Výborný kečup

Autor receptu: lucina2222

Tohto roku bolo paradajok neúrekom, a tak by bol hriech ich nevyužiť na zavarenie tohto perfektného kečupu, pred ktorým sa ten kupovaný môže skryť. Je sladučký, jemne pikantný a hustý ako má byť.. som na svoj výtvor veľmi hrdá :-)

12
porcií
60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Paradajky, jablká, cibuľu, papriku, cviklu, feferónky a cesnak očistíme, umyjeme a nakrájame na stredne veľké kocky. Rozpálime si vo veľkom hrnci olej, a pridáme suroviny okrem paradajok. Osolíme štípkou soli, chvíľku osmažíme, kým neucítime vôňu surovín a nepustia nám šťavu. Na rad môžu prísť paradajky, ktoré šupneme do hrnca aj so šťavou ktorá nám vyšla pri rezaní. Pridáme bobkový list,nové korenie a zelerovú vňať. Hrniec prikryjeme a dusíme 30 minút. Ak sa nám aj po 30 minútach zdá zelenina tvrdá, povaríme ešte podľa potreby kým nezmäkne tak, že sa dá následne rozmixovať a potom ešte pasírovať. Keď sa všetko uvarí ako má, odstavíme a necháme trochu vychladnúť, aby sme sa pri mixovaní neobarili :-D. Prichystáme ponorný mixér, rozmixujeme, a tak zmes ktorá nám vznikne pekne krásne prepasírujeme,aby bol výsledný kečupík hladký a bez chybičky. Prepasírovanú zmes dáme znova variť, aby sa nám zvyšné suroviny a koreniny lepšie pri vare rozpustili. Pidáme ocot, cukor, zvyšnú soľ, horčicu, zázvor, škoricu ( neprehánať to ) červenú papriku ( podľa farby, ale cvikla zvykne kečup krásne zafarbiť ), a čierne korenie mleté. Poriadne premiešme povarím eešte 10 minút a nakoniec si rozrobíme solamyl s vodou a zahustíme. Nemusí v ňom stáť varecha, po čase kečup sám zhustne, keď vychladne. Ja som do odstaveného kečupu ešte pridala kyselinu sorbovú, aby sa náhodou nepokazil a moja práca by vyšla navnivoč. Rozčerpáme do kečupových fľaštičiek a sterilizujeme 20 minút. Prikrijeme a necháme vychladnúť. Dobrú chuť ! Na zimu máme o kečup postarané a nemusíme kupovať ten drahý z obchodu.