Vegánsky zemiakový šalát s vegezelerovou rybou

Autor receptu: vegecan

Nikdy mi nechutil klasický zemiakový šalát pre mastnú majonézu, tak som ju vymenila za sójovú a vytvorila si tak vianočné menu vhodné aj pre vegánov:)

Postup

  1. Najprv si pripravíme zemiakový šalát. Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky a uvaríme do mäkka. Medzitým si očistíme a umyjeme aj ostatnú zeleninu.
  2. Cibuľu nakrájame na drobno, pridáme scedenú sterilizovanú zmes na zemiakový šalát (ja som pridala ešte aj navyše sterilizované uhorky nakrájané na kolieska), scedené zemiaky a sojanézu. Dobre premiešame a podľa chuti môžeme pridať ešte aj mleté čierne korenie. Namiesto zálievky, ktorá sa robí, stačí pridať polievkovú lyžicu zo sterilizovaných uhoriek a dať do chladničky.
  3. Vegetariánske vianočné menu môže byť pestré - tofu, zelenina obaľovaná v hraške (strúhanke),.. Ja som tentokrát zvolila zelerového "kapra". V hlbšom tanieriku zmiešame všetky uvedené koreniny a bylinky so sójovou omáčkou (prípadne použijeme len korenie na ryby bez soli) a trochou vody. Do tej namočíme tenké plátky zeleru z každej strany a napichneme si ho na špíz.
  4. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a vložíme do nej pripravené špízy zo zeleru. Pečieme hodinu, aby nám zeler zmäkol a opiekol sa. Hotové podávame s vychladeným vegánskym zemiakovým šalátom na listoch hlávkového šalátu.