Trojkráľová torta s mandľovou plnkou

Ádám Soós
šéfcukrár hotela DoubleTree by Hilton v Bratislave, 14. decembra 2014
Trojkráľová torta s mandľovou plnkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Vianoce sú exhibíciou každého cukrára. Stôl sa vtedy nezaobíde bez zákuskov, miňoniek, rolád či tort. A musia byť nielen voňavejšie a krajšie než inokedy, Zobraziť celý popisVianoce sú exhibíciou každého cukrára. Stôl sa vtedy nezaobíde bez zákuskov, miňoniek, rolád či tort. A musia byť nielen voňavejšie a krajšie než inokedy, ale aj plné nových nápadov.

6
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

450 g
100 g
100 g
100 g
2 ks
20 ml (alebo mandľová aróma)
Cukrová voda na potretie:
20 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Plnka: Z mäkkého masla a cukru vyšľaháme penu a po jednom pridávame vajcia. Keď sú dobre zašľahané, pridáme ostatné ingrediencie a dobre premiešame.

  2. 2

    Cesto rozvaľkáme a vykrojíme z neho dva kruhy: jeden s priemerom 23 cm, druhý asi o 2 cm väčší. Na menší kruh opatrne nanesieme plnku (2 cm od okrajov vynecháme). Na jedno miesto vložíme celú mandľu (kto ju nájde, bude celý rok šťastný).

  3. 3

    Okraje kruhov potrieme vajíčkom rozšľahaným s vodou a prikryjeme väčším kruhom, kraje dobre pritláčame a nožom trošku nakrajujeme. V strede urobíme malú dierku. Celý koláč (okrem okrajov) potrieme rozšľahaným vajcom a navrchu jemne narežeme nožom.

  4. 4

    Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech vypláchneme vodou a položíme naň koláč. Pečieme 10 minút pri teplote 200 °C, potom teplotu znížime na 180 °C.

  5. 5

    Koláč pečieme dohneda, asi 20 minút. V polovici pečenia potrieme cukrovou vodou, aby sa pekne leskol. Po vybratí z rúry koláč trochu „spadne“.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia