som si to ani ja predstaviť, napísala som aj to, že je výborný,že o tom nepochybujem...niekedy vyskúšame nejaký recept, ktorý potom odložíme a po čase sa k nemu vrátime, preto som to aj tak napísala .
orchidea
Ďakujem redakcii za možnosť pridať obrázok k receptu, ktorý som tu už dávno uverejnila bez fotky.
Veľmi ďakujem aj @merihe , že bola taká dobrá, recept vyskúšala a odfotila, konečne si viete zákusok všetci, ktorí ho nepoznáte predstaviť. Ďúfam, že aj chutil, podaril sa ti skvele!
Čo sa týka pripomienky @bejaja , nemyslím si, že je zle keď aj k starším receptom je dodatočne priložená fotka, môžeme si ten recept my, ktorí sme tu už dávno registrovaní znova pripomenúť a noví "Varecháči" sa možno potešia.
A čo sa týka postupu... tak to je naozaj na každom kto recept pridáva, či má čas alebo možnosť fotiť podbrobne celý postup.
Ešte raz ďakujem.
jeka
Ja ho poznám pod názvom "rez s roladkou",je veľmi dobrý.
Roládky si upečieme dve kusy,stáčame z oboch strán, rozpolíme na dve časti a tie potom rovnáko rozložíme na plech,na ktorý vylejeme cesto,cesto má byť trochu nižšie ako roládky,lebo trochu podrastie.Cesto sa dá obmieňať,ked je svetlé cesto tak ide tmavá roládka a svetlý krém a naopak.ja som ho skúšala s ríbezľovým a slivkovým lekvárom ,chutil všetkým.
redakcia
To je jasné @bejaja , len treba myslieť na to, že si niekto (nebol to autor receptu) dal tú prácu a odfotil aspoň finálny výsledok. Takto máme predstavu, ako má koláč vyzerať. Až niekto nafotí postup a autor receptu s tým bude súhlasiť, radi ho zverejníme a opäť dáme do pozornosti.
merihe
dievčata moje zlaté mám57 rokov,a na PC samouk,tak som bola prešťastná,že som to zvládla aspoň takto ako to je.Som na PN tak z dlhej chvíle som sa do toho postila ako to tam vložiť.Baví ma varenie,pečenie,ale i PC.Podla receptu sa to dá velmi pekne pochopiť,len to treba viac krát preštudovať a pôjde to,orchidea to veľmi dobre a zrozumitelne napísala dakujem za pochopenie.
sedmak
Že je recept staešieho dáta to vôbec nevadi,určite je skvelý,ja by som tiež čosi pridala ale ešte neviem vkladať foto,som samouk,ale keď sa to naučim,kočky potom ma bude musieť zastaviť len redakčny tím:)
dogagador
ja celkom nechapem, ked rozkrojim cesto na rolady pozdlzne, budem mat kratke a tucne rolady, alebo dlhe a takmer nerolady, lebo to sa neda zarolovat.....
veronika353
Já jsem s tímto zákuskem sklidila velký úspěch, je velmi dobrý a když se to těsto na rolády rozřízne, dá se pěkně srolovat.Když potom hotový zákusek krájíme kolmo na roládky, tak to pěkně ukáže.Múj nejmladší syn je dost vybíravý a když mu tento zákusek chutnal,tak musí být fakt dobrý!!! Chválím, chválím, chválím!!!!!
merihe
dogagador:prekrojíš aby si mala dlhé roladky a zroluješ ich neboj sa.
Ja dávam na plech tmavé cesto a potom rozmiestnim rovnomerne roládky aby sa to dobre potom krájalo.
merihe
dogagador:prekrojíš aby si mala dlhé roladky a zroluješ ich neboj sa.
Ja dávam na plech tmavé cesto a potom rozmiestnim rovnomerne roládky aby sa to dobre potom krájalo.
tataika
atˇdělám ,co dělám černou růži hledám ale NEVIDÍM !!!proč černá růže????
dorisa
Študujem recept, rozmýšlam,že by som koláčik aj upiekla. Naozaj nie je taký naročný. Je zaujímavý,naozaj.
frona
Mňa recept veľmi zaujal. A myslím si, že bol celkom zrozumiteľne napísaný. Ja ho čítam teraz prvý krát, takže som ho hneď videla aj s fotkou. Pre mňa je to postačujúce vysvetlenie. Komentáre ale veľmi dobre pomohli k predstavivosti. @merihe pridala dobrý nápad pri ukladaní roládok na tmavé cesto. Určite to takto urobím aj ja. Dík
tetuska
chcela som napísať komentár, ale vidím, že tu už mám komentár staršieho dáta, tento recept mám uložený, ešte som ho nepiekla, na pohľad je veľmi lákavý a postup je aj zrozumiteľný, keď človek pečie často, nemá s tým probém...
merihe
vdaka vám ešte raz za komentáriky,veľmi ma potešili.
Recept skutočne nie je ťažký,to len tak vypadá,treba vyskúšať,A prečo čierna ruža??Proste asi iba tak ,ako hoci ktorý iný recept niekto si to tak pomenoval.
redakcia
@orchidea a @merihe , dobrá spolupráca, zákusok sa dnes zaradil medzi top recepty včerajšieho dňa, dokonca je na prvom mieste v klikanosti tu na Vareche :-)
ivosenka
@ orchidea a @ merihe, vaše společné dílko mě moc zaujalo, mám ráda nejen dobrá, ale i oku lahodící jídla...a toho je mistrovský kousek. Právě zvedám zadek ze židle a jdu se do něj pustit. Fotky u jídel dělám automaticky, v takovýchto případech celý fotopostup, tak pokud budete mít zájem, fotky vám pošlu, ať si je můžete přidat....jen poprosím o souhlas, zda mohu zveřejnit tento recept s odkazem na vaše autorství a tento web i na svém domovském webu - tento kousek si zaslouží být se slávou šířen za hranice ;) díky za odpověď (tajně doufám, že kladnou:) )
orchidea
Veľmi som sa potešila takému ohlasu na recept a vďaka @merihe , ktorá "ukázala" jeho podobu získal taký úspech.
@ivosenka ak sa ti podarí urobiť aj fotopostup, myslím si, že redakcia nebude proti doplniť ho do receptu, ja už teraz s tým súhlasím a čo sa týka zverejnenia na tvojej web stránke, tiež nemám nič proti tomu, veď ide predsa o to, aby recept slúžil ľuďom, mohli sa z neho tešiť všetci tí, ktorí budú mať oň záujem.
ivosenka
@orchidea , jsi zlatá ;) těsto na rolády je právě v troubě, jen jsem trochu změnila množství surovin podle velikosti plechu...;)
ivosenka
@orchidea , mám upečeno a skoro i snědeno :) moučník je výborný, kobylky se vrhly na ochutnání, dcera si kus sbalila s sebou pro přítele...mohu jen doporučit! Fotky mám, jen nevím, komu kam je poslat ;)
evusik
toto je presne ten typ zákusku, ktorý človek musí vidieť... videla som ten ktorý upiekla @ivosenka a je krásny, určite ho upečiem :-)
ivosenka
fotky jsem právě odeslala redakci, pokud se jim budou líbit a budou se hodit, tak by tu měl být časem i fotopostup ;)
ivosenka
@evusiku , děkuji :) je opravdu výborný! pravda, trochu pracnější než bábovka z jedné mísy, ale stojí za to ;)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Koláč (zákusok ?) neviem pomenovať, ale asi niečo spoločne. Vyskúšala som, koláč je dobrý, ale pre mňa trochu suchý. Možno trochu viac džemu, alebo pod ten krém nejaké kyselkavé ovocie. Možno by stačilo aj kúsky zaváraného ovocia v tom hnedom korpuse.
orchidea
@ivosenka - tak som vytešená, že sa ti recept podaril a hlavne všetkým chutil a som zvedavá na ten fotopostup.
@esi - no zase sa potvrdilo, že koľko ľudí, toľko chutí, tebe sa zdá zákusok suchší a iní zase tvrdia, že je krémový, ale hlavne že ti chutil, s tým ovocím môžeš vyskúšať, bude to zase niečo iné, veď tak vznikajú nové recepty, niečo tam pridáme, uberieme a je z toho zase nový výtvor. Určite potom nezabudni uverejniť ak ho upravíš pridaním toho ovocia.
merihe
náhodou zákusok nie je vôbec suchý,v roládkach je džem a navrchu je dosť hrubá vrstva plnky ako môžete vidieť aj na obrázku...
merihe
Orchidea,ten záujem o čiernu ružu to je niečo .Som rada,že má taký úspech a teším sa na postup čo dá ivošenka.
merihe
Ivošenka-teší ma,že sa ti zakusok vydaril.
cica2
wau nádhera!!!!! 1******* Tento recept je môj tajný tip na výhru ;-)...velmi rada ho vyskúšam na najbližšiu oslavu, dúfam že sa aj mne tak krásne vydarí ako aj vám, čo ste sa spoločne podielali na jeho tvorbe a výsledok fakt stojí za to!!! Nádherný zákusok a velmi zaujimavý (krásne ukážu aj tie roládky) a verím že aj výborný, už sa teším keď ho budem piecť:D
cica2
...a ďakujem za receptík a aj pekne spracovaný fotopostup :D
cica2
teda lepšie povedané že vám dievčatá, gratulujem k úžasnej spolupráci!!!!.....viem, viem mohla som to napísať všetko naraz, xixi ale ja som z toho zákusku celá paf :D
merihe
Dakujem veľmi pekne redakcii,že to tak všetko dobre dopadlo a zákusok už je na svete tak ako má byť.Do tretice ,ivosenke sa skvelo vydaril,si šikulka a uviedla si veľmi dokonalí postup.Mam k vám prosbu to sem nejako nepatrí,ale ako mam dať do komentára ten začiatok komu píšem,aby som to mala podčiarknuté a farebne zvýraznené nie a nie na to prísť.Dakujem vam veľmi pekne ,sama sa učím a potom to tak vypadá.
redakcia
je to jednoduché. stačí napísať zavináč, čiže @ a za to bez medzery nick, ktorý chceš osloviť. Za nickom však nesmie byť žiaden znak a takisto sa nesmie používať diakritika.
dorisa
Krasny koláčik, naozaj, nemá chyby. Bomba!
orchidea
Ešte raz ďakujem za tú úžastnú spoluprácu pri tomto recepte, som z toho dojatá.
@ivosenka - bola som na tej stránke a musím povedať, že sa ti tiež zákusok vydaril a som rada, že má taký veľký ohlas aj na tej stránke. Ďakujem. Samozrejme vďaka aj za ten fotopostup, už je to teraz úplné.
orchidea
@ivosenka - ešte raz som išla na tú stránku, prezrela som si tvoj profil a tvoje ďalšie recepty a ostala som v nemom úžase nad tými tortami... to by si nás mala naučiť tak zdobiť, teda hlavne mňa, je to krásne, už aj posielam túto stránku sestre, ktorá tiež žije v Prahe, na "varechu" už chodí dávno, tiež rada vypeká keď má čas.
kata50
Určite vyskúšajte. Zažijete svojich 15 minút slávy. Návšteva bude špekulovať ako ste tú roládku dostali dovnútra...:-))
zaffi
Tento recept už mám 6 rokov. Do piškóty medzi roládky dávam 8 vajec, je trochu vyšší. Zákusok krájam na trojuholníky, každý na priereze vyzerá trochu ináč, roládka je cez celý zákusok, šikmo rozkrojená. Pri ukladaní roládok na plech treba počítať aj s okrajom,
ktorý odkrojíme. Prvú roládku dáme trochu ďalej na plech.
kata50
Super pripomienky. Ďakujem, vyskúšam - ten šikmý rez.
ivosenka
@orchidea , děkuji za pochvalu, dorty mě moc baví - stále se učím, svůj první jsem uplácala před 5 měsíci a od té doby se snažím dál ;)
jak si najdu chvilku a pokud o ně bude zájem, ráda je vložím i sem :)
kkaja
nádherný recept hodný vyskúšania
klaura
úžasné ... ja som ho prvýkrát prehliadla a teraz mi spadla sánka ... :)
KK
angiek
zaujimavy recept a urcite dobrucky, vyskusam tiez najblizsie, len kvoli efektu, len aby sa podaril tak pekne nakrajat :)
radusik12
super, že su tu aj fotky lebo ked som to prvy raz videla tak tu neboli...velmi ma potesili :o)
rikina
úžasný koláčik, na Veľkú noc určite spravím...
marcinekova
je naozaj super, piekla som ho na oslavu a malo to uspech ale na buduce budem musiet upiect dva plechy lebo zazrakom bol fuč
3sandra3
páči sa mi tento krásny zákusok,,, určite ho na Veľkú noc vyskúšam, dufam, že sa mi podarí,,,,
liviar
Je vynikajúci, vrelo odporúčam. Včera som ho robila a už ho skoro niet. Len krém som trošku vylepšila arómou, lebo u nás nemusia cítiť tú maslovú chuť a vrch som posypala strúhanou čokoládou. Je fantastický.
narciska
ja som si ho opísala už dávnejšie ale určite ho vyskúšam
ancicka
Za týždeň máme jednú slávnostnú udalosť,tak ho upečiem,D:)
bibia1
prenádherný koláči, ukladám, ale či si naň trúfnem :)
bibia1
prenádherný koláčik, ukladám, ale či si naň trúfnem :)
1973milacik
tak tento zákusok určite cez víkend vyskúšam, budeme mať oslavu, tak dúfam, že sa mi podarí :-)
evusik
piekla som dcére k narodeninám a bol fakt veľmi dobrý, ja som dala trochu viac džemu... len na budúce zvolím asi menší plech, robila som na veľký, alebo spravím viac plnky.... ináč chuťovo aj vizuálne výborný, všetci chválili .-)
orchidea
@evusik som rada že sa " ruža" vydarila a chutila, teším sa tomu a s tým plechom máš asi pravdu, záleží od veľkosti treba vyskúšať.
jafa
krasny fotopotup ja som ho uz jedla u svagriny ale nemala ho taky pekny tvoj je super
1947
zákusok sa vydaril, bol veľmi dobrý a skoro taký krásny ako na obrázku až som sa čudovala ,že som to dokázala
orchidea
@1947 - čoby si to nedokázala... som rada že si spokojná a že si aj napísala svoj názor
janka1011
tak dnes som piekla tento koláčik, je nielen krásny, ale aj veľmi chutný a všetkým odporúčam vyskúšať, nie je to vôbec také ťažké ako to vyzerá.
Všetci ho obdivovali a čudovali sa, ako som tam dostala roládu :)
Ďakujem za skvelý receptík do mojej zbierky, určite sa budem k nemu vracať :))
orchidea
@janka1011 - pochvala vždy poteší... ďakujem a máš pravdu, recept nie je až taký komplikovaný ako vyzerá a výsledok stojí za to tak ako píšeš...:)
chulia
tento zákusok je fakt vynikajuci ,ale trošku suchý, ja by som tam pod krem dala nejaky dzem,
orchidea
@chulia - mne sa teda nezdá vôbec suchý, veď je tam krému dosť, ale každému podľa chuti, keď chceš daj si aj džem a uvidíš ako bude chutiť, možno to bude zase iná chuť a vzhľad
miramira
Tento zakusek vypada opravdu super! Muze me nekdo z vas poradit cim muzu nahradit PALMARIN? Co je to za tuk? Muzu pouzit misto nej MASLO? Nebo radeji rostlinny tuk?
Dekuji!
renc
vyzerá to chutne asi to skusim upiect
florkad
tak dnes idem vyskúšať,ak sa podarí na budúci týždeň upečiem susede na sedemdesiatku :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia