Tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept)
Autor receptu: havino
Recept na koláč ponúkam aj v DIA verzii. Ja som ho piekla po upravení na Dia.
Poskladala som ho z inšpirácii tu na vareche.
Postup
- Zo surovín vypracujeme cesto, rozdelíme na väčšiu a menšiu časť. Väčšiu časť odložíme na pár minút do chladničky, menšiu časť odložíme do mrazničky.
- Pokiaľ sa cesto chladí a mrazí, pripravíme si tvarohovú náplň. Jemný tvaroh, práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, pudingový prášok Zlatý klas, tri žĺtka a vyšľahaný sneh z troch bielkov zmiešame.
- Väčšiu časť cesta vyváľkame na plech, potrieme ríbezľovým džemom, popicháme vidličkou.
- Cesto potreté džemom posypeme zmiešanými orechami, cukrom a škoricou, alebo cukor nahradíme práškovou stéviou.
- Na orechy natrieme tvarohovú plnku a uložíme ríbezle. Ovocie môžme použiť ľubovolne. Ja osobne vyberám ovocie pre dia manžela to najvhodnejšie čo najmenej, s vysokým podielom cukru. Viem si ho predstaviť aj s malinami napríklad.
- Vyberieme menšiu časť cesta z mrazničky a na strúhadle na jablká ho nastrúhame na tvarohovú náplň. Mne sa zamrazilo akurát, výborne sa mi na prvý šup sa celé postrúhalo. Posypeme lupienkami mandli.
- Pečieme podľa znalosti svojej rúry, ja som piekla, ako mi čas ukazoval, až 50 min pri 200 C do ružova.
- Necháme úplne vychladnúť, tvaroh musí chladom zhustnúť.