Vaľkaná štrúdľa (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Mala som chuť na makovo jabĺčkovú štrúdľu a moja voľba padla na túto. Recept som získala na www.mimibazar.sk od užívateľky miinka. A môžem už len skonštatovať, že som vybrala dobre. S cestom sa veľmi dobre pracuje a štrúdľa mi chuťou veľmi pripomína ťahanú.
Postup
- Do misy dáme hladkú múku, rozhabarkované vajíčka, kyslú smotanu a soľ.
- Miesime prstami, kým sa cesto nezačne odliepať od misky a z rúk.
- Polohrubú múku zmiesime s bravčovou masťou a túto zmes dáme na cca dve minúty do mikrovlnky, aby povolila a dala sa dobre rozotierať
- Prvé cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske úplne na tenko.
- Na vyvaľkané cesto rozotrieme zmes z masti a múky
- Zatočíme do závinu
- Závin rozkrojíme na päť častí
- A odložíme na 1/2 hodinu do chladu. Ja som ich naskladala do misky a dala do chladničky.
- V priebehu odpočinku cesta si pripravíme plnku. Ja som očistila jablká, ktoré som nakrájala na plátky. A okrem toho som si namlela mak.
- Potom jednotlivé kúsky postupne odoberáme z chladničky, vytvarujeme z nich bochníčky a každý jeden na pomúčenej doske vyvaľkáme úplne na tenko, mne sa dalo cesto vaľkať úplne až do "priesvitna"
- Cesto zľahka potrieme roztopenou masťou alebo olejom. Použila som bravčovú masť.
- Navrstvíme plnku, ja som posypala mletým makom, pokládla som nakrájané jabĺčka, trocha som ich osladila, pridala som vanilkový a aj škoricový cukor - to už je na každého chuti
- Zrolujeme do závinu, prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme roztopenou masťou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.
- Keď vrch štrúdlí zozlátne, vyberieme z rúry a znovu potrieme roztopenou masťou
- Necháme chvíľku vychladnúť a pocukrujeme.