Thajská polievka podľa Laied (fotorecept)
Autor receptu: lucylee
Túto polievku nás naučila variť Laied (z Thajska), priateľka môjho brata, preto ten názov. Je naozaj vynikajúca a netradičná. Idú tam síce exotické suroviny, ale dajú sa zohnať.
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny. Paradajky a šampiňóny pokrájame na štvrťky, kura naporcujeme na kusy, jarnú cibuľku pokrájame pozdĺžne asi na 5 cm kusy. Citrónovú trávu priečne (na šikmo) narežeme. Na obrázku sú to zelené stonky pod cesnakom, galgan je vedľa.
- Do väčšieho hrnca (6 l) dáme variť 3 litre vody. Pridáme 2 PL soli. širokým nožom stlačíme šalotku a cesnak, aby uvolnili arómu. Pridáme do vody spolu s chilli papričkami. Ak máme veľké, dáme 3 ks, ak malé (ako my), tak dáme aj 6 ks. Pridáme citrónovú trávu, galgan, limetové listy (mrazené, čerstvé) a necháme zovrieť. Ak máme sušené listy (ako my), tak ich pridáme až na úplný koniec (1 PL). Na obrázku sú medzi paradajkami a tamarindom.
- Keď voda vrie, pridáme rozporcované kura, kocku bujónu a 3 PL rybej omáčky.
- Keď je kura polomäkké, pridáme paradajky a 2cm2 tamarindu.
- Tamarind rozpustíme vo vlažnej vode a rozmiešame.
- Pridáme štvrte nakrájaných šampiňónov.
- Chvíľu varíme a pridáme jarné cibuľky.
- Nakoniec pridáme 1 PL sušených limetových listov.
- Necháme prevrieť a vypneme. Podávame s uvarenou ryžou, ktorá zmierni pálčivosť polievky. Do hotovej polievky sa pridáva citrónová šťava podľa chuti.
- Ryžu (mali sme pravú thajskú) sme varili v parnom hrnci. Pridá sa 1 diel ryže, dva diely vody, zapne sa do elektriky a varí sa 20 minút. Na ukážku prikladám fotku parného hrnca na ryžu. Vnútro...
- A pohľad zvonku.
- A takto vyzerá tamarind.