Türk kahvesi (fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

Ak dovolenkujete v Turecku, určite si doneste tri veci: nazarbončuk (evil eye), lokum(turecký med) a kahve (kávu). K tomu si pribaľte "cezve" (kanvičku na prípravu kávy) a môžete si vyskúšať ako sa pripravuje turecká káva. Tá pravá ;)

1
porcia
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do cezve nádobky na prípravu kávy nalejeme studenú vodu (podľa šálky, turecká káva sa pije z maličkých šálok (50 - 60 ml). Do vody nasypeme jednu poriadne kopcovitú čajovú lyžičku kávy. Turecká káva je jemná, namletá skoro na prach a má nezameniteľnú arómu, ktorá vám zaplaví celú kuchyňu :) Pridáme pol až jednu lyžičku cukru (podľa chuti, možno pripraviť aj bez cukru). Zamiešame, až sa cukor rozpustí.
  2. Kávu varíme pomaly na najslabšom ohni. Nemiešame. Keď sa na káve vytvorí hustá pena, lyžickou ju opatrne zbierame do vyhriatej šálky. Pozor, nesmie vrieť.
  3. Takto sa pena vytvorí asi tri krát. Opäť pozbierame do šálky a nakoniec necháme kávu chvíľu prejsť varom.
  4. Takto nejako by to malo vyzerať na dne šálky :)
  5. Kávu odstavíme z ohňa, a opatrne, pomaly vlejeme do šálky. Šálku mierne nakloníme a kávu necháme stekať po stenách šálky aby sme nezničili penu :)
  6. Hotovo, servírujeme hneď s pohárom vody. Neskutočná je s tureckým medom alebo baklavou...