Tekvicový prívarok (fotorecept)

Tekvicový prívarok (fotorecept)
Foto: elekra
elekraElekra, recept pridal: 21. mája 2011 20:13Ďalšie jeho recepty

Tekvicu varievala ešte naša babka Žofka, mama mojej mamy. Ako deti sme ju moc nemuseli, ale teraz si na nej veru pochutnám. A taká mladá je naozaj veľmi chutná a rýchly obed je na stole raz-dva.

Suroviny

4
porcie
15
minút
príprava
15-20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Mladú tekvicu si očistíme a vydlabeme z nej jadierka.
Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 1

Nastrúhame ju na väčšom strúhadle,
Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 2

osolíme a okoreníme. Medzi tým si na troche oleja pripravíme z kryštálového cukru svetlý karamel,
Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 3

pridáme posolenú a okorenenú nastrúhanú tekvicu a podusíme.
Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 4

Podľa potreby podlejeme trochou vody, dnes som nemusela, tekvička bola mladá a mala vody dosť. Zahustíme hladkou múkou rozmiešanou v mlieku,
Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 5

chvíľu povaríme a celý prívarok zjemníme sladkou šľahačkou. Necháme prejsť varom a dochutíme na jemno nakrájaným kôprom. Podľa chuti dosolíme, dokoreníme, docukrujeme alebo pridáme kvapku octu (ja ocot nemám moc rada v prívarku).
Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 6

Podávame s varenými zemiakmi a volským okom, prípadne s duseným mäsom.
Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

37 komentárov k receptu
  • ancicka, 21. mája 2011 o 21:42
    Tak na toto si počkáme kým dorastie tekvica.Presne takto jú máme radi.


  • vierik, 21. mája 2011 o 21:45
    Mňam už keby bola,presne taká je výborná s kôprom.


  • hubata, 21. mája 2011 o 21:46
    To je ono !


  • sjuz, 21. mája 2011 o 22:03
    jóój, MŇAM!!!


  • mojack, 21. mája 2011 o 22:04
    :-))) Ja nemusím čakat... ak narastie tak zaváram tekvicu.


  • bejaja, 21. mája 2011 o 22:39
    práve dnes som ju robila, mladučká a s kôprom, mňam, len sa tak po nej zaprášilo, čo pochutila...


  • dorisa, 22. mája 2011 o 00:19
    Paráda, hladná som, hneď by som si dala.


  • cica2, 22. mája 2011 o 12:25
    presne takýto ľúbim, mňam!:)


  • kata50, 22. mája 2011 o 12:39
    My ešte nemáme, ale počkám si na ňu. Môže byť :-))


  • jeka, 22. mája 2011 o 20:45
    i ja som tohto roku,nasadila tekvicu,tak si ju urobím,dakujem za receptík,ukladám si do KK


  • haston, 22. mája 2011 o 22:53
    doma u rodičov som jedol tekvicový prívarok len preto, že som musel, teraz ho mám rád. záhradu nemám, ale v lodžii som do veľkého kvetináča posadil tekvicu. potom využijem možno tento recept.


  • garanco, 23. mája 2011 o 11:08
    Tekvicu máme radi. Skúste ju namiesto strúhania nakrájať na kocky 1x1 cm a namiesto šľahačkovej smotany dať kyslú pochúťkovú (manželovi potom stačí iba veľká lyžica, nepotrebuje ani mäso ani vajíčko) :-))


  • orchidea, 23. mája 2011 o 12:13
    Hneď by som si dala.... zbožňujem leto kvôli takýmto zeleninovým jedlám, už aby som mala v záhrade tekvicu, patizón, cukinu....


  • elekra, 23. mája 2011 o 14:23
    @garanco , určite vyskúšam aj túto verziu.


  • evanaaa, 23. mája 2011 o 16:24
    Už je, mladá malá a drahá, treba počkať,kým zlacnie. Ja si večer zmiašam dokopy kyslú(lahôdkovú) a várovú smotanu a tak ju potom použijem do omáčok, aj do tejto. niekto k nej dáva aj nové zemiačky ( mama tak robievala), počkám si aj ja na ňu, máme radi.


  • evanaaa, 23. mája 2011 o 16:25
    Jéj, Elekra, ja som si hneď nevšimla, že ty tam zemiaky máš.


  • babkamt, 23. mája 2011 o 16:41
    aj ja som dnes varila tekvicu - z mrazničky,k tomu perkelt a chlieb,čoskoro bude nová,musím minúť zásoby


  • duschko, 24. mája 2011 o 09:32
    No co, musim pockat. U nas este nieje ani mlada. Ale aj tak sa velmi tesim na nu a k tomu hovadzinka. Mnam.


  • vodnarka1980, 24. mája 2011 o 20:14
    toto zboznujeeeem mnam.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 18 komentárov)
  • oco, 25. júla 2011 o 14:49
    @elektra z tvojho receptu som v postupe prebral ten karamel a osvedčil sa teraz,keď varím začínam karamelom ostatné už podľa mojich skúsenosti.Ďakujem za tip.


  • elekra, 15. septembra 2011 o 22:14
    @oco som rada, že si sa inšpiroval. Preto si rada pozerám ostatné recepty, odkukávam z nich osvedčené "fintičky" .


  • eff, 25. októbra 2011 o 11:56
    uz iba chvilocku a bude dovarený. vonia kraaasne. Dakujem ;)


  • elekra, 10. decembra 2011 o 23:55
    @eff , mám radosť, dúfam, že chutila!


  • 3sandra3, 21. mája 2012 o 21:30
    mňam,,,, teda toto by som si dala aj hneď teraz,,hoci je pol desiatej. Odkladám do kk a určite uvarím.


  • mucko1, 19. júla 2012 o 14:03
    Takto ju robievam presne aj ja :)


  • ada01, 2. augusta 2012 o 12:02
    Ten karamel urobil svoje :))))))))


  • horalka66, 2. augusta 2012 o 12:25
    ada01 veru máš pravdu...dnes som ho robila aj ja-mňamkový je :-) a tebe Elekra ďakujem za receptík :-)


  • marijanka712, 2. augusta 2012 o 13:24
    vynikajúci obedík ja ju jedávám len zo zemiačkami mne tam vadí všetko , môj manžel s perkeltom , ale tohoto roku ju mám všade vysiala sa aj tam kde som nikdy nemala tekvicu je plná zahrady nestačim zberať už neviem čo s nou zajtra sa chystám väčšie množstvo spracovať do mrazničky nastruham dám tak kôpor a zmrazím ja ju pripravujem na cibulkovom základe bez cukru ale skúsim tam frcnúť cukor ako to zmení chuť som zvedavá.


  • strelka, 13. augusta 2012 o 12:54
    Môj prvý tekvicový prívarok a hneď aký vydarený :-) Vynikajúce to bolo, len sa po tom zaprášilo. Nedali sme si vajíčko, ale karbanátok.


  • rulik, 13. augusta 2012 o 13:02
    my ešte využívame aj to vydlabané vnútro, lebo je bohaté na minerálne látky, dáme do menšieho hrnca podľa veľkosti tekvice a chvíľu varíme potom precedíme a vývar použijeme na zeleninovú polievku alebo vychladnuté pijeme od smädu


  • sona777, 14. augusta 2012 o 07:25
    ..prave som ju dovarila,je suprova,Dakujem


  • meddo, 27. augusta 2012 o 21:29
    Len taky maly postreh, kto nechce robit tekvicovy puding tak tam urcite na zaciatku nedavajte 1 a uz vobec nie 2 lyzice cukru, cele som to vykydal do toalety, bolo to fakt nechutne. diky za skvely recept :)


  • sailero, 21. septembra 2012 o 19:05
    ja som dala 1 lyzicu trstinoveho cukru a bolo to velmi chutne, vajicka sme roztrepali priamo do privarku a pridali k tomu este opecene parky= CHUTILO.


  • kuchto, 8. novembra 2012 o 10:08
    Dnes som sa rozhodol u nas v restauracii podavat tento privarok . Dam vedet ako uspel :))


  • gabcar, 25. júla 2013 o 07:52
    meddo, uz roky robin tekvicu na karameli a este nikdy sa mi nepodarilo z nej urobit tekvicovy puding /da sa to zriedit mliekom = varim 40 rokov, tak to su skusenosti.


  • katarina72, 19. septembra 2013 o 12:26
    spavala by som v nom.do hotoveho davam jeden surový žltok a zamiesam,mnam.


  • sandraviglasova, 16. marca 2014 o 17:38
    tento prívarok som robila v lete, keď bola sezóna a bola som z neho nadšená :-) moja mama robí iný, ale tento je the best ;-) 5* a ukladám :-)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist