Tvarohovo-ríbezľový koláč

katarina22 - bez fotkykatarina22, 3. augusta 2016

Ani na dovolenke u rodičov som nemala pokoj a keďže naši majú plnú záhradu ríbezlí, pripravila som im narýchlo tento koláčik.

12
porcií
30 minút
príprava
75 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Korpus:
150 g
75 g
Plnka:
podľa chuti
500 g
200 g
1 ks
3 PL
podľa chuti
2 ks
Poleva:
180 g
3 PL
1 ČL (Solamyl)




Postup

  1. 1

    Sušienky som si tak ako vždy rozdrvila v sáčku valčekom na cesto. K rozdrveným keksom som pridala roztopené maslo. Na papierom vystlanú tortovú formu (23 cm) som dala túto hmotu a potiahla ich len asi 1 cm do bokov - každému ako je lepšie a ako je zvyknutý. Korpus som dala zapiecť do rúry na 10-15 min na 180 °C. Po upečení necháme korpus vychladiť.

  2. 2

    Keďže máme veľmi radi tvaroh, zmiešala som ho s kyslou smotanou, vanilkou z vanilkového lusku, ktorá v kombinácii s tvarohom nádherne vyniká. Pridala som moju obľúbenú citrónovú kôru a vajíčka. Na konci som si do zmesi primiešala aj zopár ríbezlí. Ak máme zmes hotovú, môžme ju vyliať na hotový, vychladený korpus a dať piecť. Hoci koláč neobsahuje mascarpone, aj tento pečiem vo vodnom kúpeli, aby mi horný tvaroh nepopraskal, ale ostal krásne celistvý. Koláč pečieme asi hodinku pri 160 °C. Po upečení ho necháme chladiť hodinku pri pootvorenej rúre.

  3. 3

    A čo navrch? Ríbezle som zmiešala s práškovým cukrom a pridala trošku solamylu, aby po ohriatí a následnom schladení tejto "polevy" to malo nádherné džemovú konzistenciu. Pozor, nemajte túto zmes dlho na ohni, solamyl môže spolu so šťavou z ríbezlí a cukrom spôsobiť to, že sa vám začnú robiť veľké hrudky (vlastná skúsenosť ) . Stačí ozaj minútka.

  4. 4

    Takto rýchlo pripravenú zmes dáme na koláč a môžme čakať, kým sa nám koláč vychladí. U nás sa nevydržalo ani dve hodiny :)

  5. 5

    Viem, že podobných receptov je to určite veľa , vkladám ho sem ako inšpiráciu. Určite bude kombinácia tvaroh - ovocie výborná aj s iným ovocím.

Diskusia k receptu

haji
Tvaroh s rybízem je bezvadné spojení, krásný a chutný koláč!