Vianočna výzva má meno Panettone fotorecept

fedee - bez fotkyfedee, 5. decembra 2011
Vianočna výzva má meno Panettone (fotorecept)
Foto: fedee

Tak toto bolo pre mňa jedno z najväčších dobrodružstiev v pečení ktoré som zažila .Už niekoľko rokov dozadu som spozorovala v obchodoch tento veľmi Zobraziť celý popisTak toto bolo pre mňa jedno z najväčších dobrodružstiev v pečení ktoré som zažila .Už niekoľko rokov dozadu som spozorovala v obchodoch tento veľmi sympaticky múčnik .Skoro vždy som sa pričom zastavila a dobre si ho obzerala ale nemala odvahu kúpiť ho lebo vždy to bolo jed z tých veľkých balení v nádhernej krabici či dóze ale nevedela som si predstaviť že z toho zjem len kúsoček a vyhodiť ho bi som to srdce nemala .A tak vo mne dlho driemala otázka prečo si ho neupiecť sama . A tak som tento rok tuto osobnú výzvu priala a blúdila som množstvom informácii po internete i v knihách no jednoducho som sa snažila pobrať rozum kde sa dalo a nakoniec to stalo za to , už terás viem že ešte tento rok ma čaká repete a neviem sa dočkať. Problém tohto koláča nespočíva len v jeho veľkosti ale musela som si položiť otázku v čom ho preboha upiecť takú malú tortovú formu nemám .Ale v dnešnej dobe bi to nemal bit až taký problém keď už človek pečie chlieb v kvetináči či v prázdnej konzerve lebo tak to robí aj Jamie Oliver ale ja som akosi nemala po ruke ani jedno . A vtedy som si spomenula na svoju prababičku ktorá piekla veľkonočný kalac paschu v hrncoch a tak som sa inspirovala a forma bola na svete .

120 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

500 g preosiata.
1ks
100 g
180 ml vlažné
3ks
1ks
150 g
štipka
  na vymastenie formy
 na potretie




Postup

  1. 1

    Urobíme si kvások zmiešaním lyžičky cukru s droždím pridáme vlažné mlieko dobre premiešame pridáme ešte lyžicu muky a necháme na teplom mieste podkysnúť.

  2. 2

    Preosiatu muku zmiešame s hrozienkami ,citrónovou kôrou a kváskom pridáme vajcia soľ, a maslo ak cesto dobre prepracujeme a necháme kysnúť ide o dosť tuhe cesto.Ja som použila hrozienka v čokoláde.

    Vianočna výzva má meno Panettone (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zhruba po 45 minútach kysnutia cesto zľahka prepracujeme a vytvarujeme z neho bochník .

    Vianočna výzva má meno Panettone (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Formu alebo hrniec vystelieme papierom na pečenie vymastime tukom nezabudnime že papier na pečenie musí bit dosť vysoký keďže cesto nám dosť nakysne. Vložíme do nej cesto a necháme ho ešte asi 30 minút kysnúť .

    Vianočna výzva má meno Panettone (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pohlaď z hora

    Vianočna výzva má meno Panettone (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vykysnutí na ceste urobíme s nožom kríž .Tesne pred vložením do rúry ho potrieme bielkom a položíme na vrch malú kocku masla a hurá do predhriatej rúry na 190 stupňov zhruba na 10 minút potom teplotu znížime na 160 a pečiem 50 až 60 minút .

    Vianočna výzva má meno Panettone (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ....

    Vianočna výzva má meno Panettone (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    chuti neopakovateľne.

    Vianočna výzva má meno Panettone (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Krásne a Vesele Vianoce

    Vianočna výzva má meno Panettone (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

babidka
zvladla si to velmi sikovne :-) Aj tebe krasne Vianoce ....
marianne69
ja sa ho chystam robit uz dva roky a neviem sa na to odhodlat,je tu uz par receptov nan,ale tento sa mi paci velmi,tak hadam skusim.Este som ho nejedla.
silvia68
@fedee veľmi ťa prosím oprav si gramatické chyby, ber to v dobrom prosím, tento príspevok potom kľudne vymaž. Ja viem že keď je človek dlho zo školy je problém pamätať , kde je aké i a y. Ale nebude to rezať oči príp. iným učiteľkám. Len malá chybička sa tam dostala : "vyhodiť ho bi som" slovíčko je správne by, s mäkkým i s píše, ak niekoho ideš biť, čiže "bi ho silno" je s mäkkým i, ale "chcela by som" je s tvrdým y. Tiež " v dobe bi to nemal bit až taký " aj tu je ypsilon v slove "by" a "byť".
silvia68
Koláčik zaujímavý, určite ho vyskúšam, trochu mi pripomína vianočku. Takéto mám rada.
tothka
Pekne sa ti podarila, u panettonky je dôležitá tá čapica, ktorá vznikne nad formou, v ktorej je cesto, tá tvoja ju má celkom peknú.
evusik
ten začiatok je veľmi výstižný.... ja milujem plechové dózy a tie vianočné sú prekrásne, samozrejme, že sú v nich takéto koláče a ja som nikdy nenabrala odvahu kúpiť si ich.... tá predstava, že je tam buchta ktorá má záruku šesť (aj viac) mesiacov ma odrádzala... až raz mi dcéra priniesla na Vianoce nádhernú vianočnú dózu aj s buchtou vo vnútri.... no dózu mám a dávam si do nej vianočné, doma pečené keksíky a tá buchta skončila v koši lebo bola fakt hnusná!!!!
ale tá tvoja vyzerá úplne super!!!!! a aj ten tvar je super, skvele si si poradila :-) dúfam, že pri tom množstve čo mám v pláne sa mi podarí vyskúšať aj tento recept....
hubarka35
krása nevídaná-aj mna odrádza cena tých kupovaných a ešte tá dlhá trvanlivost...no ale máme tu velmi šikovnú a vynaliezavú varecháčku...tak hor sa do pečenia panettonky...
anaska
Pekne sa Ti podaril urobiť aj vyfotiť. Radostné a veselé Vianoce aj Tebe.
irenaw
ticho obdivujem a tlieskam, ja sa neviem dokopať už pár rokov ho vyskúšať
evanaaa
Ak môžem poradiť, Pannettone sa dá urobiť aj v hlinenom kvetináči, videla som pečenie na TV Prima, dobre to vypádalo a malo aj ten kónický tvar s čiapkou hore. Piekla Yveta Fabešová, vydala aj knihu " Slávnostní pečení s Yvetou, je v nej plno dobrých vyskúšaných receptov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia