Tekvicový prívarok (fotorecept)

Autor receptu: elekra

Tekvicu varievala ešte naša babka Žofka, mama mojej mamy. Ako deti sme ju moc nemuseli, ale teraz si na nej veru pochutnám. A taká mladá je naozaj veľmi chutná a rýchly obed je na stole raz-dva.

4
porcie
15 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mladú tekvicu si očistíme a vydlabeme z nej jadierka.
  2. Nastrúhame ju na väčšom strúhadle,
  3. osolíme a okoreníme. Medzi tým si na troche oleja pripravíme z kryštálového cukru svetlý karamel,
  4. pridáme posolenú a okorenenú nastrúhanú tekvicu a podusíme.
  5. Podľa potreby podlejeme trochou vody, dnes som nemusela, tekvička bola mladá a mala vody dosť. Zahustíme hladkou múkou rozmiešanou v mlieku,
  6. chvíľu povaríme a celý prívarok zjemníme sladkou šľahačkou. Necháme prejsť varom a dochutíme na jemno nakrájaným kôprom. Podľa chuti dosolíme, dokoreníme, docukrujeme alebo pridáme kvapku octu (ja ocot nemám moc rada v prívarku).
  7. Podávame s varenými zemiakmi a volským okom, prípadne s duseným mäsom.