Vajíčko na medveďom cesnaku a hrianke

Ľubomír Molnár
šéfkuchár reštaurácie Toscana – italian bistro & lounge v Bratislave, 25. marca 2014
Vajíčko na medveďom cesnaku a hrianke
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
3-4 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
4 PL
2 PL
4 ks
4 listy




Postup

  1. 1

    Do širokej panvice nalejeme vodu asi do polovice. Vodu necháme zohriať, ale nesmie vrieť (teplota by mala byť medzi 71 °C až 82 °C). Pridáme ocot, soľ a mleté čierne korenie.

  2. 2

    Vajcia rozbijeme do 4 misiek. Do panvice dáme 4 kovové okrúhle formičky na tvarovanie pokrmov. Do každej vlejeme vajce a varíme 3 až 4 minúty. Vajcia môžeme vliať a nechať variť v polievkovej naberačke, prípadne ich variť aj bez formičiek, ale tvar nebude taký pekný.

  3. 3

    Uvarené vajcia opatrne vyberieme na tanier, prípadne do misky, podávame ihneď na opečenej hrianke s nasekaným medvedím cesnakom.

Diskusia k receptu

safran
inšpiratívne...škoda len, toho bieleho pozadia, pri ktorom skutočne zdarilá prezentácia jedla zaniká
ukladám do KK a spravím asi so strateným vajíčkom a nechám ho roztiecť
ALE neverím, že na 4 porcie idú 4 listy medvedieho cesnaku na 2 poschodia
kukulienka71
@safran ,obrázok sa nezhoduje s textom:-)písaný je nasekaný cesnak posypaný po povrchu hrianok,tak by to sedelo:-)pri farebnom pozadí by bolo lepšie vyniklo to vajíčko podľa mňa tiež:-) ale zase dostanem od @baobab ,že tu mudrujem:-P
marika21
Používam cesnak medvedí, tam ho je aj zo 20 listov. Máš pravdu kukulienka71.
vcelka
To asi bolo myslené tak, že vajíčko podávame na opečenej hrianke A s opečeným medvedím cesnakom. Taký má byť postup a šéfkuchár si to pri fotení ešte vylepšil o poschodie navyše. Ak je šéfkuchár skutočne dobrý, tak ho zvykneme porovnávať s umelcom. No a umelec nič neurobí dvakrát rovnako a takisto sa až tak nebabre s rozpočítavaním surovín - hádam iba ak by robil nejaký manuál. To často vidno, že v texte je aj iná dekoračná surovina než na fotke alebo že v profesionálnej kuchyni (a často pri použití konvektomatov) vychádzajú počty predsa len trochu inak... Keď si Varešuľky a Varešuľkovia sadnú k napísaniu textu k svojmu obrázku, nuž tomnu venujú dosť času. Šéfkuchár tomu toľko času nevenuje a predpokladá, že fanúšikovia gastronómie si niekjtoré veci aj domyslia, dorobia a že sa najmä inšpirujú. Ak to potrebujú otrocky presne a polopate, tak nech siahnu po knižkách.
boxik
Včera v televízii prebehla informácia , že už dve osoby na Slovensku zahynuli pri použití listov jesienky obyčajnej , ktorá je u nás hojne rozšírená a jej listy sú medvediemu cesnaku dosť podobné a je prudko jedovatá.Takže pri zbere a používaní medvedieho cesnaku treba byť aj opatrní.
kukulienka71
ja som počula,že na trhoviskách niekde predajú aj listy konvalinky,ktoré sú tiež prudko jedovaté,rozdiel je v žilkovaní listov,medvedí cesnak mí úplne hladké listy,konvalinka rebrované,fakt treba byť opatrný!
safran
@boxik , nerozumiem ako si vie niekto pomýliť listy jesienky (ako názov napovedá, vyskytujú sa na jeseň) a medvedieho cesnaku, keď je medzi nimi v prírode rozdiel niekoľko mesiacov
@kukulienka71 aj konvalinky majú listy až vtedy, keď už je medvedí cesnak dávno po odkvete a listy žlté - tie bylinky delí 1 mesiac od seba. Keď zbierame listy medvedieho cesnaku, vie sa pritrafiť v tej istej lokalite akurát snežienkový list, ale ten je tenký, ľahko rozoznateľný.
A nič si nerob z rečí takých, čo tu nepridali jediný recept... aspoň u mňa majú váhu slová iba od aktívnych kuchárov, nie takých, čo vedia akurát kibicovať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia