Tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept)

Autor receptu: havino

Recept na koláč ponúkam aj v DIA verzii. Ja som ho piekla po upravení na Dia. Poskladala som ho z inšpirácii tu na vareche.

50 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, rozdelíme na väčšiu a menšiu časť. Väčšiu časť odložíme na pár minút do chladničky, menšiu časť odložíme do mrazničky.
  2. Pokiaľ sa cesto chladí a mrazí, pripravíme si tvarohovú náplň. Jemný tvaroh, práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, pudingový prášok Zlatý klas, tri žĺtka a vyšľahaný sneh z troch bielkov zmiešame.
  3. Väčšiu časť cesta vyváľkame na plech, potrieme ríbezľovým džemom, popicháme vidličkou.
  4. Cesto potreté džemom posypeme zmiešanými orechami, cukrom a škoricou, alebo cukor nahradíme práškovou stéviou.
  5. Na orechy natrieme tvarohovú plnku a uložíme ríbezle. Ovocie môžme použiť ľubovolne. Ja osobne vyberám ovocie pre dia manžela to najvhodnejšie čo najmenej, s vysokým podielom cukru. Viem si ho predstaviť aj s malinami napríklad.
  6. Vyberieme menšiu časť cesta z mrazničky a na strúhadle na jablká ho nastrúhame na tvarohovú náplň. Mne sa zamrazilo akurát, výborne sa mi na prvý šup sa celé postrúhalo. Posypeme lupienkami mandli.
  7. Pečieme podľa znalosti svojej rúry, ja som piekla, ako mi čas ukazoval, až 50 min pri 200 C do ružova.
  8. Necháme úplne vychladnúť, tvaroh musí chladom zhustnúť.