Úhrabky (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Toto jednoduché a veľmi chutné slovenské jedlo ma naučila robiť moja babička..v tom čase boli všetky použité suroviny domáce..

4
porcie
40 minút
príprava
5+4 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si najprv zemiaky.. 3veľké zemiaky som ostrúhala a ďalšie 3 veľké som dala uvariť v šupke..zemiaky som nastúhala na tenké rezance..múky treba pridať toľko, aby vzniklo haluškové cesto..
  2. pridala som k nim hladkú a polohrubú múku, soľ a vypracovala som haluškové cesto..do hrnca som si dala zovrieť vodu a keď vrela, sádzala som haluškové cesto z lopatky tak, že najprv som si na doske urobila za pomoci lyžice namočenej v horúcej vode halušku dosť veľkú a púšťala som ich do vriacej osolenej vody.. je to troška pracné, lebo cesto nie je tak kompaktné, ako pri zemiakoch strúhaných na jemno..
  3. halušky už vyplávali na vrch..keď sú z nich niektoré veľké, treba ich prerezať na polovice...to nie je problém...aj mne sa podarili niektoré obrovské...
  4. vybrala som ich dierkovanou naberačkou ,uložila do misy a poliala malým množstvom oleja..
  5. zemiaky uvarené v šupke som ošúpala a pokrájala na malé kocky..
  6. a pridala som ich ku haluškám...
  7. na panvicu som dala pokrájanú slaninku, opiekla som ju a pridala som k nej pokrájanú cibuľu...spolu som opiekla všetko do zlatova..
  8. k cibuli som pridala sudovú kapustu a iba niekoľko minút som ich spolu podusila..všetko som posypala mletým čiernym korením..
  9. a pridala som k haluškám a zemiakom ..
  10. a všetko som spolu dobre premiešala..žiadny iný tuk som k nim už nepridala...je dobre ich držať na teplom mieste, kým sa budú dávať na taniere..
  11. uložila som na tanier, pridala som na vrch smotanu a ozdobila jarnou cibuľkou..prajem vám dobrú chuť..
  12. a dnes som bola za šikovnú, upiekla som aj škvarkové pagáčiky..