Tekvicový prívarok fotorecept

elekra - fotkaelekra, 21. mája 2011
Tekvicový prívarok (fotorecept)
Foto: elekra

Tekvicu varievala ešte naša babka Žofka, mama mojej mamy. Ako deti sme ju moc nemuseli, ale teraz si na nej veru pochutnám. A taká Zobraziť celý popisTekvicu varievala ešte naša babka Žofka, mama mojej mamy. Ako deti sme ju moc nemuseli, ale teraz si na nej veru pochutnám. A taká mladá je naozaj veľmi chutná a rýchly obed je na stole raz-dva.

4
porcie
15 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks mladá
1-2 lyžice
1 dcl
1-2 lyžice
1/4 l
podľa stravníkov




Postup

  1. 1

    Mladú tekvicu si očistíme a vydlabeme z nej jadierka.

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nastrúhame ju na väčšom strúhadle,

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    osolíme a okoreníme. Medzi tým si na troche oleja pripravíme z kryštálového cukru svetlý karamel,

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme posolenú a okorenenú nastrúhanú tekvicu a podusíme.

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podľa potreby podlejeme trochou vody, dnes som nemusela, tekvička bola mladá a mala vody dosť. Zahustíme hladkou múkou rozmiešanou v mlieku,

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    chvíľu povaríme a celý prívarok zjemníme sladkou šľahačkou. Necháme prejsť varom a dochutíme na jemno nakrájaným kôprom. Podľa chuti dosolíme, dokoreníme, docukrujeme alebo pridáme kvapku octu (ja ocot nemám moc rada v prívarku).

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s varenými zemiakmi a volským okom, prípadne s duseným mäsom.

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

ancicka
Tak na toto si počkáme kým dorastie tekvica.Presne takto jú máme radi.
mojack
:-))) Ja nemusím čakat... ak narastie tak zaváram tekvicu.
bejaja
práve dnes som ju robila, mladučká a s kôprom, mňam, len sa tak po nej zaprášilo, čo pochutila...
kata50
My ešte nemáme, ale počkám si na ňu. Môže byť :-))
jeka
i ja som tohto roku,nasadila tekvicu,tak si ju urobím,dakujem za receptík,ukladám si do KK
haston
doma u rodičov som jedol tekvicový prívarok len preto, že som musel, teraz ho mám rád. záhradu nemám, ale v lodžii som do veľkého kvetináča posadil tekvicu. potom využijem možno tento recept.
garanco
Tekvicu máme radi. Skúste ju namiesto strúhania nakrájať na kocky 1x1 cm a namiesto šľahačkovej smotany dať kyslú pochúťkovú (manželovi potom stačí iba veľká lyžica, nepotrebuje ani mäso ani vajíčko) :-))
orchidea
Hneď by som si dala.... zbožňujem leto kvôli takýmto zeleninovým jedlám, už aby som mala v záhrade tekvicu, patizón, cukinu....
evanaaa
Už je, mladá malá a drahá, treba počkať,kým zlacnie. Ja si večer zmiašam dokopy kyslú(lahôdkovú) a várovú smotanu a tak ju potom použijem do omáčok, aj do tejto. niekto k nej dáva aj nové zemiačky ( mama tak robievala), počkám si aj ja na ňu, máme radi.
evanaaa
Jéj, Elekra, ja som si hneď nevšimla, že ty tam zemiaky máš.
babkamt
aj ja som dnes varila tekvicu - z mrazničky,k tomu perkelt a chlieb,čoskoro bude nová,musím minúť zásoby
duschko
No co, musim pockat. U nas este nieje ani mlada. Ale aj tak sa velmi tesim na nu a k tomu hovadzinka. Mnam.
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
@elektra z tvojho receptu som v postupe prebral ten karamel a osvedčil sa teraz,keď varím začínam karamelom ostatné už podľa mojich skúsenosti.Ďakujem za tip.
elekra
@oco som rada, že si sa inšpiroval. Preto si rada pozerám ostatné recepty, odkukávam z nich osvedčené "fintičky" .
15517_1330100767 - profilový obrázok
eff
eff
uz iba chvilocku a bude dovarený. vonia kraaasne. Dakujem ;)
3sandra3
mňam,,,, teda toto by som si dala aj hneď teraz,,hoci je pol desiatej. Odkladám do kk a určite uvarím.
horalka66
ada01 veru máš pravdu...dnes som ho robila aj ja-mňamkový je :-) a tebe Elekra ďakujem za receptík :-)
marijanka712
vynikajúci obedík ja ju jedávám len zo zemiačkami mne tam vadí všetko , môj manžel s perkeltom , ale tohoto roku ju mám všade vysiala sa aj tam kde som nikdy nemala tekvicu je plná zahrady nestačim zberať už neviem čo s nou zajtra sa chystám väčšie množstvo spracovať do mrazničky nastruham dám tak kôpor a zmrazím ja ju pripravujem na cibulkovom základe bez cukru ale skúsim tam frcnúť cukor ako to zmení chuť som zvedavá.
strelka
Môj prvý tekvicový prívarok a hneď aký vydarený :-) Vynikajúce to bolo, len sa po tom zaprášilo. Nedali sme si vajíčko, ale karbanátok.
rulik
my ešte využívame aj to vydlabané vnútro, lebo je bohaté na minerálne látky, dáme do menšieho hrnca podľa veľkosti tekvice a chvíľu varíme potom precedíme a vývar použijeme na zeleninovú polievku alebo vychladnuté pijeme od smädu
meddo
Len taky maly postreh, kto nechce robit tekvicovy puding tak tam urcite na zaciatku nedavajte 1 a uz vobec nie 2 lyzice cukru, cele som to vykydal do toalety, bolo to fakt nechutne. diky za skvely recept :)
sailero
ja som dala 1 lyzicu trstinoveho cukru a bolo to velmi chutne, vajicka sme roztrepali priamo do privarku a pridali k tomu este opecene parky= CHUTILO.
kuchto
Dnes som sa rozhodol u nas v restauracii podavat tento privarok . Dam vedet ako uspel :))
gabcar
meddo, uz roky robin tekvicu na karameli a este nikdy sa mi nepodarilo z nej urobit tekvicovy puding /da sa to zriedit mliekom = varim 40 rokov, tak to su skusenosti.
katarina72
spavala by som v nom.do hotoveho davam jeden surový žltok a zamiesam,mnam.
sandraviglasova
tento prívarok som robila v lete, keď bola sezóna a bola som z neho nadšená :-) moja mama robí iný, ale tento je the best ;-) 5* a ukladám :-)
rea1
@sandraviglasova , ja tiez robim iny a tiez tvrdim, ze ten moj je the best. a tiez bez karamelu a bez štipky cukru. netvrdím, že tento recept nie je chutný, hoci sa mi zdá divné dávať doň karamel a ešte aj cukor. ale - chute a facky sú rôzne.
arnika888
Tisíc ľudí, tisíc chutí... ja tiež nemám rada v prívarkoch cukor. A namiesto octu okysľujem všetko pochúťkovou smotanou, má to takú prirodzenú jemnú kyslosť. Moja nebohá svokra okysľovala tekvicový prívarok horčicou. Keď som to 1.x počula, zdalo sa mi to prečudesné. Ale prívarok chytil takú korenistú chuť z horčice, tam jej nejde veľa, a to mi chutilo u nej báječne.
julanda
@arnika888 veď svokry obyčajne varia výborne, mne u mojej vždy tak chutilo, až som sa cítila trápne.
almurroyal
Mamina varila príma tekvicu a podávala aj s duseným mäskom a chlebík..no detstvo je dávno preč,maminka nás tiež opustila ale na jej výborné jedlo nezabúdam.
bembo
Dnes sme dostali so ženou chuť na tekvicový prívarok(nie sme typ ľudí,ktorí musia mať za každú cenu v nedeľu na obed vyprážaný rezeň).už som ho dávno nerobil,tak som si chcel pozrieť ako ho robia iní varecháči.hneď ako som prečítal tvoj recept,som zistil,že ho robím ale úplne presne ako Ty.jedno je ale isté,že recepty našich mám a starých mám sú tie najlepšie.prajem pekný deň.už sa naň tešíme