Foto: eraserhead
Šťuka severná (Esox lucius)
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Ak máte možnosť použiť čerstvú - živú, urobte tak. Keď budete pitvať rybu berte do úvahy že čím menší rez spravíte o toľko budete neskôr menej šiť. Na druhej strane však čím dlhší bude rez tým lepšie zbavíte rybu vnútorností a neporušíte ich (odložíme si ikry, pečeň).
-
2
Cibuľu a cesnak necháme prevoniať na oleji a do mäkka.
-
3
Pridáme nasekanú čerstvú hlivu a petržlenovú vňať.
-
4
Po chvíli pridáme šťavu z citróna. A dusíme 10-15 minút.
-
5
Šťuku jemne osolíme a okoreníme zvnútra. Rybu si z časti zašijeme a naplníme vymačkanou (zbavenou tekutiny) zmesou hlivy a petržlenu. Tú tekutinu čo vymačkáme si odložíme.
-
6
Nakoniec rybu dôkladne zašijeme aby počas pečenia plnka nevytiekla.
-
7
Rybu jemne potrieme olejom osolíme a okoreníme. Dáme piecť do vyhriatej rúry 200°C na 40 minút. (závisí od veľkosti ryby). Počas pečenia ak by sa príliš vysúšala a aby náhodou nepraskala koža polievame tekutinou čo nám ostala z hlivy.
-
8
Hotovo.
Diskusia k receptu