Nepečený dezert
Nepečený dezert

Tiramisu - Lady session fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. januára 2024
Tiramisu - Lady session (fotorecept)
Foto: sracz

Čo som ja horší!? Opýtal som sa sám seba, keď som na našej „Vareške“ videl množstvo variantov na taliansku špecialitu tiramisu. V Zobraziť celý popisČo som ja horší!? Opýtal som sa sám seba, keď som na našej „Vareške“ videl množstvo variantov na taliansku špecialitu tiramisu. V septembri sme s mojou „Prišahanou“ oslavovali Máriu a tak som ju a jej gratulantky počastoval svojím dielom. Nebolo to síce talianske, no bolo moje. Aj teraz ma navigovalo motto môjho krstného otca Jána, B. P.: ak do svojho jedla dáš samé dobroty, tak výsledok musí byť prefajný! Alebo po „vihodňarski: aj tak še dá i tak še dá“! Ak sa páči, skúste aj Vy!

10-12
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

250 g
250 g
250 g
100 g
75 ml
1 PL
340 g hotová
400 ml
100 ml
40 ks
354 g (zmes)
1-2 KL




Postup

  1. 1

    Šľahačku som kúpil v hotovom veľkom balení, tak som ňou nešetril a do krému, okrem islandského jogurtu skyr, ricotty a tvarohu LIFEWAY, zakomponoval aj konzervu banketového ovocia. Ukážka je ako stôl „kofy“ na perzskom trhu, ale oplatilo sa...

    Tiramisu - Lady session (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do veľkej misy z jenského skla som uložil po 250 g jemného tvarohu, islandského jogurtu a ricotty, 2 PL preosiateho práškového cukru, PL vanilkového extraktu, 3 PL Amaretto likéru.

    Tiramisu - Lady session (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko som dôkladne zmiešal pomocou šľahača na malých otáčkach.

    Tiramisu - Lady session (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom ručne, pomocou stierky, vmiešal polovicu kúpenej hotovej šľahačky z „plastového kontajnera“ a následne misu pripraveného krému vložil do chladničky.

    Tiramisu - Lady session (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... než som si pripravil „tortovnicu“, uvarenú vychladnutú kávu zmiešanú s PL práškového cukru a 100 ml kávového likéru (Copa de Oro), konzervu „banketová zmes“ ovocia (sirup vypijem) a dlhé piškóty. Všetkým odborníkom a znalcom pravého talianskeho tiramisu sa vopred ospravedlňujem za odvahu, trúfalosť a drzosť predstavenia mojej verzie, lebo to talianske sa robí iba s mascarpone.

    Tiramisu - Lady session (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz to išlo „krát dva“ piškóty som jednu za druhou obojstranne namáčal do kávy a ukladal na dno formy pre tortu,

    Tiramisu - Lady session (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zakryl vrstvou odpočinutého krému,

    Tiramisu - Lady session (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    rozložil „banketové“ ovocie, poukladal ďalšiu vrstvu piškót namočených v káve,

    Tiramisu - Lady session (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    opäť zakryl krémom a šľahačkou.

    Tiramisu - Lady session (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cez sitko posypal kakaom a uložil na tri hodiny do chladničky, alebo cez noc, čo je ešte lepšie.

    Tiramisu - Lady session (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a teraz sa už iba porcovalo a hodovalo. Chutilo všetkým a zožal som obdiv jemnejšej a krajšej polovice ľudstva, i pochvalu pred rozvinutým „bandolierom“. Krému som pripravil ako pre rotu ženijných mostárov - pontonierov, tak som ho použil do nedeľňajšej piškótovej rolády.

    Tiramisu - Lady session (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...ešte kytica pre oslávenkyňu, nositeľku krásneho mena slávnej to patrónky Slovenska.

    Tiramisu - Lady session (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia