Vianočka (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

K vianočke som sa dlhé roky nevedela odhodlať. Pred Vianocami som tu našla rcp od michsamant (jednoducho od Mišky). Pred týždňom som ju robila, mala veľký úspech. Miška, dúfam, že sa nenahneváš, dovolila som si malú úpravu. Ak áno, rct, hneď zruším.

5-6
porcií
15 minút
príprava
15-18 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. V prvom rade si pripravíme kvások. Na spodok do misky dáme štipku soli, preosiatu múku a 1 vajce. Zohrejeme mlieko a smotanu s cukrom, prilejeme do múky. Pridáme vykysnutý kvások, vypracujeme hladké cesto a necháme vykysnúť.
  2. Pridáme namočené, trochu vyžmýchané hrozienka, vanilkovú esenciu a znovu premiešame.
  3. Znovu necháme kysnúť.
  4. Cesto si rozdelíme na 2 polovice.
  5. Z cesta urobíme dva šúľky dlhé asi 90 cm, prekrížme v strede.
  6. Začneme prekladať spodný šúľok, preložíme na dosku, potom preložíme ten, ktorého sme sa v prvom kroku nedotkli, a znovu preložíme tie konce, ktorých sme sa v druhom kroku nedotkli. Takto pletieme vianočku až do konca. Maličké kúsky koncov spolu založíme a stlačíme.
  7. Na plech dáme fóliu na pečenie, na ňu preložíme vianočku, prikryjeme utierkou. Zapneme elektr. trúbu, pokiaľ sa trúba zohrieva vianočku necháme na plechu kysnúť. ( trúbu vyhriať na 180° C, pri vložení do trúby teplotu znížiť na 150°C ).
  8. Keď už máme trúbu zohriatu, vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Pečieme pri 150°C asi 15-18 min. (poznámka: určite každá viete, pri akej teplote pečiete koláče)
  9. Upečenú vianočku natrieme rozpusteným maslom, prikryjeme papierom a utierkou, necháme vychladnúť. " Dobrú chuť! "