Türk kahvesi fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 12. augusta 2011

Ak dovolenkujete v Turecku, určite si doneste tri veci: nazarbončuk (evil eye), lokum(turecký med) a kahve (kávu). K tomu si pribaľte "cezve" (kanvičku na Zobraziť celý popisAk dovolenkujete v Turecku, určite si doneste tri veci: nazarbončuk (evil eye), lokum(turecký med) a kahve (kávu). K tomu si pribaľte "cezve" (kanvičku na prípravu kávy) a môžete si vyskúšať ako sa pripravuje turecká káva. Tá pravá ;)

1
porcia
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kopcovitá lyžička
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do cezve nádobky na prípravu kávy nalejeme studenú vodu (podľa šálky, turecká káva sa pije z maličkých šálok (50 - 60 ml). Do vody nasypeme jednu poriadne kopcovitú čajovú lyžičku kávy. Turecká káva je jemná, namletá skoro na prach a má nezameniteľnú arómu, ktorá vám zaplaví celú kuchyňu :) Pridáme pol až jednu lyžičku cukru (podľa chuti, možno pripraviť aj bez cukru). Zamiešame, až sa cukor rozpustí.

    Türk kahvesi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kávu varíme pomaly na najslabšom ohni. Nemiešame. Keď sa na káve vytvorí hustá pena, lyžickou ju opatrne zbierame do vyhriatej šálky. Pozor, nesmie vrieť.

    Türk kahvesi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto sa pena vytvorí asi tri krát. Opäť pozbierame do šálky a nakoniec necháme kávu chvíľu prejsť varom.

    Türk kahvesi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto nejako by to malo vyzerať na dne šálky :)

    Türk kahvesi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kávu odstavíme z ohňa, a opatrne, pomaly vlejeme do šálky. Šálku mierne nakloníme a kávu necháme stekať po stenách šálky aby sme nezničili penu :)

    Türk kahvesi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotovo, servírujeme hneď s pohárom vody. Neskutočná je s tureckým medom alebo baklavou...

    Türk kahvesi (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

evusik
pripomenula si mi ako sme si kedysi varievali kávu v džezve, presne tak ako popisuješ... bola to veľmi dobrá a silná káva.... už som roky takto nevarila, ani neviem či mám ešte džezvu doma? tá tvoja kávička vyzerá výborne :-)
sovka62
A vieš, že všetko, čo menuješ sme si z Turecka priniesli? Oká dokonca pre všetkých členov rodiny (pre istotu), aj keď nám pred rokmi jeden turecký sprievodca povedal, že modrookí ľudia (a to my všetci sme) ich nepotrebujú, že ich chránia ich vlastné oči.
Lokum mám rada od detstva, kedysi sa tu predával za pár drobných, ale to bol taký obyčajný, teraz sú Turecku všelijaké, s pistáciami, mandľami a neviem čím všetkým, výborné.
Len s tou kávou to nedopadlo dobre. Spoľahli sme sa na radu predavača, kúpili sme kávu, ktorú nám doporučil ako najlepšiu, ale bola vyslovene hnusná, nedala sa piť.
A káva sa u nás varila v džezve odjakživa, otec pochádzal z Chorvátska a tam sa tak varievala odjakživa. Teraz už varíme v prístroji na espresso, vývoj nezastavíš.
marcy
scislo mi srdce od silnej tureckej kávy,ale ono to bolo inak....skôr žalúdok,musím veľa veľa vody vypiť,potom je dobre :)) rada zapíjam korkou kávou silný sladíž
nazarboncuk
Je pravda, že turecká káva je veľmi aromatická, niekedy do nej pridávajú kardamón a nie každému je po chuti. Ja ju pijem najčastejšie s mliekom (hotovú vlejem do horúceho mlieka).
@sovka nabudúce skús kúpiť čerstvú namletú čo predávajú hocikde na ulici, uvidíš nebudeš sklamaná ;)
nazarboncuk
@marcy táto kávička nie je taká silná, je len "hustá" a výborne padne po poriadnom obede ;) pomože tráveniu
lucylee
Zaujimavy navod. Uz aj ja sa musim vybrat do toho Turecka, ale ked ma to vzdy zatiahne inam :)
nazarboncuk
@lucy myslím, že keď vyskúšaš, bude Ta tam ťahať častejšie :) ja už sa neviem dočkať keď zas pojdeme, už prehováram svoju polovičku že namiesto novej umývačky riadu chcem letenku :P
garanco
Keď si pridávala tento recept, práve sme vychutnávali originálnu kahve v hotely ( aj keď sme teraz boli v Turecku už tretíkrát, originálnu sme nepili- až teraz). Kávu v džezve sme varievali s manželom za našich mladších liet, ale teraz to opäť skúsim, presne podľa Tvojho návodu, aj s kardamonom- máme ho radi.
mijaita
@nazarbon čuk s takto pripravovanou kavou jsem se setkala pred lety u Egyptanu a od te doby je to u me jeden z druhu pripravy, protoze kavu mam velice rada. Ovsem opravdu jsem se v Turecku s fobrou kavou nikdy nesetkala. mam rada kavu hodne prazenou a to u nich neni. V Turecku nejradeji caj s mlekem, z tech sklenicek, to me bavi! Kavu s kardamomem mam z Egypta, ale neni nic snazsiho, nez si kousek kard do kavy pridat. Krasne zpracovany recept, dobre ze je tady.
nazarboncuk




mijaita vdaka Ti. a s chybami sa netrap,mne to vooobec neprekaza;) mne ta kava chuti hlavne ked je cerstvo namleta, ale zasa nepijem ju casto je mi dost silna v poslednom case. ale caj tak to aano ten u nas musi byt. inak uz aj tu tradicnu pripravu kavy si zmodernizovali pomocou takychto masin :)




jeery
Takto varia kávu i BIH v muslimských čiastiach.Kávu majú prevažne Brazilskú,nemletú a kvalitnú.Ta aroma sa nedá zabudnúť.Doma som to skúšal a ani džezva nepomohla :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia