Malinovo-ríbezľovo-morušový lekvár

bambulkaaa - fotkabambulkaaa, 5. augusta 2014

Viem ze je tu mnoho receptov na lekvare no idem pridat aj moj recept ako ho robim ja a neviem cim to je no Zobraziť celý popisViem ze je tu mnoho receptov na lekvare no idem pridat aj moj recept ako ho robim ja a neviem cim to je no toto leto je tak nejak az fantasticky ze som neodolala a uz som aj dva pohare zjedla :)

Suroviny

5 l (maliny, čierne ríbezle, moruše) vedierko všetkého spolu
1,2 kg
3 ČL
10 ks




Postup

  1. 1

    Do 5 l vedierka som si obrala maliny, cierne ribezle a moruse. Dala som si to vsetko spolu do odstavovaca odstavit. Tu je foto odstavovaca ktory mam po mamine je to este stara dobra vyroba :) Mne vyslo z toho jedneho vedierka po odstaveni 3l cistej stavy z ovocia.

    Malinovo-ríbezľovo-morušový lekvár - obrázok 1
  2. 2

    Stavu som si rozdelila na polovice do dvoch hrncov ktoru som nalievala cez jemne sitko aby som tam nemala zrniecka. Potom si odvazime 1kg a 200g kr. cukor ( ja davam na 1 kg stavy 400g cukru) tak isto ho rozdelime na polovice a kazdu zamiesame do hrnca so stavou a premiesame aby sa nam cukor rozpustil.

    Malinovo-ríbezľovo-morušový lekvár - obrázok 2
  3. 3

    Potom pridame gelfix do kazdeho hrnca po 1,5 kl a poriadne premiesame pridame si este ribezlove listy (tie si po pol hodinke vyberieme ) a dame si to varit za obcasneho miesania. Ja som si pocas varenia priebezne odoberala so sitkom penu ktora sa mi robila na vrchu pri vareni lekvaru. Varila som to 1 hodinu a potom som si skusala lekvar ci uz tuhne na malom tanieriku.

    Malinovo-ríbezľovo-morušový lekvár - obrázok 3
  4. 4

    Ked nam uz tuhne lekvar si nalejeme do poharikov uzavrieme. Ja si po uzavreti pohare obratim v ruke dole uzaverom naratam do 10 a obratim ich nazad. Potom si ich zabalim do velkeho uteraku a necham ich do druheho dna vychladnut. No a hmmmm mnam domaci lekvar mame hotovy :) Ta chut malin cierneho ribezla a morusi je uzasna :)

    Malinovo-ríbezľovo-morušový lekvár - obrázok 4

Diskusia k receptu

bambulkaaa
Tie listy sa tam davaju kvoli vacsiemu zelirovaciemu ucinku ale aj kvoli chuti aspon takto to mam ja zafixovane v hlave od mojej mamky a starkej :)
gitka61
Suhlasim stebou receptov na lekvar je tu neurekom .Tvoj musi byt tiez uzasny.Davam ti 5***** ale mam pripomienku.Ten gelfix a zelirfix by som tam nedavala .Zavaram tak isto ako ty ale bez tych pripravkov lekvar ma lepsiu chut citit len ovocie a dlho vydrzi.
gitka61
Prepac ale som zabudla ti napisat ze na konci varenia miesto tych pripravkov pridavam cerstu citronovu stavu ktora na zaver lekvar zahusti.
bambulkaaa
Dakujem Ti ,,gitka61,, :) A ono ja som tam aj chcela napisat ze kto nerad pouziva gelfik tak ho tam davat nemusi a lekvarik sa mu urobi aj tak lebo ribezle ma samo o sebe vela zelirovacieho ucinku no potom som to tam zabudla napisat moja mamina ho tam tak isto nedavala no ja si ho tam davam lebo sa mi paci ze ho mam potom tak troska ako zele no viem ze najlepsi je prirodny bez chemie a tak by to malo byt :)
bambulkaaa
Este niecio dakujem za radu s tym citronom (stavou) je to nieco nove co som este nepocula no niekedy to mozem vyskusat :)
martapa
Recept sa mi páči,tiež nepoužívam Gelfix,ale strhávam 1 hviezdičku za etikety na fľašiach.
bambulkaaa
:( omluvam sa za tie etikety no ja ich dole nedavam mnento doma nevadi ze su tam pofotila som ich len kvoli tomu aby bolo vidiet kolko mi vyslo poharikov no aj tak dakujem :)
saakoo
Chuťovo je naozaj vinikajúci, ja som ho použila aj na palacinky, pirohy a aj do koláča :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia