Tekvicový prívarok (fotorecept)
Autor receptu: elekra
Tekvicu varievala ešte naša babka Žofka, mama mojej mamy. Ako deti sme ju moc nemuseli, ale teraz si na nej veru pochutnám. A taká mladá je naozaj veľmi chutná a rýchly obed je na stole raz-dva.
4 porcie |
15 minút príprava |
15-20 minút tepelná úprava |
Postup
- Mladú tekvicu si očistíme a vydlabeme z nej jadierka.
- Nastrúhame ju na väčšom strúhadle,
- osolíme a okoreníme. Medzi tým si na troche oleja pripravíme z kryštálového cukru svetlý karamel,
- pridáme posolenú a okorenenú nastrúhanú tekvicu a podusíme.
- Podľa potreby podlejeme trochou vody, dnes som nemusela, tekvička bola mladá a mala vody dosť. Zahustíme hladkou múkou rozmiešanou v mlieku,
- chvíľu povaríme a celý prívarok zjemníme sladkou šľahačkou. Necháme prejsť varom a dochutíme na jemno nakrájaným kôprom. Podľa chuti dosolíme, dokoreníme, docukrujeme alebo pridáme kvapku octu (ja ocot nemám moc rada v prívarku).
- Podávame s varenými zemiakmi a volským okom, prípadne s duseným mäsom.