Türk kahvesi (fotorecept)
Autor receptu: nazarboncuk
Ak dovolenkujete v Turecku, určite si doneste tri veci: nazarbončuk (evil eye), lokum(turecký med) a kahve (kávu). K tomu si pribaľte "cezve" (kanvičku na prípravu kávy) a môžete si vyskúšať ako sa pripravuje turecká káva. Tá pravá ;)
1 porcia |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Do cezve nádobky na prípravu kávy nalejeme studenú vodu (podľa šálky, turecká káva sa pije z maličkých šálok (50 - 60 ml). Do vody nasypeme jednu poriadne kopcovitú čajovú lyžičku kávy. Turecká káva je jemná, namletá skoro na prach a má nezameniteľnú arómu, ktorá vám zaplaví celú kuchyňu :) Pridáme pol až jednu lyžičku cukru (podľa chuti, možno pripraviť aj bez cukru). Zamiešame, až sa cukor rozpustí.
- Kávu varíme pomaly na najslabšom ohni. Nemiešame. Keď sa na káve vytvorí hustá pena, lyžickou ju opatrne zbierame do vyhriatej šálky. Pozor, nesmie vrieť.
- Takto sa pena vytvorí asi tri krát. Opäť pozbierame do šálky a nakoniec necháme kávu chvíľu prejsť varom.
- Takto nejako by to malo vyzerať na dne šálky :)
- Kávu odstavíme z ohňa, a opatrne, pomaly vlejeme do šálky. Šálku mierne nakloníme a kávu necháme stekať po stenách šálky aby sme nezničili penu :)
- Hotovo, servírujeme hneď s pohárom vody. Neskutočná je s tureckým medom alebo baklavou...