Vianočna výzva má meno Panettone (fotorecept)

Autor receptu: fedee

Tak toto bolo pre mňa jedno z najväčších dobrodružstiev v pečení ktoré som zažila .Už niekoľko rokov dozadu som spozorovala v obchodoch tento veľmi sympaticky múčnik .Skoro vždy som sa pričom zastavila a dobre si ho obzerala ale nemala odvahu kúpiť ho lebo vždy to bolo jed z tých veľkých balení v nádhernej krabici či dóze ale nevedela som si predstaviť že z toho zjem len kúsoček a vyhodiť ho bi som to srdce nemala .A tak vo mne dlho driemala otázka prečo si ho neupiecť sama . A tak som tento rok tuto osobnú výzvu priala a blúdila som množstvom informácii po internete i v knihách no jednoducho som sa snažila pobrať rozum kde sa dalo a nakoniec to stalo za to , už terás viem že ešte tento rok ma čaká repete a neviem sa dočkať. Problém tohto koláča nespočíva len v jeho veľkosti ale musela som si položiť otázku v čom ho preboha upiecť takú malú tortovú formu nemám .Ale v dnešnej dobe bi to nemal bit až taký problém keď už človek pečie chlieb v kvetináči či v prázdnej konzerve lebo tak to robí aj Jamie Oliver ale ja som akosi nemala po ruke ani jedno . A vtedy som si spomenula na svoju prababičku ktorá piekla veľkonočný kalac paschu v hrncoch a tak som sa inspirovala a forma bola na svete .

120 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobíme si kvások zmiešaním lyžičky cukru s droždím pridáme vlažné mlieko dobre premiešame pridáme ešte lyžicu muky a necháme na teplom mieste podkysnúť.
  2. Preosiatu muku zmiešame s hrozienkami ,citrónovou kôrou a kváskom pridáme vajcia soľ, a maslo ak cesto dobre prepracujeme a necháme kysnúť ide o dosť tuhe cesto.Ja som použila hrozienka v čokoláde.
  3. Zhruba po 45 minútach kysnutia cesto zľahka prepracujeme a vytvarujeme z neho bochník .
  4. Formu alebo hrniec vystelieme papierom na pečenie vymastime tukom nezabudnime že papier na pečenie musí bit dosť vysoký keďže cesto nám dosť nakysne. Vložíme do nej cesto a necháme ho ešte asi 30 minút kysnúť .
  5. pohlaď z hora
  6. Po vykysnutí na ceste urobíme s nožom kríž .Tesne pred vložením do rúry ho potrieme bielkom a položíme na vrch malú kocku masla a hurá do predhriatej rúry na 190 stupňov zhruba na 10 minút potom teplotu znížime na 160 a pečiem 50 až 60 minút .
  7. ....
  8. chuti neopakovateľne.
  9. Krásne a Vesele Vianoce