Vaľkaná štrúdľa fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 30. apríla 2012

Mala som chuť na makovo jabĺčkovú štrúdľu a moja voľba padla na túto. Recept som získala na www.mimibazar.sk od užívateľky miinka. A môžem už Zobraziť celý popisMala som chuť na makovo jabĺčkovú štrúdľu a moja voľba padla na túto. Recept som získala na www.mimibazar.sk od užívateľky miinka. A môžem už len skonštatovať, že som vybrala dobre. S cestom sa veľmi dobre pracuje a štrúdľa mi chuťou veľmi pripomína ťahanú.

Suroviny

Cesto:
300 g
2 ks
200 g
štipka
Cesto na potieranie:
3 PL
3 PL
Plnka:
1 kg
Okrem toho na potieranie:
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Do misy dáme hladkú múku, rozhabarkované vajíčka, kyslú smotanu a soľ.

    Vaľkaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Miesime prstami, kým sa cesto nezačne odliepať od misky a z rúk.

    Vaľkaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Polohrubú múku zmiesime s bravčovou masťou a túto zmes dáme na cca dve minúty do mikrovlnky, aby povolila a dala sa dobre rozotierať

    Vaľkaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prvé cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske úplne na tenko.

    Vaľkaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na vyvaľkané cesto rozotrieme zmes z masti a múky

    Vaľkaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatočíme do závinu

    Vaľkaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Závin rozkrojíme na päť častí

    Vaľkaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A odložíme na 1/2 hodinu do chladu. Ja som ich naskladala do misky a dala do chladničky.

    Vaľkaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V priebehu odpočinku cesta si pripravíme plnku. Ja som očistila jablká, ktoré som nakrájala na plátky. A okrem toho som si namlela mak.

  10. 10

    Potom jednotlivé kúsky postupne odoberáme z chladničky, vytvarujeme z nich bochníčky a každý jeden na pomúčenej doske vyvaľkáme úplne na tenko, mne sa dalo cesto vaľkať úplne až do "priesvitna"

    Vaľkaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto zľahka potrieme roztopenou masťou alebo olejom. Použila som bravčovú masť.

  12. 12

    Navrstvíme plnku, ja som posypala mletým makom, pokládla som nakrájané jabĺčka, trocha som ich osladila, pridala som vanilkový a aj škoricový cukor - to už je na každého chuti

    Vaľkaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zrolujeme do závinu, prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme roztopenou masťou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.

  14. 14

    Keď vrch štrúdlí zozlátne, vyberieme z rúry a znovu potrieme roztopenou masťou

    Vaľkaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Necháme chvíľku vychladnúť a pocukrujeme.

    Vaľkaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

cica2
wau, krásne sa ti vydarila a vieš o tom že mi robíš chúťky? :-))



tinca
štrúdľa ma oslovila, vydarila sa ti, ja ľúbim mak+višne, tak veru bude na programe dňa:)


tatranka
Máš ju veľmi peknú.Odložila som si tvoj recept.Ja robievam ťahanú,ale veru niekedy sa mi nechce ťahať a preto by som vyskúšala tvoju.Tiež máme radi jabĺčkovú s makom,no aj s tvarohom.
babkamt
Pekne na tenko si ju vyvaľkala. Recept čaká na vyskúšanie.
izabella929
nádherná štrúdla..) už sa chystám aj ja na také niečo, nejak mi čas nevychádza...možno v strede týždňa....
modrykamen
Žeby som sa do toho pustil? Podobný recept mám od mamky. Štrúdľa je u nás koláč č. 1. A s akoukoľvek plnkou. Obyčajne robievame naraz tvarohovú s hrozienkami, orechovú s čerešňami, alebo s višňami a makovú s jablkami. Akurát používame husaciu masť. Málokedy nestačí ani vychladnúť.
michsamant
Velmi pekna strudla. Ja som robila pred par dnami svoju prvu strudlu, tiez valkanu, ale miesto smotany som daval ocot. Jedno cesto som pouzila hned a druhe dala do chladnicky odlezat do druheho dna. S tym odlezanym sa super pracovalo, krasne tenucko slo vyvalkat :)
zdenka1009
štrúdla či vaľkaná, či ťahaná to je klenot našej kuchyne..syn má sľúbené že mu upečiem.-)
jarunka
Oooo, taku strudlu som nejedla uz roky. Dala by som si. Musim vyskusat.
abdul
Štrúdľu nemám rád. Zle sa mi dýcha, neviem sa poriadne zohnúť, som stále "plný " a ťažoba ide na mňa. Bolí ma brucho, lebo zjem ešte teplú. Čo táram teplú, horúcu. Lyžicou rovno z plechu. Kedy sa to napraví, neviem.
zuzuu10
Štrúdľu sme nemali ani nepamätám, tak že by som skúsila túto? Cesto vyzerá veľmi dobre , aj výsledná foto:) Ešte som si aj práve dala do vázy orgován presne rovnakej farby :)
sladkacokolada
pekná štrúdľa , robievam tiež vaľkanú, ale s takými kusmi jablk som ešte nerobila, na budúce vyskúšam
medovnicek
Dievčence veľmi pekne ďakujem za milé komentáre, ktoré ma veľmi potešili
turistka
Vaľkaná štrúdľa je dobrá štrúdľa, občas pečiem a dávam plnku tak ako Ty, no škoda, že sa hneď zje, sotva vydrží do druhého dňa.
hahaias
také cesto na štrúdlu nepoznám, ale určite vyskúšam. Robím na sladko aj na slano so zeleninou. Ukladám do KK
marienka44
@Medovnicek ,dnes by som vyskusala Tvoju strudlu, ale s ceresnami a makom. Tych 5 kuskov je pre mna vela. Moze sa dat cesto do mraznicky na neskor? Co myslis?
lecker
vyzera to chutne, ale nejde to bez bravcovej masti?? hmmm.to by som do ust nedala. je to nezdrave.
medovnicek
@lecker ja si myslím, že kvalitná bravčová masť je možno zdravšia ako všelijaké umelé tuky, ale ak máš s ňou problém, možno by sa dala nahradiť aj niečim iným
@marienka44 nehnevaj sa, ale tvoj dotaz si čítam až teraz - ja si myslím, že by cesto v mrazničke mohlo vydržať, ale nemám to vyskúšané
anna123
Ďakujem za recept, podľa tvojho veľmi dobre spracovaného postupu som upiekla štrúdle, sú výborne, ja som ich plnila jablkami a kokosom.
aamm
vyzerá veľmi dobre, určite vyskúšam, a tá masť? odborníci zistili, že je zdravšia ako ktorýkoľvek tuk alebo margarín
medovnicek
@aamm verím, že budeš s cestom spokojná ako som bola ja a ja od mamky viem, že masť v ceste robí divy:)
jozka2
Z tohoto cesta je urcite vyborna a jemna strudla ale cesto by malo postat cez noc v chladnickeaz.
medovnicek
@jozka2 tá štrúdľa bola ozaj výborná, ja som vtedy postupovala presne podľa receptu, ale dám si poradiť a keď ju budem robiť druhý krát, tak cesto nechám na noc postáť v chladničke, vďaka za radu:)
dandika1
@medovnicek10 jan 2014 mam podobny recept na valkanu strudlu (nazov Presovska strudla),ale TVOJ sa mi zda tiez dobry(mozno lepsi) ukladam,upeciem ,odpoviem. Rada skusam nieco nove<<<>>>




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia