Vierkina záhorácka chrenovica

Autor receptu: sandra

Chrenovicu som nazvala podľa pani, ktorá ju robí úplne najlepšie na svete! :-)

6-8
porcií
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Rožky si nakrájame na malé kocky a dáme do hrnca. Zalejeme vodou, len toľko, aby boli zakryté. Dáme variť na slabý plameň, kým sa rožky nerozvaria na kašu. Počas toho postupne pridávame vždy po jednej naberačke silného slepačieho vývaru. Takto varíme a občas premiešame aj dve hodiny.
  2. Nakoniec si urobíme zápražku z oleja a múky, zalejeme ju slepačím vývarom, vlejeme do omáčky, a ešte chvíľu povaríme. Potom pridáme smotanu rozmiešanú s 1 žĺtkom a premiešame. Úplne na koniec pridáme čerstvo nastrúhaný chren. Množstvo neudávam, dajte si ho tam podľa chuti :-).
  3. Omáčku už dochutíme len soľou podľa toho, aký slaný ste mali slepačí vývar. Táto dobrota sa podáva s kúskami uvarenej sliepky ako predjedlo na sviatočnom stole, u nás na záhorí je to obľúbená pochúťka na svadbách a rodinných oslavách. Dobrú chuť!