Varená šunka (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Sľúbil som niektorým varecháčkam medzi inými aj martamm,tothka a bubaya že skúsim spraviť veľkonočnú šunku do umelého obalu, keďže veľa ľudí nemá formu na varenie šunky. Keď ste zvedaví ako som to robil sledujte ma v akcii prosím.

30-40
porcií
50 minút
príprava
90 minút
na 72-75 °C

Suroviny

Postup

  1. Meso som pokrájal na kocky cca.2-3 cm.
  2. Pridaním ingrediencií som miešal šunku asi 20 minút striedavo raz mixérom a potom som pretláčal mäso medzi prstami resp.som ho vyhnietil.
  3. Po vymiešaní bielkoviny z mäsa musí byť mäso lepivé ako blato viď kraje nádoby Toto som dosiahol po cca.20-25 minútovom hnietení.
  4. ĎALEJ SOM SI POSEKAL mäso na (spojku)
  5. Na obrázku vidíte už hotovú spojku
  6. Túto spojku som pomiešal z kockami mäsa určené na samotnú ŠUNKU. Je potrebné to premiešať dôkladne, ale už iba toľko aby sa spojka premiešala z kockami mäsa.Takto sa vlastne v mäso výrobách robí šunkový salám
  7. Takto premiešané mäso si dáme uležať do chladničky v mojom prípade to bolo cca.13-14h,ale vy ho nechajte 24 h. Aspoň raz ho premiešajte len tak varechou.Potom znovu prikryte a späť do chladničky nech zrie.
  8. Spravil som si cievku na uviazanie umelého čreva.Následne som ju namočil do vody aby sa mi z CERUZKY ktorú som použil nešmýkal motúz dole
  9. Naplníme umelý obalPevne uchopíme koniec umelého čreva(papiera,rukáva) aj z koncom špagáta a prehadzujeme popod tlačenku potom spravýme uzol a trhnutím zatiahneme takto to spravíme aj 10x.
  10. Na jemné potlačenie musí byť ako dobre nafúkaná lopta.
  11. Mäso vložíme do nádoby asi z 50 st.C vodou a pomaly zvyšujeme teplotu vody max do 75 st.C.V mojom prípade sa teplota pohybovala od 72 st.C-75 st.C Śunku som varil 1h 30 minút( 1h a 30 min)
  12. Po uplynutí tohto času som dal šunku do silne studenej vode a chladil som ju asi 20 min. Po vybratí z vody som PREPICHOL SÁČOK ABY ŠŤAVA VYTIEKLA Nepoužíval som žiadne zahusťovače ktoré sa pri výrobe šuniek aplikujú takže šťava tam bola. Šunku dáme na chladné miesto vychladnúť a až potom do chladničky 5 st.C. Konzumuje sa resp.mala by sa krájať až po 10-12 hodinách PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ