Yaprak sarma (fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

Recept na plnené vínne listy mám od mojej svokry. Sarma sa dá robiť na mnoho spôsobov ale tento je môj naj. Na prípravu som použila mrazené vínne listy, dajú sa použiť aj zavárané, len ich treba poriadne opláchnuť vodou pretože sú dosť slané. Z množstva surovín, ktoré uvádzam, vyšlo cca 120 kúskov, t.j. pre 6-8 osôb podľa toho či sa jedlo servíruje ako predjedlo alebo ako hlavné jedlo. Príprava týchto malých "prstíkov" ako ich volá moja neter je síce zdlhavá, ale výsledok stojí za to:)

6-8
porcií
60 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na olivovom oleji udusíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Po piatich minútach pridáme roztlačený cesnak. Medzitým ošúpeme paradajky a nakrájame ich tiež na drobné kocky.
  2. Keď je cibuľa mäkká, pridáme lyžicu paprikovej pasty a paradajkový pretlak. Zamiešame. Pridáme nakrájané paradajky, osolíme, okoreníme korením a chilli. Ryžu a bulgur (pomer 1:1 , ja som dala 1 dcl ryže a niečo vyše 1 dcl bulguru) opláchneme pod tečúcou vodou. Pridáme do hrnca a dôkladne zamiešame. Dusíme asi 5 minút.
  3. Do zmesi vytlačíme štavu z polovice citróna a pridáme sušenú mätu a sušený kôpor. (najlepšie je použiť čerstvý, ja som nemala, tak som dala 1 a pol ČL sušeného).
  4. Zmes odstavíme z plameňa a zamiešame čerstvú petržlenovú vňať. Neodporúčam sušenú, ak nemáte čerstvú, lepšie poslúži mrazená.
  5. Vínne listy umyjeme pod tečúcou vodou a vyžmýkame z nich prebytočnú tekutinu.
  6. Na dno širšieho hrnca uložíme zopár listov. No a teraz neostáva nič iné len sa vyzbrojiť trpezlivosťou ;)
  7. Vínny list položíme hladkou plochou nadol. Odstránime stopku. Na vrch položíme polovicu lyžicky zmesi. Môžete aj viac ak je list väčší.
  8. Zavinieme nasledovným spôsobom: Spodnú časť listu preložíme cez zmes.
  9. Potom preložíme bočné strany smerom dostredu.
  10. A nakoniec napevno zrolujeme. Možno to bude na začiatok ťažké (nechceli by ste vidieť moje prvé pokusy :) ale pri desiatom kúsku Vám to už pojde od ruky.
  11. Uložíme do hrnca.
  12. Do jedného alebo dvoch listov zabalíme niekoľko stopiek z listov, ktoré sme predtým odstránili,...
  13. a položíme ho medzi ostatné. Verí sa, že kto pri jedle nájde tento kúsok a zahryzne do neho, prinesie mu šťastie :) Keď máme všetky listy naplnené, podlejeme ich horúcou vodou do 3/4. Posypeme troškou sušenej mäty, zaťažíme tanierom a na miernom plameni dusíme prikryté zhruba 20 - 35 minút. Najlepšie je potom jeden vybrať a ochutnať. Ryža by nemala byť úplne uvarená, mala by zostať troška "chrumkavá".
  14. Po uvarení položíme na tanier a necháme vychladnúť. Podávame pokvapkané citrónovou šťavou, s bielym jogurtom a pečivom ako predjedlo alebo ako hlavné jedlo. V chladničke nám vydrží aj 3, 4 dni. U nás ale nevydržia ani dva dni :)