Zajac v horčici fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 30. januára 2011

Králiky sú príbuzné zajacom. Líšia sa však od nich menším telom, kratšou hlavou, ako aj kratšími zadnými nohami. Rozšírili sa po celom svete. Králiky Zobraziť celý popisKráliky sú príbuzné zajacom. Líšia sa však od nich menším telom, kratšou hlavou, ako aj kratšími zadnými nohami. Rozšírili sa po celom svete. Králiky viac bežia ako skáču...a niekedy doskáču až do pekáča :-) a ja fakt neviem, či môj bol zajac, alebo králik...

4-5
porcie
25 minút
príprava
70 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
6-8 ks
2-3 ks
8-12 strúčikov
3-4 PL
125 g
250 ml




Postup

  1. 1

    ...pozrieme do mrazničky a chladničky, keď máme šťastie, niekde nájdeme zajaca. Rozporcujeme ho a dobre prešpikujeme slaninou a cesnakom TIP: ak dáme slaninu do mrazničky stuhnúť, lepšie sa bude strkať do mäsa...Z horčice, chilli omáčky, cesnaku, soli a čierneho mletého korenia vymiešame niečo pekné, chutné a farebné...a týmto dobre a úplne všade natrieme mäso...necháme odpočívať asi 23 hodín, alebo koľko máme času...

    Zajac v horčici (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...očistenú cibuľu nakrájame na neurčitý tvar a vložíme do hlbokého pekáča. Očistené zemiaky nakrájame na kolieska 2,8mm a pridáme k cibuli, dochutíme korením, ak treba posolíme a premiešame...

    Zajac v horčici (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...odležané mäso naukladáme na cibuľozemiaky a ozdobíme plátkami masla, vložíme do rúry a dusíme prikryté asi 37 minút, potom odkryjeme zalejeme sladkou smotanou a pečieme ešte asi 29 minút...potom môžeme jesť, máme obed hotový. Biele suché víno bude k zajačikovi ideálne...dobrú chuť

    Zajac v horčici (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

evusik
pozrela som pod posteľ, do skrine a do mrazničky a nič som nenašla. Asi som nemala šťastie.... ale tvoj recept si odložím a keď to šťastie príde tak ho aj uvarím :-)
1x wewe2
sovka62
Enerrgizer, keby si mal zajaca a nie králika, určite by si to zistil. Napriek odležaniu a marinovaniu má zajac výraznú vôňu i chuť, králik vonia podobne ako kura. Doma sme zajace mávali dosť často a hoci sme museli jesť čo sa navarilo a nepreberať si, v prípade zajaca som bola omilostená. Zaumienila som si, že ja ho v živote variť nebudem, ale nevyšlo mi to. Manželovi kamaráti poľovníci ich k nám veru nanosili dosť. Pripravila som ich vždy tak, že som ani len neoblizla, či je jedlo dosť slané. Asi som sa triafala, tí čo ho jedli, chválili, ale mňa veru nepresvedčili, aby som si tiež dala.
enerrgizer
ďakujem, takže králik :-) ...bol z Maďarska, preto som nerozumel čo tam má napísané :-)
tinca
a ja že králik je zajac po česky a ono sú to dve potvorky. @enerrgizer chutné a krásne fotto
bejda7
No zajkov mám radšej živých...Priznám sa že som zajaca jedla len raz v živote,bol fantastický,len do tej doby,kým som nevedela čo jem..:))No tvoj recept vyzerá skvelo!
dorisa
Zajačika by som nezjedla, je mi ho luto,ale keby som nevedela,dala by som sa pozvať. Jedlo zas vyzerá skvelo,ako vždy.
janger
Nema zajac trochu tmavsie maso ako kralik? Recept je vyborny!
tonicka53
zajace sú poľné a tie nosia do kuchyne poľovníci a králiky si chováme doma. a neviem čo máte proti králikom v kuchyni, veď aj kurence, sliepky, husi, prasiatka, ryby ... všetko bolo malé, milé, živé a predsa to varíte a požívate :D ale ako sa hovorí, proti gustu žiaden dišputát !
1x wewe2
ludar
Určite vyskúšam, vyzerá fantasticky. Králika môže celá moja rodinka na všetky možné spôsoby.
remcula
Enerrgizer, je mi úplně fuk, jestli je to zajíc, nebo králík! :-)) Já recepty na králíky sbírám a tenhle si hned ukládám.
dajanca
krásne... keď sa mi podarí stretnúť zajaca, alebo králika už viem, čo s ním... :-)
marcy
fajnota,neskutočné chute si mi narobil :-) nemáme momentálne zdroj,ale raz to príde ....
palokuchki
@energizer , ako vzdy tvoj recept je vtipne napisany, dobre sa to cita. Jeden cas sme chovali doma kralikov, mali sme ich radi. Recept si odkladam. Ak sa zase rozbehneme s chovanim recept pride vhod.
eraserhead
Enerrgizer máš to dosť popletené, králik versus zajac.
Základný rozdiel medzi zajacom a králikom je ten že králik vrhná nahé a slepé mláďatá, kdežto zajac vrhá mláďatá s otvorenými očami a úplne osrstené .
V našich končinách sú dostupné nasledovné:
Zajac poľný:
 snaturou2000.sk/zivocichy/zajac-polny...

Králik divý:
 cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1l%C3%ADk_divok%C3%BD...

Králik domáci:
 cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1l%C3%ADk_dom%C3%A1c%C3%AD...


mili2936
Tak ja tiež patrím medzi tých šťastlivcom, čo keď nazrú do mrazničky, zajaca, či vlastne králika domáceho, tam nájdu. Mňa zatiaľ zásobuje tatino, ale muž sa chystá chovať so synom zajačkov aj doma. A aj peknú slaninku domácu tam nájdem, zemiačky nové už sú tiež z vlastných zdrojov, takže viem, čo budem v nedeľu variť.
akeber
Manželovi sa recept zapáčil, nakoľko chováme zajace (králik - jediný príspevok Záhorákov do spisovnej slovenčiny), je len otázkou času kedy to ochutnáme.
medulienka122
dobrý recept, len ja mám tiež problém so zajkom..s prasiatkom a hovädzím nemám problém, lebo ich nemilujem, zato zajkov áno...:-) Enerrgizer, pozri prosím ťa na moju diskusiu o odšťavovači, čo bola niekedy zač. júla, ďakujem
maartina
...zajačik bol famóóózny, ešte teraz sa pri spomienke naň zalizujem za ušami :) ...akurát toho nášho sme musili dusiť o dosť dlhšie :)
honestka
hlavne ze chuti - a tvoj na to vyzera. ja sa musim uspokojit asi s kuratom, lebo tie co nam obcas behaju po zahrade by som nedokazala tiez zjest. taky z farmy -to memam problem, zvyk z detstva, ked ich tato pestoval.
milinko
Dnes sme mali na obed, je to fakt výborne a chutné jedlo. Môžem všetkým len doporučiť. Ďakujem za receptík :=)