Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Fašírka, či sekaná inak. Plnená praženicou, do ktorej sa mi usypalo veľa zeleného póru, a syrom. Pre zelený pór v praženici a zelenej kelovej prílohe - vodníkov. Servírované ako kvet - inšpirované včerajším sviatkom MDŽ. A pečené v hlinených kvetináčikoch - inšpirované receptom "Briošky v kvetináči" od @evusik. Túžila som po zapekacích minipohárikoch a mám nakoniec hlinené kvetináčiky, ktoré sú lacnejšou alternatívou a zapekané jedlo má zaujímavý tvar, s ktorým sa dá pri servírovaní čarovať :-)

5
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise dôkladne zmiešame mleté bravčové pliecko, rožok namočený v mlieku, vajce, pretlačený cesnak, sladkú mletú paprika, čierne mleté korenie, soľ, sójovú omáčku.
  2. Kvetináčiky o hornom priemere 9cm (výška 8,5cm) som umyla, osušila, vytrela masťou (mala som husaciu) a vysypala strúhankou. Dno som prekryla kolieskom z papieru na pečenie (kvetináče majú dierku). Odkukané od @evusik. Na uvedené množstvo odporúčam viac ako 4kvetináčiky (aspoň 5ks). Ja som nepredvídavo kúpila tesne pred prípravou receptu len 4...
  3. Z oleja, nakrájaného póru a tvrdej salámy, bylinkovej soli pripravíme praženicu.
  4. Kvetináčiky vystelieme fašírkovou zmesou tak, aby v strede bola jamka na plnku (pomáhala som si prstami namočenými striedavo do vody a strúhanky).
  5. Jamky naplníme praženicou.
  6. Do praženice vložíme kúsok syra (z neúdenej parenice som odkrojila asi 4cm kúsok a prekrojila pozdĺžne na polovicu).
  7. Syr nenatlačme do plnky celý - vykúkajúci syr z plnky ohnime na plnku - pri pečení sa z neho spraví kôrka :-)
  8. Naplnené kvetináčiky prikryjeme alobalom lesklou stranou dolu, položíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C cca 40-45min. Potom odokryjeme a necháme zapiecť syr.
  9. Upečené :-)
  10. Nožíkom oddelíme mäsíčko od stien kvetináča a vyklopíme.
  11. A servírujeme napr. takto: :-)
  12. Alebo takto na kelovom šalátiku :-) Pri milovníkov kelu narýchlo recept: 1/2 kelovej hlávky nakrájame a zalejeme vriacou vodou - necháme spariť. Zatiaľ 1mrkvu nastrúhame najemno a pokrájame 1paradajku. Na oleji v hrnci (v ňom budeme dorábať šalát) opečieme s trochou cukru a mletou rascou 1cibuľu (červenú cibuľu rozkrojím napr. na osminky a rozoberiem na lupene). Pridáme na rezančeky nakrájané plátky anglickej slaniny. Kel scedíme a pridáme k cibuľovej zmesi. Ochutíme pretlačeným cesnakom, soľou, sójovou omáčkou. Prehrejeme. Vypneme. Pridáme mrkvu a paradajky. Ešte premiešam s citrónovou šťavou a práškovým cukrom.
  13. Alebo takto (listy z cuketovej šupky, stonka z jarnej cibuľky, stred kvetu z póra) : :-) Nechala som sa inšpirovať včerajším sviatkom nás všetkých žien - tak na nás, dámy