Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy fotorecept

danda3 - fotkadanda3, 21. júla 2016
Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept)
Foto: danda3

Tak už som aj ja prepadla pečeniu kváskových chlebíkov a darí sa a čo je hlavné chutí. Väčšinou robím ražné alebo špaldové polkilové, ale Zobraziť celý popisTak už som aj ja prepadla pečeniu kváskových chlebíkov a darí sa a čo je hlavné chutí. Väčšinou robím ražné alebo špaldové polkilové, ale keď som našla tento recept na PečemPecen.cz, musela som vyskúšať, dnes v robote ochutnávka, mal úspech, už je zarobený ďalší, ktorý odpočíva v chladničke, zajtra sa pečie.

30 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

Rozkvas:
140 g
160 g
2 PL
Cesto:
400 ml
2 KL
2 KL
1 KL
300 g
200 g
100 g




Postup

  1. 1

    Ako prvé si pripravíme rozkvas zmiešaním všetkých surovín, je to husté, ale tak to má byť. Ja som si ho pripravila ráno, pred odchodom do práce.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po príchode z práce ma už čakal plný pohár rozkvasu. Môžeme si zarobiť chlieb. Dve lyžice kvásku si nezabudneme odložiť na ďalšie pečenie.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky si navážim semienka (dala som sezam, dyňové, slnečnicové a ľanové, pomer je na vás), vločky (dala som ovsené, sójové, pohánkové, ale môžu byť jačmenné, ražné, pšenové a pod.) a múku, zmes premiešame.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridám rozkvas, vodu, v ktorej som si rozpustila med, soľ, rascu a dobre zamiešam, cesto je riedke.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Formu si vyložíme papierom na pečenie alebo

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ju vymastíme a vysypeme otrubami. Prvýkrát som robila na papieri, ale potom sa ťažko sťahoval, takže dnes forma vymastená a vysypaná. Zabalíme ju do mikroténového vrecka a dáme do chladničky. V recepte je uvedené kysnutie 3 - 5 hodín vonku, ja mám radšej chladničkové kysnutie, takže som piekla až na druhý deň, keď som prišla z práce.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chlebík krásne nakysol, môžeme ho dať piecť. Pred samotným pečením som ho vytiahla z chladničky a nechala asi hodinu vonku.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rúru rozohrejeme na 230°C a pečieme 20 minút, potom teplotu stiahneme na 190°C a dopekáme 45 minút, pred koncom som prikryla chlebík alobalom. Horúci chlebík vyklopíme z formy a dáme ešte dopiecť na mriežku na 15 minút, aby bola kôrka chrumkavá a vnútri nebol mazľavý. Chlebík váži 1120g.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A už len čakáme, kým nám vychladne, aby sme ho mohli ochutnať.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dnes som piekla ešte ražný s ľanovými semienkami, váha 500 g.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

staja
Toto je chlebík presne podľa mojej chuti, kváskové pečiem 3 roky, takže ďakujem za recept a vítam ďalší chutný chlebík do mojej zbierky. Páči sa mi aj to kysnutie v chladničke, mám s tým dobré skúsenosti. Ukladám a určite vyskúšam.
havino
toto je pre mňa základ mojej stravy, ked pečiem manželovi riadny kváskový, pätku opáčim, ale večera a raňajky sú pre mňa takýto chlebík a som zaň vďačná, pretože cca 2,5 roka si ho pečiem a viem, že sa nasýtim a nepriberiem, ja síce dávam viac ražnej bordelovej, vieš akú myslím, celozrnnú grahamovú zároveň, ako kedy viac, menej semiačok, ražných vločiek, ale je to môj naj chlebík. výborný recept Darinka, tiež už ho zarobím večer, na noc do chladničky a ráno pečiem, je úplne bezpracný a zdraviu úžitočný, skúsim jednu radu, aj ked pri tomto viac semiačkovom nemá asi význam, ale ked niekto pečie viac menej čisto ražný chlebík, upiecť, vychladnúť, zabaliť do plátenej utierky a aj dva dni, áno dva dni, nechať odpočívať, aby sa kvások rozležal a chlebík z čisto ražnej nebude mazľavý, mokrý. u tvojho to nehrozí, máš naopak viac semiačok, ako múky. aj ja ho takto skúsim, dik


popoluska340
krasny receptik.Jasom bezlepkarka,tak budem musiet zmenit trosku suroviny.Idem si dnes zalozit kvasok.Hned by som si dala platok tohto chlebika.Posielam bodik a ukladam do kucharky.
asia
Dobrý deň prajem. Vás chlebík sa mi veľmi páci. Rada by som tiež upiekla, ale neviem čo je razny kvasok. Ďakujem moc.
siisa
@ Danda3 ,veľmi pekný chlebík si upiekla. Ja tiež pečiem vo forme a iný ako kváskový nepečiem. Niekedy vyskúšam aj tento tvoj. Musí byť veľmi chutný. KK a 5 * @ Havino , ten chlebík keď dáš do chladničky, tak do rána ti vykysne ?
danda3
Ďakujem vám veľmi pekne za milé komentáre, práve som dopiekla druhý.
danda3
@Havino (21.7.2016 23:04)

Tánička, ďakujem Ti, mám sa ešte čo učiť, mohla by si sem dať recept na ten Tvoj chlebík? Myslím, že by to potešilo viacerých ľudí. A zistila som, že ak ražný chlebík nechám kysnúť v chladničke 24 hodín, je oveľa lepší, nadýchanejší, a neviem, či by sme dva dni vydržali ho nejesť.☺ Na fotke včerajší ražný s ľanom.


1x haji
danda3
@Siisa (22.7.2016 16:14)

Ja dávam kysnúť len do chladničky, stačí pol či hodinu pred pečením ho vytiahnuť von. Čím je tam dlhšie, tým je chutnejší, proste ho upečiem, keď mám čas a hlavne som doma.
1x siisa
siisa
@Danda3 (22.7.2016 18:30)
Ten ražný chlebík máš nádherný, a ďakujem za odpoveď....skúsim aj ja teda to kysnutie v chladničke. Dosť mi to ušetrí čas. Aj keď som si už zvykla na ten kváskový rituál :D A celkom sa naň aj teším :)
danda3
Ďakujem @alluska a @haji , ale ešte som len na začiatku, učím sa, veľa čerpám hlavne odtiaľto a teším sa, ak môj chlebík chutí.
luss44
parádny chlebík a zdravý, ja sa naň chystám už dlhšie. Vdaka dobrej duši odtiaľto kváskujem už pár mesiacov, skúšam rôzne múky a pomery, baví ma to. Príde čoskoro na rad aj tento fešák zrniečkový :))
staja
Ako som predpokladala, je to chlebík podľa mojej chuti. Zmenila som síce nepatrne zloženie, ale podstata zostala chutný kváskový chlebík, ktorý chutí aj manželovi. Nabudúce pridám ražnej múky a využijem radu @Havino a nechám postáť 2 dni. Teraz postál len 1 deň, lebo som nevydržala dlhšie čakať. Vďaka za výborný recept.


danda3
@Staja (25.7.2016 09:27)

Veľmi sa teším, že si vyskúšala, máš ho krásny, ja tiež asi nevydržím dva dni čakať...
havino
dievčatá, @staja , @darinka , pri tomto recepte, ani čakať nemusíte dva dni, tu je málo ražnej, ale pri čistom ražnom, ja okrem kvásku k nemu dávam 600 g ražnej a vtedy by ste videli rozdiel, odležaný a čerstvo odkrojený, ražná je vlhká a čerstvý zvykne byť mazľavý, ale komu nevadí, nič sa nedeje, ale aj pre zdravie, je prospešnejšie čisto ražný nechať odležať. ja ho nechám vychladnúť, zabalím do plátenej látky a na druhý deň ked ho chytím do ruky, odbalík,plátienko je až vlhké z neho. To len ak by ste viac ražnej múky dali, vtedy je dobre ho nechať, jeden, dva dni, naozaj odležať.
zuzanka1367
Milá @danda3 tu je chlebík podľa teba, teda skoro podľa teba :) Mňa tiež naučila Tánička robiť smeťavý chlebík a som jej za to veľmi vďačná, je to poklad, lebo nezištne odovzdáva svoje skúsenosti a nám sa potom ľahšie žije s kváskom :) Do chleba som pridala 250 g celých zŕn špaldových a žitných, ktoré som povarila vo vode, namiesto medu jačmenný slad a kysol v chladničke 24 hodín, skôr naň nebol čas, však nech si oddýchne. Dnes upečený, ale pokrájam až zajtra na raňajky potom ak to bude fotogenické :) pridám aj fotku v reze. Idem ho skryť niekam, aby som ho skôr nedokrájala. Vďaka za recept a ďalšie nové poznatky k našim maznošom kváskovým. Pekný deň Ti prajem.


2x haji a danda3
siisa
@Zuzanka 1367 (27.7.2016 15:16)

@Zuzanka , máš ho neskutočný a ak je od Táničky teda od @Havino , určite to aj úžasne chutí. A súhlasím s tebou, je to anjelik čo chodí po zemi ♥♥♥
1x lulubi
staja
@Zuzanka1367 (27.7.2016 15:16)

Máš krásny chlebík, chcela by som sa spýtať, čím si vysypala formu, lebo nie je na ňom vidieť žiadne zbytky. Ja som vysypala otrubami a keď som ho dávala dopekať bez formy, tak tie otruby sa mi dostali z chleba aj na spodok rúry a spekali sa tam.
zuzanka1367
@staja , predtým som dávala papier na pečenie, ale prevít jeden zle sa dával dole, tak som formu vymastila prepusteným maslo a chlieb krásne vonia a úplne ľahko vykĺzol vonku.
staja
@Zuzanka1367 (28.7.2016 18:09)

Vyskúšam aj ja tak, dávala som papier, ale niekedy ide veľmi ťažko dolu.
danda3
@Zuzanka1367 (27.7.2016 15:16)

Zuzka, ďakujem Ti veľmi pekne za krásnu fotku aj za vyskúšanie. Chlebík vyzerá úžasne. A máš pravdu, Tánička je jeden úžasný človek.♥
luclup
Mila @Danda , aj my casto pecieme presne tento z pecempecen, a je to zatial NAJ razny semienkovy chlebik, aky sme doposial upiekli. Udomacnil sa u nas, a mame ho velmi rady (ja s mamkou), chlapom zdrava varianta chleba nereze, oni radsej klasiku. Tak vzdy pecieme dvojaky z kvasku, aby boli vsetci spokojni. Pridavam aj foto ♡


danda3
@Luclup (18.2.2017 07:45)

Ďakujem, Ti milá @luclup za milý komentár a krásnu fotku, ja som už prešla na čisto ražné alebo ražno-pohánkové s trochou semienok, tento si robím ako dezert.☺
avanka
dakujem za recept, urcite skusim @Danda3 , este sa chcem opytat na ten druhy
chlebik, ze aku osatku si pouzila...hladam osatku na chlebickovy chlieb, a nikde som este nenasla
danda3
@Avanka (18.4.2018 04:36)

Prepáč, že odpisujem až teraz, ošatky som si kúpila v Orione.