Veľkonočné údené stehno

peter64 - fotkapeter64, 8. apríla 2011

idú Veľkonočné sviatky tak pridám nejaký recept a treba pokračovať v prepisovaní receptov

Suroviny

1000-2000 g
400 g
400 g
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Údené stehno opláchneme a dáme variť do horúcej vody.Pridáme mrkvu a petržlen a varíme asi 2 hodiny.Uvarené stehno vyberieme z vody,necháme vychladnúť a krájame po vlákne.Plátky údeného stehna obkladáme na mise vajíčkami,pripadne uhorkami.Podávať k nemu môžeme aj chren alebo cviklu.

Diskusia k receptu

kata50
Veru tak. Veľká Noc klope na dvere. Bude užitočné, keď si napíšeme ako ktorá varí údené rolky, údené šunky, údené mäso a pod. Ja sa snažím kúpiť čisté údené mäso, ktoré nie je zabalené v žiadnej fólii. Po umytí ho dám variť do vriacej vody a o chvíľu túto vodu vylejem. Pripravím si druhú vriacu vodu a tam ho preložím a pokračujem vo varení toľko hodín , koľko kg váži mäso. Do mäsa nepichám vidličkou, iba ho opatrne vyberiem a nechám pomaly vychladnúť.
alenka0901
Podobne varím i ja.Prvýkrát čítam o tom, že koľko mäso váži,toľko sa má variť hodín. Dobrá rada, určite sa zíde nielen mne, ale aj ostatným.Ja ešte do vody pridávam bobkový list, korenie celé a cibuľu.
sovka62
Ešte pred necelým rokom som aj ja údené varievala vo vode. Ale odkedy som skúsila variť v pare podľa @jerica , už nikdy inak variť nebudem. Je to naozaj rozdiel, benefity sú popísané v komentároch k jericinmu receptu.
1x rut113
marienka44
Moja krstna mama vzdy udene maso nechala cez noc močiť v studenej vode, aby sa vyplavila nadbytocna sol. Je jej tam vela kvoli konzervacii. Az potom maso dala varit do vriacej vody. Po uvareni nechala vo vode vychladnut, aby bolo stavnate.
Ja som mala po Vianociach dnovy zachvat, takze teraz sa budem vyhybat udenemu masu, je to nezdrave jedlo. :-(
kata50
@marienka máš pravdu, veď preto aj ja vylievam tú prvú vodu preč , aby sa zbytočne ešte v tých soliach a konzervantoch, to mäso nevarilo.
Teraz ma napadlo, že čo keby sme to mäso nechali trochu močiť v studenej vode, aby sa vyluhovali všetky zbytočnosti, čo nechceme jesť , a potom ho varili v pare ! Možno by to stálo vyskúšať..:-))
ejmepb
Ja uvarenú šunku z vody kde sa varila dávam do studenej , aby sa pory zatvorili a ostala šťavňatá. Človek sa naozaj učí do smrti.Na tej pare ma to zaujíma, kedy to bolo?
jasimk
Mne dal navod na varenie udeneho stary masiar, ktory povedal, ze treba masko polozit na alobal, oblozit ho bobkovym listom, novym a ciernym korenim, dobre zakrutit a dat varit do studenej vody, ze si masko zachova svoju vlacnost a od korenin priberie na voni.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia