Vyprážané guľky

Vyprážaná granadírová guľa so zemiakovým krémom

Autor receptu: redakcia

3
porcie
50 minút
príprava

Postup

  1. Granadír: Na panvičke orestujeme nakrájanú slaninu, klobásu a cibuľu. Primiešame mletú papriku, soľou a korením. Pridáme uvarené fliačky, dobre premiešame, potom pridáme vajcia, syr a škrob a znova premiešame. Zmes necháme dobre zachladiť. Potom tvarujeme guľôčky, ktoré obalíme v panko strúhanke a vypražíme v oleji dozlatista. Servírujeme s krémom zo zaúdených zemiakov.
  2. Krém zo zaúdených zemiakov: Zemiaky očistíme, nakrájame, uvaríme a zaúdime. Údime tak, že do väčšieho hrnca dáme piliny (dostať kúpiť v chovateľských potrebách), piliny zapálime. Postavíme na malý plameň a na piliny položíme sitko (podložku na parenie) so zemiakmi. Prikryjeme a údime asi 30 minút.
  3. Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, cesnak, zeler a pretlak. Pridáme cukor, soľ, korenie a zaúdené zemiaky. Zalejeme vývarom a chvíľu podusíme. Potom celú zmes rozmixujeme, prilejeme smotanu a dochutíme.