Varená šunka (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Sľúbil som niektorým varecháčkam medzi inými aj martamm,tothka a
bubaya že skúsim
spraviť veľkonočnú šunku do umelého obalu, keďže veľa ľudí nemá
formu na
varenie šunky. Keď ste zvedaví ako som to robil sledujte ma v akcii
prosím.
30-40 porcií |
50 minút príprava |
90 minút na 72-75 °C |
Postup
- Meso som pokrájal na kocky cca.2-3 cm.
- Pridaním ingrediencií som miešal šunku asi 20 minút striedavo raz mixérom a potom som pretláčal mäso medzi prstami resp.som ho vyhnietil.
- Po vymiešaní bielkoviny z mäsa musí byť mäso lepivé ako blato viď kraje nádoby
Toto som dosiahol po cca.20-25 minútovom hnietení.
- ĎALEJ SOM SI POSEKAL mäso na (spojku)
- Na obrázku vidíte už hotovú spojku
- Túto spojku som pomiešal z kockami mäsa určené na samotnú ŠUNKU.
Je potrebné to premiešať dôkladne, ale už iba toľko aby sa spojka premiešala
z kockami mäsa.Takto sa vlastne v mäso výrobách robí šunkový salám
- Takto premiešané mäso si dáme uležať do chladničky v mojom prípade to bolo cca.13-14h,ale vy ho nechajte 24 h.
Aspoň raz ho premiešajte len tak varechou.Potom znovu prikryte a späť do chladničky nech zrie.
- Spravil som si cievku na uviazanie umelého čreva.Následne som ju namočil do vody aby
sa mi z CERUZKY ktorú som použil nešmýkal motúz dole
- Naplníme umelý obalPevne uchopíme koniec umelého čreva(papiera,rukáva) aj z koncom špagáta
a prehadzujeme popod tlačenku potom spravýme uzol a trhnutím zatiahneme
takto to spravíme aj 10x.
- Na jemné potlačenie musí byť ako dobre nafúkaná lopta.
- Mäso vložíme do nádoby asi z 50 st.C vodou a pomaly zvyšujeme teplotu vody max do
75 st.C.V mojom prípade sa teplota pohybovala od 72 st.C-75 st.C
Śunku som varil 1h 30 minút( 1h a 30 min)
- Po uplynutí tohto času som dal šunku do silne studenej vode a chladil som ju asi 20 min.
Po vybratí z vody som PREPICHOL SÁČOK ABY ŠŤAVA VYTIEKLA
Nepoužíval som žiadne zahusťovače ktoré sa pri výrobe šuniek aplikujú takže šťava tam bola.
Šunku dáme na chladné miesto vychladnúť a až potom do chladničky 5 st.C.
Konzumuje sa resp.mala by sa krájať až po 10-12 hodinách
PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ