Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí)

lucylee - bez fotkylucylee, 31. decembra 2011
Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí)
Foto: lucylee

Veľmi príjemné osvieženie v záplave vianočných a silvestrovských jedál. Spojili sme dve thajské jedlá.

Suroviny

400 ml /kokosové mlieko
50 g
1 kocka
 podľa potreby
1 ks
2 zväzky
3 ks
400-450 g
5 ks celé
3 ks
3 strúčiky
4 plátky
2 ks
1 stonka
1 koreň
kúsok veľkosti palca




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Šalotku ošúpeme a klepneme po nej tĺčikom na mäso, aby sa uvolnila aróma, to isté urobíme s cesnakom a prstovitým koreňom. Cesnak následne ošúpeme, pozdĺžne si pokrájame jarné cibuľky, huby a paradajky na štvrtiny, chilli papričky nekrájame, pretože keby sme ich pokrájali a dali do polievky, bola by veľmi štipľavá. Ak ich chceme predsa len pokrájať, použijeme len 2 kusy. Pokrájame si galgan na plátky a tak isto aj vôňovec. Limetové listy si roztrhneme na menšie kusy, aby sa uvoľnila krásna aróma. V mištičkách je vôňovec (citrónová tráva) nad chilli papričkami a vedľa cesnaku je tamarind a pod ním je galgan.

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 1
  2. 2

    Do väčšieho hrnca dáme kokosový krém a necháme ho zovrieť. Je lepšie použiť krém, lebo keď použijeme mlieko, na povrchu je veľa kokosového oleja a treba ho nechať dlhšie vyvrieť.

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme zelenú karí pastu a necháme variť.

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 3
  4. 4

    Takto vyzerá karí pasta, čo sme použili. Bežne ju dostať kúpiť v Tescu.

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 4
  5. 5

    Následne pridáme šalotky, cesnak, chilli, vôňovec, tamarind, galgan, limetové listy a prstovitý koreň. Tamarindu nedávame veľa, lebo polievka by bola kyslá. Povaríme.

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzerá prstovitý koreň a listy kaffirskej limety. Kempferia je jemnejšia ako galgan a je to niečo medzi galganom a zázvorom.

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme kusy kurčaťa s kosťou.

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 7
  8. 8

    Následne pridáme rozmrvenú kocku kuracieho bujónu. Pridáme soľ a cukor podľa chuti.

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 8
  9. 9

    Dolejeme vodou tak, aby bolo kura ponorené.

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 9
  10. 10

    Pridáme kúsky kurčaťa bez kosti a opäť dolejeme vodou, aby boli ponorené. Varíme a ochutnávame a podľa potreby pridáme viac cukru a soli. Keďže ja nejem ryby, nepridávali sme rybaciu omáčku. Samozrejme rybia omáčka je neodmysliteľnou súčasťou thajskej kuchyne a pridávajú ju všade.

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 10
  11. 11

    Pridáme paradajky. Paradajok nedávame veľa, lebo polievka bude kyslá. My sme sa zabudli a pridali sme oveľa viac paradajok, ako by sme mali. Určite pridajte menej.

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 11
  12. 12

    Pridáme šampiňóny.

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 12
  13. 13

    My sme robili aj verziu s hlivou, karfiolom a kokosovým mliekom.

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 13
  14. 14

    Potom pridáme biele časti cibuliek.

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 14
  15. 15

    Nakoniec pridáme zelené časti cibuliek. Varíme iba krátko, aby ostali chrumkavé a zelené. Ozdobíme listami bazalky alebo koriandra.

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 15
  16. 16

    Podávame s ryžou. Dobrú chuť!

    Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí) - obrázok 16

Diskusia k receptu

lucylee
@michsamant ano, je to presne to iste. Galangal je anglicky a galgan som nasla v atlase korenin, ze je spravny slovensky nazov.
lucylee
@2010 vsetky suroviny dovezene z Thajska alebo z azijskych obchodov. Prajem vsetko dobre v Novom roku!
zirafninka1
teda tolko zaujimavych surovin..ani ich nepoznam. musim sa ja na to lepsie pozriet este raz :) I ked kuracinku nejem, musim povedat, ze toto je velmi zaujimavy recept. vsetko nove.
babav
@lucylee ,dakujem za vyskusanie mojich receptov...tesim sa ,
ze chutili....tvoj receptik je velmi zaujimavy,prilezitostne ho vyskusam...
nepochybujem o jedinecnosti thajskeho jedla;-)
lucylee
@zirafninka1 budem drzat palce pri zhanani. Cerstve limetove listy asi nezozenies, ani ten prstovity koren, ale ostatne by malo byt v pohodke
@babav dakujem velmi pekne
zirafninka1
@lucylee Dakujem :) mam mrazene limetove listy. su v priesvitnom, vaukovom obale, zmrazene a vyzeraju tak celistvo, farba super.. tak som zvedava co bude po rozmrazeni.. A ostatne suroviny.. no..aspon viem po com sa mam obzerat :)
oksimo
skvely recept :) ja som ako prilohu pouzil ruzove cestoviny a vsetci sme sa oblizovali :)
2010
@lucylee , robil som len tu kuraciu kokosovu minuly tyzden v preklade je to galangalova polievka , nepridaval som lebo som pochyboval ze sa da kupit a zazvor nie je nahrada.Thajky na trhu mi radili pridat pokrajany koren koriandru do polievky .Tiez som pouzil kokosovu smotanu a hriby thajske ktore mi na huby sk. prelozilo ako pošvovec čiernovláknitý ? Kafirova limetka je zo zahrady:)



lucylee
@oksimo velmi sa tesim jupiii
@2010 parada! My pouzivame sampinony alebo hlivu. Predsa len, typicke thajske huby sa tu zohnat nedaju. Na ten posvovec sa opytam thajskej kamosky, od ktorej cerpam inspiraciu a ktora nam vari thajsku kuchynu. Nevies EN nazov? Inak koren koriandra sa pouziva bezne v Thajsku. My pouzivame aj stonky a listy koriandra. Schrumeme ho cely aj s korenom. Tiez som zistila, ze je rozdiel medzi egyptskym a thajskym galganom. Ten egyptsky je tvrdy a praskovy a nie je to to prave prechove, ako ked pouzijes ten thajsky.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia