Tvarohový kvet

Autor receptu: ela77

recept som našla už dávnejšie na internete, bol daný ale s inou plnkou, ale jeho konečný výsledok mi pomohol znovu sa vrátiť k tvarohovým závinom, ktoré sú oblúbené u môjho syna, len som po ich upečení mala vždy pocit, že to nie je vo vnútry dopečené (práve pre tú mokrú tvarohovú plnku)

25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dáme múku, olej, soľ, vlažné mlieko, čaj. lyž. cukor a kvasnice. Po rozpustení kvasníc zamiesime cesto a dáme ho kysnúť asi hodinu. Po vykysnutí ho rozvaľkáme na pomúčenej doske( ako pri kysnutých závinoch) Plnku: pripravíme z 500 g. tvaroh jemný mäkký (najradšej používam z Lídla -tvaroh mäkký jemný vo vedierku s obsahom 500 g), pridám 2 pol. lyžice olej, pol sáčku vanilkový puding (používam ho na zahustenie namiesto vajíčka) a čaj. lyžičku vanilkový cukor (používam pravý vanilkový nie vanilínový). Všetko zmiešame. Plnku natrieme na rozvaľkané cesto a urobíme z neho dlhší závin, ktorý ešte pri prekladaní na plech trocha natiahneme, aby sme z neho mohli urobiť kruh.
  2. Tento závin ostrým nožom ponakrajujeme od krajov ku stredu. Nie však celkom prerezať.
  3. Jednotlivé narezané časti povytáčame aby ležali na reznej strane. S tvarohovou plnkou je to trocha komplikovanejšie, lebo je mäkká. (môžete na tento koláč použiť akúkoľvek inú plnku-kakaovú, makovú, orechovú apod. s tými sa to ľahšie obracia).
  4. Takto pripravený koláč necháme ešte podkysnúť asi 20 minút. Pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a riadne aj medzi zárezmi. Dáme ho piecť na asi 25 minút pri teplote 200 st. Celzia v elektrickej rúre. Po upečení ho môžme (nemusíme) posypať práš. cukrom. Práve pri tomto recepte mám istotu, že mi koláč ako závin pri pečení nepraskne a že je cesto všade dobre prepečené. Dobrú chuť.