Thajská fúzia Tom kha kai (kuracia polievka z kokosového mlieka) a Kaeng khiao wan (zelené karí)

Autor receptu: lucylee

Veľmi príjemné osvieženie v záplave vianočných a silvestrovských jedál. Spojili sme dve thajské jedlá.

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Šalotku ošúpeme a klepneme po nej tĺčikom na mäso, aby sa uvolnila aróma, to isté urobíme s cesnakom a prstovitým koreňom. Cesnak následne ošúpeme, pozdĺžne si pokrájame jarné cibuľky, huby a paradajky na štvrtiny, chilli papričky nekrájame, pretože keby sme ich pokrájali a dali do polievky, bola by veľmi štipľavá. Ak ich chceme predsa len pokrájať, použijeme len 2 kusy. Pokrájame si galgan na plátky a tak isto aj vôňovec. Limetové listy si roztrhneme na menšie kusy, aby sa uvoľnila krásna aróma. V mištičkách je vôňovec (citrónová tráva) nad chilli papričkami a vedľa cesnaku je tamarind a pod ním je galgan.
  2. Do väčšieho hrnca dáme kokosový krém a necháme ho zovrieť. Je lepšie použiť krém, lebo keď použijeme mlieko, na povrchu je veľa kokosového oleja a treba ho nechať dlhšie vyvrieť.
  3. Pridáme zelenú karí pastu a necháme variť.
  4. Takto vyzerá karí pasta, čo sme použili. Bežne ju dostať kúpiť v Tescu.
  5. Následne pridáme šalotky, cesnak, chilli, vôňovec, tamarind, galgan, limetové listy a prstovitý koreň. Tamarindu nedávame veľa, lebo polievka by bola kyslá. Povaríme.
  6. Takto vyzerá prstovitý koreň a listy kaffirskej limety. Kempferia je jemnejšia ako galgan a je to niečo medzi galganom a zázvorom.
  7. Pridáme kusy kurčaťa s kosťou.
  8. Následne pridáme rozmrvenú kocku kuracieho bujónu. Pridáme soľ a cukor podľa chuti.
  9. Dolejeme vodou tak, aby bolo kura ponorené.
  10. Pridáme kúsky kurčaťa bez kosti a opäť dolejeme vodou, aby boli ponorené. Varíme a ochutnávame a podľa potreby pridáme viac cukru a soli. Keďže ja nejem ryby, nepridávali sme rybaciu omáčku. Samozrejme rybia omáčka je neodmysliteľnou súčasťou thajskej kuchyne a pridávajú ju všade.
  11. Pridáme paradajky. Paradajok nedávame veľa, lebo polievka bude kyslá. My sme sa zabudli a pridali sme oveľa viac paradajok, ako by sme mali. Určite pridajte menej.
  12. Pridáme šampiňóny.
  13. My sme robili aj verziu s hlivou, karfiolom a kokosovým mliekom.
  14. Potom pridáme biele časti cibuliek.
  15. Nakoniec pridáme zelené časti cibuliek. Varíme iba krátko, aby ostali chrumkavé a zelené. Ozdobíme listami bazalky alebo koriandra.
  16. Podávame s ryžou. Dobrú chuť!