Tvarohovo-ríbezľový koláč fotorecept

havino - fotkahavino, 15. septembra 2013
Tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept)
Foto: havino

Recept na koláč ponúkam aj v DIA verzii. Ja som ho piekla po upravení na Dia. Poskladala som ho z inšpirácii tu na Zobraziť celý popisRecept na koláč ponúkam aj v DIA verzii. Ja som ho piekla po upravení na Dia. Poskladala som ho z inšpirácii tu na vareche.

50 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
1 ks
200 g
70 g
2 PL
Tvarohová plnka:
750 g
3 ks
150 g prisladiť podľa chuti
 z troch biekov
1 bal.
1 bal.
150 g
50 g
 na posýpku
DIA verzia:
350 g alebo špaldová múka hladká
50 g
1 ks
1 bal.
200 g
2 PL
 podľa návodu, miesto cukru, kvapky stévie




Postup

  1. 1

    Zo surovín vypracujeme cesto, rozdelíme na väčšiu a menšiu časť. Väčšiu časť odložíme na pár minút do chladničky, menšiu časť odložíme do mrazničky.

    Tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ sa cesto chladí a mrazí, pripravíme si tvarohovú náplň. Jemný tvaroh, práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, pudingový prášok Zlatý klas, tri žĺtka a vyšľahaný sneh z troch bielkov zmiešame.

    Tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Väčšiu časť cesta vyváľkame na plech, potrieme ríbezľovým džemom, popicháme vidličkou.

    Tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto potreté džemom posypeme zmiešanými orechami, cukrom a škoricou, alebo cukor nahradíme práškovou stéviou.

    Tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na orechy natrieme tvarohovú plnku a uložíme ríbezle. Ovocie môžme použiť ľubovolne. Ja osobne vyberám ovocie pre dia manžela to najvhodnejšie čo najmenej, s vysokým podielom cukru. Viem si ho predstaviť aj s malinami napríklad.

    Tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyberieme menšiu časť cesta z mrazničky a na strúhadle na jablká ho nastrúhame na tvarohovú náplň. Mne sa zamrazilo akurát, výborne sa mi na prvý šup sa celé postrúhalo. Posypeme lupienkami mandli.

    Tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme podľa znalosti svojej rúry, ja som piekla, ako mi čas ukazoval, až 50 min pri 200 C do ružova.

    Tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme úplne vychladnúť, tvaroh musí chladom zhustnúť.

    Tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
Nie len vyzerá krásne, ale jeho chuť si dokážem úplne predstaviť, lebo nedávno som piekla podobnú kombináciu tvaroh a ríbezle a bolo to fajnučké.-)))
afataga
vyzera fajnovo, ty si vtipna, ze vychladnut, to ako dokazes? :-)
havino
dievčatá, ďakujem za pochvalu, ešte som nikdy nerobila kombináciu orecha a tvaroh, aj ked len trochu ich je tam, v štredráku je to iné, ale aj tu ma to prekvapilo dobrou chuťou v spojení s krehkým cestom, džemom
@afataga , včera večer som ti písala k tvojmu koláču, že roh koláča som lyžičkou doslova vylovila, ale aký dobrý bol taký horúci, poznáš to ked vodu kážu a vino pijú
kika1212
plnka musí byť výborná. Pekný zákusok a s tvarohom ľúbime*****:)
eviana
...tak o tomto sa mi bude aj snívať Tánička... nádherný koláčik, úžasná kombinácia, takú som ešte neskúšala... ukladám, tlieskam, slintám, chválim a chápem, že sa nedalo počkať kým vychladne... joooj, mňam :)
tiginko
ďaľší krásny tvaroháč a samé lákavé suroviny. Ženy, ja som nikdy nebola na sladké, ale čo sa tu zo mňa pri vás stáva, to je neuveriteľné. Kedy to mám všetko vyskúšať?! Budete ma mať na svedomí, keď zo mňa bude bomba :-) Ešte nemáme zjedený ten od @afataga , aj keď už mu veľa nechýba, a už si robím zálusk na tento. Ach jaj, tak teda do KK, dúfam len, že nikdy nebudem potrebovať tvoju DIA verziu @havino
havino
ďakujem vám pekne za každý komentár, mám radosť ked sa vám zapáčil
až teraz som postrehla, že varecha upravila suroviny, že steviu treba dať do orechov, dala na začiatok popisu, nevadí
@tiginko , som sa z chuti zasmiala, ja viem, na smiech to nie je :-), ale musíme to prežiť pri zdraví a akej takej rokmi síce primeranej, ale pribúdajúcej váhe, píšem za seba samozrejme :-) za všetko môže varecha a moja závisloť na ňu, ja by som piekla a varila a piekla a varila stále, len keby sa z toho nepriberalo
jerica
@havino to nie je len krása , to musí byť fantázia na jazýčku. To tvoje lákadlo z monitora, len tak volá "sprav ma" a ja trpím, zub ma bolí až pri uchu. Tá posledná osmička vie poriadne potešiť, hlavne k nálade, ešte že je alnagon.
Prajem tebe, ale aj všetkým, úspešný, bezbolestný začínajúci sa týždeň, platí to aj pre tých, čo sa pozrú na taký výborný recept, :-)
PS: Ešte, že sú tu hviezdičky, dokonca aj kniha pre zábudlivcov.
trochu jesene , len tak pre radosť :
snímka stará pár minút:-)


1x radost
lusinkab
No a teraz tu len slintam a pomalicky slintam :-) nadherne teraz by mi nieco take neskutocne bodlo :-)
lujzamaria
pred chvíľou som ho dopiekla a už som ho aj ochutnala...... je vynikajúci, mňam. Ja som dala na pol plechu rýbezle a na pol plechu egreše.
ďakujem za krásny recept, ukladám si medzi obľúbené.
havino
@monteles , potešenie na mojej strane, dakujem, aj nám táto kombinácia chutila, len keby tých ríbezlí bolo
yogicek
Milá @Havino
Tento koláčik je síce mimo plán ale idem trošku dovolenkovať a chcel by som si ho upiecť teda pokúsiť sa a zobrať zo sebou. Chcem vyskúšať tú dia verziu. Prezraď mi prosím Ťa na aký veľký plech (v cm) je to množstvo surovín. Ja to neviem odhadnúť a nechcem to hneď na začiatku zmršiť. Za odpoveď Ti budem veľmi vďačný. Tánička ja Ti prajem pekný večer.
havino
@yogicek , ale som vyletela zo stoličky, no mrzí ma to veru, viem, že by sa to malo tu pridávať, rozmer plechov, ked už tých plechov je v dnešnej dobe milion 500 a ja tiež doma riadnu kopu, ked raz treba piecť pre dvoch len, inokedy pre rotu. Ešte, že tu mám fotky, bo by si ma zabil, nespomenula by som si, v ktorom som ho piekla. Tento plech tu je 35 x 25 cm. Si ma potešil, želám Ti, nech sa Ti podarí, je ozaj chutný. Ja som ho už aj s jablkami robila, aj ten bol dobrý. Ešte Ti chcem dať do pozornosti, ja už málo používam stéviu, našla som tekuté sladidlo, ale aj práškové je, ale to tekuté je pre mňa úplná špica chuť, bez pachuti stevie, je to Zero cukor so steviou, tá stevia je tam tak dobre namiešaná, že ju necítiť. Nakvapkám si podľa chuti, hned aj cítiť sladkosť, bežne používam aj do varenia a čo jedia zdraví ľudia, nik ani len netuší, že to je stevia. Kupujem v Norbi Uptade, ale bohužiaľ, už len v BA, ked ma manžel služobnú cestu. Boli predajne aj v ZA, aj v MT a zrušené sú. Prajem Ti pekný večer a nech sa podarí, ako si predstavuješ.
yogicek
@Havino
Ďakujem za rýchlu odpoveď. Si zlatá. Pečiem už len pre seba tak nepotrebujem nejaké veľké množstvo. Mne stačí na menší plech. S tým cukrom si poradím. Mám viacero druhov. Akurát vymením ríbezle za černice. Šak aj tie sú dobré ne?
Ešte raz Ti ďakujem a o výsledku Ťa budem zajtra informovať. Dovtedy ahoj.
havino
@Yogicek , sa smejem teraz, ale som rada, že to tak mám, mne už komentáre pekne chodia aj na mobil, čiže pípne a očujem, nejdú do spamu, ako pol roka, ak nie rok do zadu a som sa až hanbila za seba, za nepozornosť. Černice ani neváhaj, dobrá voľba. Ak chceš aj tento v menšom množstve piecť, daj si múky na cca približný plech 300 g, masla 150 g, cukru od 30 do 50 g, bude dobré a v pohode.
yogicek
@Havino
Bol som u dvanástich mesiačikov a hajzlíci jedni ríbezle už nemali tak som zobral černice. No vidíš ako nám fajnovo funguje korešpodencia. Ten koláč dáme do hromady aj keby neviem čo bolo. Len mi to začína pripomínať rozprávku O psíkovi a mačičke jak piekli tortu. Tánička cením si Tvoju pomoc.
1x havino
havino
@Yogicek , :-) no u nás doch psík a psík budú piecť, kukaj koľko ich ja mám v profile a ty tiež jedného :-) Neboj dáme to, to by bolo, aby sme to nedali a Ty máš varenie, pečenie v malíčku. Ked ideš k mesiačikom, ked nedoložili tovar a je po sezone, vyčkaj na sneh, aj jahody u nich budú :-).
yogicek
Drahá @Havino
Koláčik je hotový a je výborný. Dal som množstvo surovín ktoré si mi odporučila a vyšlo to na ten plech čo mám tak akurát. Neviem či aj nebudem banovať, že som neurobil na väčší. Pravdepodobne určite. Jedna chybička se síce vloudila ale ešte je to v norme. Nechal som koláčik dlhšie v rúre ako potreboval tak spodok je trošku chrumkavejší. Piekol som v rúre ktorú ešte nepoznám. Šak ja ju časom spoznám a potykáme si. Koláčik je už zabalený a ráno ruka v ruke vyrážame. Tánička ja Ti ďakujem za pomoc. Nebyť Teba tak som bez koláčika. Prajem Ti pekný večer.
1x havino
havino
:-) @Yogicek , iste si už dorazil a koláči chutí tam kde si, tak ešte raz, dobrú chuť a nech padne na úžitok. Nejaká rúra Teba nemôže poraziť a ked raz a dosť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia