Vaľkaná štrúdľa (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Mala som chuť na makovo jabĺčkovú štrúdľu a moja voľba padla na túto. Recept som získala na www.mimibazar.sk od užívateľky miinka. A môžem už len skonštatovať, že som vybrala dobre. S cestom sa veľmi dobre pracuje a štrúdľa mi chuťou veľmi pripomína ťahanú.

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme hladkú múku, rozhabarkované vajíčka, kyslú smotanu a soľ.
  2. Miesime prstami, kým sa cesto nezačne odliepať od misky a z rúk.
  3. Polohrubú múku zmiesime s bravčovou masťou a túto zmes dáme na cca dve minúty do mikrovlnky, aby povolila a dala sa dobre rozotierať
  4. Prvé cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske úplne na tenko.
  5. Na vyvaľkané cesto rozotrieme zmes z masti a múky
  6. Zatočíme do závinu
  7. Závin rozkrojíme na päť častí
  8. A odložíme na 1/2 hodinu do chladu. Ja som ich naskladala do misky a dala do chladničky.
  9. V priebehu odpočinku cesta si pripravíme plnku. Ja som očistila jablká, ktoré som nakrájala na plátky. A okrem toho som si namlela mak.
  10. Potom jednotlivé kúsky postupne odoberáme z chladničky, vytvarujeme z nich bochníčky a každý jeden na pomúčenej doske vyvaľkáme úplne na tenko, mne sa dalo cesto vaľkať úplne až do "priesvitna"
  11. Cesto zľahka potrieme roztopenou masťou alebo olejom. Použila som bravčovú masť.
  12. Navrstvíme plnku, ja som posypala mletým makom, pokládla som nakrájané jabĺčka, trocha som ich osladila, pridala som vanilkový a aj škoricový cukor - to už je na každého chuti
  13. Zrolujeme do závinu, prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme roztopenou masťou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.
  14. Keď vrch štrúdlí zozlátne, vyberieme z rúry a znovu potrieme roztopenou masťou
  15. Necháme chvíľku vychladnúť a pocukrujeme.