Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept)
Autor receptu: lyali
Fašírka, či sekaná inak. Plnená praženicou, do ktorej sa mi usypalo veľa zeleného póru, a
syrom. Pre zelený pór v praženici a zelenej kelovej prílohe - vodníkov. Servírované ako
kvet - inšpirované včerajším sviatkom MDŽ. A pečené v hlinených kvetináčikoch -
inšpirované receptom "Briošky v kvetináči" od @evusik. Túžila som po zapekacích
minipohárikoch a mám nakoniec hlinené kvetináčiky, ktoré sú lacnejšou alternatívou a
zapekané jedlo má zaujímavý tvar, s ktorým sa dá pri servírovaní čarovať :-)
5 porcií |
30 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- V mise dôkladne zmiešame mleté bravčové pliecko, rožok namočený v mlieku, vajce, pretlačený cesnak, sladkú mletú paprika, čierne mleté korenie, soľ, sójovú omáčku.
- Kvetináčiky o hornom priemere 9cm (výška 8,5cm) som umyla, osušila, vytrela masťou (mala som husaciu) a vysypala strúhankou. Dno som prekryla kolieskom z papieru na pečenie (kvetináče majú dierku). Odkukané od @evusik. Na uvedené množstvo odporúčam viac ako 4kvetináčiky (aspoň 5ks). Ja som nepredvídavo kúpila tesne pred prípravou receptu len 4...
- Z oleja, nakrájaného póru a tvrdej salámy, bylinkovej soli pripravíme praženicu.
- Kvetináčiky vystelieme fašírkovou zmesou tak, aby v strede bola jamka na plnku (pomáhala som si prstami namočenými striedavo do vody a strúhanky).
- Jamky naplníme praženicou.
- Do praženice vložíme kúsok syra (z neúdenej parenice som odkrojila asi 4cm kúsok a prekrojila pozdĺžne na polovicu).
- Syr nenatlačme do plnky celý - vykúkajúci syr z plnky ohnime na plnku - pri pečení sa z neho spraví kôrka :-)
- Naplnené kvetináčiky prikryjeme alobalom lesklou stranou dolu, položíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C cca 40-45min. Potom odokryjeme a necháme zapiecť syr.
- Upečené :-)
- Nožíkom oddelíme mäsíčko od stien kvetináča a vyklopíme.
- A servírujeme napr. takto: :-)
- Alebo takto na kelovom šalátiku :-) Pri milovníkov kelu narýchlo recept: 1/2 kelovej hlávky nakrájame a zalejeme vriacou vodou - necháme spariť. Zatiaľ 1mrkvu nastrúhame najemno a pokrájame 1paradajku. Na oleji v hrnci (v ňom budeme dorábať šalát) opečieme s trochou cukru a mletou rascou 1cibuľu (červenú cibuľu rozkrojím napr. na osminky a rozoberiem na lupene). Pridáme na rezančeky nakrájané plátky anglickej slaniny. Kel scedíme a pridáme k cibuľovej zmesi. Ochutíme pretlačeným cesnakom, soľou, sójovou omáčkou. Prehrejeme. Vypneme. Pridáme mrkvu a paradajky. Ešte premiešam s citrónovou šťavou a práškovým cukrom.
- Alebo takto (listy z cuketovej šupky, stonka z jarnej cibuľky, stred kvetu z póra) : :-) Nechala som sa inšpirovať včerajším sviatkom nás všetkých žien - tak na nás, dámy