Veľkonočná juškovo-šunková polievka (fotorecept)
Autor receptu: alexdidi
Dve polievky sa v našej rodine jedia naozaj iba raz v roku a obe sú z "jušky", t.j. z vody z kyslej kapusty. Vianočná s hubami (pridala som už na Varechu) a veľkonočná, ktorú vám predstavujem teraz. Obe sú veľmi, veľmi dobré, aspoň pre nás....možno aj preto tak chutia, že sa nejedia častejšie....tá veľkonočná sa pripravuje vždy na Bielu sobotu....
4-6 porcie |
10 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Keď už si uvaríme veľkonočnú šunku a klobásku, tak do vývaru pretlačíme cesnak a pokrájame na drobno cibuľu. Pridáme bobkový list a varíme asi 1/2 hodinu. Ja som varila len pre dve osoby, tak surovín je menej.
- Kým sa nám varí cibuľka a cesnak, pokrájame si na kocočky už uvarenú šunku a klobásku na kolieska. Množstvo si zvolíme podľa toho, akú hustú polievku chceme mať. Veľmi dobrú chuť dodá aj pikantná klobáska.
- V juške rozhabarkujeme múku, vlejeme do polievky a varíme ešte 15-30minút. množstvo jušky je len informatívne, lebo závisí od jej kyslosti. Polievka má byť mierne kyslá a mierne pálivá, taká akurát.Na záver pridáme pripravenú šunku a klobásu a prehrejeme. Podľa chuti okoreníme a prípadne dosolíme. Pozor, vývar zo šunky môže byť dosť slaný. Potom už len podávame s veľkonočným koláčom(paskou) alebo bielym chlebom. DOBRÚ CHUŤ prajem.