Pečené kura

V rúre pečené kuracie stehná (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jednoduchý a výborný obed alebo večera z jedného plechu pre celú rodinu ;-)

5
porcií
80 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Kuracie stehná, zo 2-3 väčšie zemiaky a všetko na marinádu. Ako prvé si hned spravíme marinádu, ktorú dáme na chvílku do chladničky odstáť. Stačí kým si pripravíme mäso a zemiaky, to je cca 15 minut :-) Sol môžte dat do marinády aj podla svojho odhadnutia, ale ja som dala väčšie 1,5 kl a bolo to presne dobré slané. Isot paprika tiež nie je nutná, ak nemáte, kludne sa dá vynechať, aj bez nej je to výborné :-)
  2. Mäso umyjeme a kuchynským papierom osušíme. Nesolíme ho ,lebo v marináde je presne dosť soli. Dvakrát do nich zarežeme nožíkom. Zemiaky si nakrájame na hrubé hranolky. Zo 3 velké zemiaky stačia, ani to nie je dobre, ked ich je tam privela. Nech má mäso miesto, aby sa vedelo celé pekne opiecť :-) Vyberieme marinádu z chladničky a stehná v nej dobre zo všade obalíme. Stehná poukladáme na plech s papierom a medzi vložíme (neosolené) zemiaky, ktoré som len pokvapkala kde-tu už na plechu olejom. Napokon vložíme takto pripravený plech do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na 30 minút. Zato takto odkryté, aby sa nám to celé nezačalo hned na začiatku variť/dusiť a pustilo kopu šťavy, ale hned zo začiatku sa trocha stiahlo, chytilo kôrku a jemnú opečenú farbu :-)
  3. Následne ho po tých 30 minútach vyberieme a len tak jemne položíme naň alobal. Boky alobalu musia byť všade volné/otvorené,nech má zo všade vzduch :-) No a takto položíme plech naspät do rúry na ďalších 30 minút...
  4. Po 30ich minútach vyberieme,odkryjeme a skontrolujeme či je mäsko už mäkké. Ked sa už lahko oddeluje od kosti, tak je hotové. Moje bolo za týchto 30 minút presne dobré mäkké :-) Napokon celé vložíme ešte naspäť do rúry na cca 15-20 minút. Za ten čas nám vyvrie trošku z tej šťavy a mäso aj zemiaky sa ešte opečú ;-)
  5. Kým sa mäso bolo pieklo, som ako prílohu pripravila cícerové pyré s petržlenovou vňaťou a bulgurovú ryžu :-) Pravdaže stačí aj dobrý chlebík :-) Akú prílohu zvolíte,to je už na vás.
  6. No a môžeme podávať ;-P Kde-tu, kde bolo viac marinády, chytilo mäso tmavšiu farbu. A kedže sa takéto pečené mäso dosť zle fotí, tak na fotke to žial vyzerá niekde ešte tmavšie, než v skutočnosti :-) Mäsko je chuťovo výborné, šťavnaté a presne dobré slané. Zemiaky krásne v celosti, ale mäkké a jemne opečené. Napriek tomu, že sa vôbec nesolili, sú príjemne slané.
  7. Prajem dobrú chuť :-)