Višňovo-smotanový koláč fotorecept

brambora - fotkabrambora, 22. novembra 2014
Višňovo-smotanový koláč (fotorecept)
Foto: brambora

Recept je z www.kuchynalidla.sk, ale mierne som si ho upravila. Pridala som mak. ;)

12
porcií
15 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g bez nálevu odkôstkované
1 ks chladené
100 g mletý
200 g
200 g
3 ks
3 PL kopcovité
Na ozdobu:
180 ml
60 g
2 pásiky




Postup

  1. 1

    Koláčovú formu si vystelieme lístkovým cestom. Ja som použila už hotové rozvaľkané cesto, vyšlo to presne, a zvyšky som ešte podolepovala. Formu som použila s priemerom 28cm. Na cesto poukladáme višne. Zopár višní si odložíme na ozdobu. Ja som ich otvárala lebo aj keď sú odkôstkované, tak som tam našla 14ks kôstiek.

    Višňovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Posypeme po celom obvode mletý mak.

    Višňovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kyslú smotanu si vymiešame s práškovým cukrom, pridáme žĺtky a nakoniec pridáme 3PL hladkej múky na zahustenie. Vznikne nám niečo ako palacinkové cesto. Možno toho cukru sa vám bude zdať veľa, ale mak je horký, višne kyslejšie, tak koláč znesie také množstvo cukru. Ale kľudne si dajte menej.

    Višňovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Túto zmes vylejeme na koláč vo forme a dáme piecť do predhriatej rúry na 180C. Ja som piekla 25minút.

    Višňovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečený koláčik...

    Višňovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým nám chladne, tak si na panvičke opražíme mandle do ružova.

    Višňovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyšľaháme si šlahačku do tuha a posekáme kúsok čokolády na ozdobu. Ja som čokoládou posypala ešte vlažný koláčik, lebo som chcela aby sa mi mierne na ňom roztopila.

  8. 8

    Koláčik ozdobíme šľahačkou, dáme višne, posypeme čokoládou a mandľami. HOTOVO.

    Višňovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mne sa šľahačka mierne rozliata lebo zrejme kolačik nebol dostatočne vychladený, ale nič to nezmenilo na chuti. Koláč je úžasný. Chutí ako štrúdľa so šľahačkou. ;)

    Višňovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

katkat
super kolac, urcite skusim, ukladam si :)
tatranka
Tvoj koláčik vyskúšam.Včera mi manžel kúpil dva poháre zavarených višní.Z jedného skúsim tvoj koláč a z druhého urobím chutnú ťahanú višňovu štrúdľu.Rozhodnuté.
1x vierik
brambora
@katkat , @jozka2 , terinka55 dakujem za komentar.
@tatranka , @ancicka fakt je super, velmi nam chuti, dokonca asi aj viac ako strudla. je jednoduchy, casovo nenarocny a financne prijatelny... co si viac zelat?! :D
ywett
hneď by som si dala, musí byť chuťovo výborný ;)
havino
vyzerá veľmi chutne,fotka lákavá, podobne som, ale s krehkým cestom a miesto smotany piekla s tvarohom, výborný bol, upečiem podla teba
jerica
@brambora pridala si recept "super rýchlovka" páči sa mi, cesto aj ked nemáš po ruke, za to dnes na každom rohu obchod po ruke, tam len načiahneš a môžeš spokojne sa pustiť do práce. Ostatné suroviny určite gazdinky majú tiež, čo iné ako len vyskúšať tiež ! :-)
1x havino
brambora
@obor123 dakujem
@ywett tvojim dokonalym receptom sa ani zdaleka nepriblizujem, ale mozno raz... ;)
@havino ked vyskusate, tak dajte vediet. Budem rada odozve, Tanicka.
@jerica to cesto chladene mi ostalo este z oslavy kedy som robila viac druhov kolacov a kysnutych slanych dobrot, tak pre urychlenie casu som kupila uz take "hotove". a jedno mi ostalo, tak mi prislo vhod. ;)
ywett
si milá, ďakujem a tvojmu receptu nič nechýba, pekne si ho spracovala a úvodné foto je krásne ;) A ver, že moje recepty nie sú všetky dokonalé a hlavne tie prvé čo som pridala. Však ak chceš pozri si môj recept, s kiwi som šetrila a odraz svetla v zelenej želatíne :-D

 varecha.pravda.sk/recepty/kiwi-zakusok/13239-recept.html...
elixir
Krásny koláč a má v sebe všetko, čo mi chutí... :)
alex37
višne sú výborné :-) a v koláčiku obvzlášť. Podaril sa ti krásne :-) KK*****
ali123
Vyzerá chutne a jednoducho, ale nešlo by to bez tej šľahačky?
brambora
@ali123 jasne, ze islo. das vsetky visne dovnutra, posypes makom, nalejes tam tu smotanovu zmes, upecies a mas hotovo... mozes poprasit len praskovym cukrom a mas to ako taku "strudlu".




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia