Tuniak s divou ryžou a ovocno-zeleninovým čatní

Autor receptu: redakcia

4
porcie
50 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1. Čatní: očistíme zeleninu a ovocie, ktoré nakrájame na rovnaké kúsky. Hrušku zbavíme šupky a jadierok, paradajku blanžíruje - me, ošúpeme a zbavíme vnútra. Všetko nakrájame na kocky, vložíme do hrnca, pridáme ocot, vodu, cukor, mletú papriku, čili, horčičné semeno, soľ a všetko povaríme asi 35 – 45 minút. Zredukovanú zeleninu môžeme podávať ihneď, ale aj odložiť do chladničky či sterilizovať.
  2. K takto pripravenej výraznej zelenine podávame napríklad dusenú – miešanú divú ryžu a grilovaný stejk z tuniaka. Stejk pred grilovaním zľahka navlhčíme vodou a nalepíme naň sezam. Potom grilujeme tak, aby vnútri zostal ružový. Divú ryžu uvaríme podľa návodu.
  3. Omáčku je ideálne pripraviť cez sezónu ovocia a zeleniny. Najchutnejšia je po minimálne mesačnom odstátí a dokonalá chuť je až po troch mesiacoch. Po uvarení vydrží asi jeden rok a po odobratí z pohára sa môže konzumovať tak na studeno, ako aj na teplo.