Zabíjačková kapusta údená fotorecept

megdesign - fotkamegdesign, 13. februára 2014
Zabíjačková kapusta údená (fotorecept)
Foto: megdesign

Troška pozmenená klasika ;)

Suroviny

1,5 kg
1 kg
1,5 kg
1 nožičky
2 ks
5 guličiek
5 guličiek
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme do vody variť koleno a rebrá. Pridáme korenia a bobkáč. Po uvarení /mäso ide ľahko od kosti/ mäso vyberieme a do vývaru pridáme kapustu.

    Zabíjačková kapusta údená (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso dáme vychladnúť a nakrájame si na kolieska klobásu.

    Zabíjačková kapusta údená (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájanú klobásu pridáme do hrnca a krátko povaríme. Keď nám klobása pustí farbu/masť, pridáme za hrsť sušených hríbov.

    Zabíjačková kapusta údená (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnuté mäso oberieme od kosti a natrháme na kúsky.

    Zabíjačková kapusta údená (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vsypeme do kapusty a necháme prejsť varom.

    Zabíjačková kapusta údená (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odstavíme z ohňa a necháme schladnúť, aby nebola kapusta vrelá. Naplníme do 7 dcl pohárov a sterilizujeme pri 70°C. /v mojom pripade umyvacka riadu/. Ideálne jedlo, ak sa nám nechce variť : vysypem pohár do malého hrnca, prihrejem, spravím zemiaky /chlieb/ a večera na stole. PS: Papriku netreba, klobása nám pekne opaprikoví. ;)

Diskusia k receptu

modrykamen
Deti sa osamostatnili, ale hrnce ostali a tak sa varia stále veľké porcie. Tak čo s tým? No šup do pohárov a vydinstovať. Po čase dobre padne zohriať. Ja zvyknem po zohriatí pridať kyslú smotanu a obed je hotový.
eviana
Tak toto sa mi veľmi popačuje @megdesign , vyzerá veľmi fajne... milujem kapustu a ti moji nad ňou na druhý deň krútia nosom a ja naučená variť vo veľkom... tak toto určite vyskúšam, ďakujem za super inšpiráciu :)
pusta
síce pozmenená klasika, ale vynikajúca kapustnica.
robievam podobne, pre seba pridávam ešte štipľavú papriku, vôbec nemusí byť.
tiež niekoľko fliaš zavarím a odložím do špajze.
je super mať po ruke hotové, chválim ťa a ***** dávam.
fialka49
"Navarila nám víla Amálka?", opýtajú sa deti, keď sa rýchlo zjaví obed na stole vtedy, keď nie je čas variť. A sme "jej" (tej Amálke) veľmi vďační.
Veľmi dobrý spôsob pomoci v čase núdze a zároveň aj zachovanie domácich vitamínov.
používateľ nemá avatar
mb
mb
nadherny recept, zbieram vsetko co sa toci okolo kyslej kapusty, dakujem :)
boxik
Dobre vyzerajúca kapustnica a zrejme aj chutná , len môj červíček čo chce zavŕtať sa pýta čo je na nej zabíjačkové. Zabíjačková kapusta sa u nás a od Merašíc to až tak ďaleko nie je robila vždy z čerstvých zvyškov priamo pri zabíjačke , ale hlavne ako voda sa používal obar , teda voda v ktorej sa varili hlavy , vnútornosti a jaternice a preto bola zabíjačková.
1x amia
megdesign
@boxik presne tak... Zabijackova kapusta je z ovaru, zvyskov masa a kapusty.

V uvode mas napisane : "Troška pozmenená klasika ;)" Cize, je to principialne rovnaky postup, ale ovar je z udeneho kolena....
marianne
no napad to ie je vobec zly...mozno hlupe otazky,ale nemam s tym skusenost: a take zavarene to kolko vydrzi? a drzis tie pohare v chlade:chladnicke,pivnici? na chalupu by som spravila,sa mi to naozaj pozdava,my sme kapustovi...
megdesign
@marianne vydrzi to jednako, ako zavarane uhorky... Uz som jedol aj dvojrocnu.... Pohare na stelazi /polici/ v pivnici...
marianne
teda toto:-) trosku som sa obavala toho masa,ci sa nepokazi,predsa len, az nas botulinom nepritravim:-)) ale ked je to vsetko udene maso,nic by sa tomu nemalo stat...na chalupe prihrejem,kus cheba k tomu,vybavene....taketo jedla tam na jesen,zimu potrebujem...dik:-)
megdesign
@marianne aj keby nebolo udene, je to zavarene... Aj zabijackove maso v konzerve nemas udene, len zavarene a vydrzi v konzerve dlho...
marianne
ved ano:-) ja som potravinarsku skolu vystudovala,len ked sme sa ucili o klobasovom jede,mi vsetko jedno nebolo:-)) a tiez to bolo zavarene.a tych vydutych viecok na konzervach mi tiez nieco preslo pri inventurach rukami...
marianne
neznamena,ze ked je to zavarene,nemoze sa to pokazit...ale tym nechcem povedat,ze sa musi pokazit...
megdesign
@marianne ta asi som syn stasteny, bo nestalo sa este ani raz, ze by sa mi daco zavarene pokakalo.... Zene sem-tam dzem a vyziva... :P
evanaaa
Ja som si predminulý rok tiež zavarila pár pohárov z vianočnej kapustnice, bolo v nej aj údené aj čerstvé mäso, hríby, klobása,a p. a pekne som ich vyťahovala, zohrievala a posledné dva poháre boli akoby som do nich octu naliala, tak som ich radšej vyliala, neviem, čo im bolo a prečo boli také kyslé.....?



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia