Teľacie pľúca na smotane

eraserhead - fotkaeraserhead, 30. septembra 2013

prípadne vyskúšajte niečo iné

4
porcie
5 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
400 ml
250 ml
300 g




Postup

  1. 1

    Pľúca spolu so zeleninou, soľou a korením dáme variť do studenej vody, (keď voda zovrie môžete túto vyliať pľúca opláchnuť a dať opäť variť do studenej vody, v tomto prípade zeleninu a korenia pridáme až na druhý krát) a na slabom ohni varíme asi 2 hodiny. Uvarené pľúca vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnuté zbavíme dýchacích trubíc a nakrájame na kocky. Zeleninu a časť pľúc rozmixujeme s pridaním naberačky vývaru do hladka.

  2. 2

    V inom hrnci privedieme oba druhy smotany k varu a pridáme rozmixované pľúca so zeleninou. Opätovne privedieme do varu a pridáme nakrájané pľúca, povaríme 5 minút dochutíme octom, cukrom a soľou. Na tanieri ozdobíme domácou knedľou.

Diskusia k receptu

abul
Vďaka za recept, pľúcka boli neprávom u nás degradované závodnými a školskými jedálňami.
frezia
Moja mama ich kedysi varila a bolo to vynikajuce jedlo. Roky som uz plucka v obchode nevidela,ale ukladam. Popozeram v obchodoch pre restauracie,mozno budem mat stastie.
eraserhead
@frezia mne tie vnútornosti nosí emilov brat, takmer zdarma iba za cenu dopravy. Má vlastnú farmu s hovädzím dobytkom a beriem od neho aj ostatné mäso.
Mne toto jedlo chutilo aj v školskej jedálni, a keď ho robila moja mama ja som jej pomáhal krájať uvarené pľúcka, samozrejme že časť som ich zjedol už počas krájania......
hubata
Vnútornosti už takmer ani nevidieť, hádam okrem kuracej pečienky..... Kde sú pľúcka, srdce, mozočky, hovädzia a bravčová pečienka, ľadvinky, hlavy, kože, držky?
Tiež si spomínam na školskú jedáleň a kuchárku p. Novákovú ........
farbuska
Aj ja som to mala rada v školskej jedálni, doma to nevarili. Ja som neskôr varievala podobné jedlo z použitím bravčového srdiečka. Dnes mäso jedávam pomenej a ak, tak skôr práve tie vnútornosti. V Bratislave ešte sú obchody, kde ich dostať.
Tvoje prevedenie je však trochu zvýšená úroveň. Vďaka za pripomenutie.
methi
Pod recepty na ryby sa ti neda komentovat, tak sa spytam tu, ak mozem. V rybach sa nevyznam a okrem kari a vysmazenej ich ani neviem moc pripravovat. Cerstve bylinky zohnat neviem, viem, ze ty vacsinou bylinkujes. Ale vedel by si mi poradit, ako pripravit napr. Red snapper (nasla som cesky nazov chnapal cerveny), ako dlho sa tepelne pripravuje na panvici alebo v rure.






A vedel by si mi povedat, co s tymito rybkami? Konkretne tie mensie, mali ich pod nazvom Lady fish a tie Silver biddy. A ak mas nejake dobre rady aj k Tilapii a black pomfret.





Neponahla to, vopred dakujem za rady a odpoved.
eraserhead
ok pozriem to, mám archív fotiek jedál (10,8 GB) čo som pripravoval.......
vidím tam aj nejakých krabov, nedávno som bol s Jakubom na love týchto kôrovcov, celkom chutné a ľahké jedlo to bolo ....



niektoré sa však ledva zmestili na tanier


methi
Chutne su vraj kraby, ktore maju telo jednej farby, resp. nie skvrny. No neviem, co je na tom pravdy. Na kraby som si zatial netrufla. Najlepsie mi chutili, ked ich chlapci piekli v pahrebe vonku. Myslim, ze maso z klepietka len troska osolili a pokvapkali citronom. A este ta poprosim o pripravu sea bass. Zaujima ma hlavne ten cas, kolko ktorej rybe staci, aby mi neumrela na panvici 2krat. Vdaka.
methi
Super. To v tom chlebe si ukladam. A este sa spytam, nevies ake maso ma barakuda? Jemne? Vela kosti? Aj tu minule mali. Vzdy ma odradi kupit rybu len to, ze jednoducho neviem ako na nu. Este popozeram zbytok tvojich rybich receptov. Diky.
tiginko
toto bolo fakt zaujímavé čítanie @eraserhead , tuším som po prvý krát šťastná, že nemám rada a nejem morské plody. Hádam tých pár rýb čo zjem ma nezabije :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia