Višňovo-smotanový koláč (fotorecept)

Autor receptu: brambora

Recept je z www.kuchynalidla.sk, ale mierne som si ho upravila. Pridala som mak. ;)

12
porcií
15 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Koláčovú formu si vystelieme lístkovým cestom. Ja som použila už hotové rozvaľkané cesto, vyšlo to presne, a zvyšky som ešte podolepovala. Formu som použila s priemerom 28cm. Na cesto poukladáme višne. Zopár višní si odložíme na ozdobu. Ja som ich otvárala lebo aj keď sú odkôstkované, tak som tam našla 14ks kôstiek.
  2. Posypeme po celom obvode mletý mak.
  3. Kyslú smotanu si vymiešame s práškovým cukrom, pridáme žĺtky a nakoniec pridáme 3PL hladkej múky na zahustenie. Vznikne nám niečo ako palacinkové cesto. Možno toho cukru sa vám bude zdať veľa, ale mak je horký, višne kyslejšie, tak koláč znesie také množstvo cukru. Ale kľudne si dajte menej.
  4. Túto zmes vylejeme na koláč vo forme a dáme piecť do predhriatej rúry na 180C. Ja som piekla 25minút.
  5. Upečený koláčik...
  6. Kým nám chladne, tak si na panvičke opražíme mandle do ružova.
  7. Vyšľaháme si šlahačku do tuha a posekáme kúsok čokolády na ozdobu. Ja som čokoládou posypala ešte vlažný koláčik, lebo som chcela aby sa mi mierne na ňom roztopila.
  8. Koláčik ozdobíme šľahačkou, dáme višne, posypeme čokoládou a mandľami. HOTOVO.
  9. Mne sa šľahačka mierne rozliata lebo zrejme kolačik nebol dostatočne vychladený, ale nič to nezmenilo na chuti. Koláč je úžasný. Chutí ako štrúdľa so šľahačkou. ;)