Thajská polievka podľa Laied (fotorecept)

Autor receptu: lucylee

Túto polievku nás naučila variť Laied (z Thajska), priateľka môjho brata, preto ten názov. Je naozaj vynikajúca a netradičná. Idú tam síce exotické suroviny, ale dajú sa zohnať.

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Paradajky a šampiňóny pokrájame na štvrťky, kura naporcujeme na kusy, jarnú cibuľku pokrájame pozdĺžne asi na 5 cm kusy. Citrónovú trávu priečne (na šikmo) narežeme. Na obrázku sú to zelené stonky pod cesnakom, galgan je vedľa.
  2. Do väčšieho hrnca (6 l) dáme variť 3 litre vody. Pridáme 2 PL soli. širokým nožom stlačíme šalotku a cesnak, aby uvolnili arómu. Pridáme do vody spolu s chilli papričkami. Ak máme veľké, dáme 3 ks, ak malé (ako my), tak dáme aj 6 ks. Pridáme citrónovú trávu, galgan, limetové listy (mrazené, čerstvé) a necháme zovrieť. Ak máme sušené listy (ako my), tak ich pridáme až na úplný koniec (1 PL). Na obrázku sú medzi paradajkami a tamarindom.
  3. Keď voda vrie, pridáme rozporcované kura, kocku bujónu a 3 PL rybej omáčky.
  4. Keď je kura polomäkké, pridáme paradajky a 2cm2 tamarindu.
  5. Tamarind rozpustíme vo vlažnej vode a rozmiešame.
  6. Pridáme štvrte nakrájaných šampiňónov.
  7. Chvíľu varíme a pridáme jarné cibuľky.
  8. Nakoniec pridáme 1 PL sušených limetových listov.
  9. Necháme prevrieť a vypneme. Podávame s uvarenou ryžou, ktorá zmierni pálčivosť polievky. Do hotovej polievky sa pridáva citrónová šťava podľa chuti.
  10. Ryžu (mali sme pravú thajskú) sme varili v parnom hrnci. Pridá sa 1 diel ryže, dva diely vody, zapne sa do elektriky a varí sa 20 minút. Na ukážku prikladám fotku parného hrnca na ryžu. Vnútro...
  11. A pohľad zvonku.
  12. A takto vyzerá tamarind.