Tekvicovo-bryndzový závin
Autor receptu: tardis
Recept sme vymysleli spolu so synom, tento rok máme veľa tekvíc, tak sme ich skúšali upravovať na rôzne spôsoby. V podstate ide o klasický závin, len plnka je slaná.
18 porcií |
30 minút príprava |
40 minút na 150 °C |
Postup
- Cesto:
Z droždia, trochy mlieka a cukru urobíme kvások. Do nádoby nasypeme múku, pridáme kvások, soľ, vajce, mlieko a olej. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť asi pol hodinu /soli dávam viac, je cesto potom chutnejšie, ale nieje to nutné/. Na pomúčenej doske vyvaľkáme plát, /niekedy vyjdú dva/, potrieme olejom a naplníme plnkou. Zavinieme a závin potrieme olejom a posypeme rascou/alebo podľa chuti a fantázie/.Pred pečením ešte trocha popicháme vidličkou, pečieme asi 40 min. - Plnka:
Tekvicu postrúhame, posolíme a vmiešame do nej bryndzu, zriedime trochou mlieka, pridáme nasekanú bazalku, nakrájanú cibuľu, postrúhaný cesnak, ml.červenú papriku, biele a čierne korenie. Dobre premiešame a potom rozotrieme na koláč./Ak nám vyjdu dva záviny, doporučujem urobiť viac plnky/.