Tekvicové pyré (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Pretože som dnes vložila dva recepty s použitím tekvicového pyré prikladám spôsob prípravy väčšieho množstva pyré naraz. Trošku naopak ale čo už narobím. Je to vlastne polotovar na ďalšie použitie v receptoch.

30 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Tekvica z ktorej robím pyré je najčastejšie maslová (butternut) alebo muškátová alebo tekvica so zelenou šupou a oranžovou dužinou, ktorá sa predáva pod názvom tekvica na pečenie (iný názov neviem). Toto pyré je sladkasté a používam ho na pečenie múčnikov. Na fotke je upečená maslová tekvica. Keď pečiem dva plechy súčasne trvá to asi 45 minút na 190°C. Pichnem nožíkom do najväčšej z nich či je celkom mäkká. Po dopečení je v priehlbinke po semiačkach šťava, necháme chvíľu postáť a šťava vsiakne.
  2. Ľahko lyžicou vydlabeme dužinu až zostane len tenká šupa.
  3. Kedysi som upečené pyré mixovala. Zistila som, že ju stačí roztlačiť pučidlom na zemiaky. Jednak to ide veľmi dobre a jednak po pridaní do cesta ju tiež budeme miesiť alebo šľahať alebo mixovať. Z maslovej tekvice sa vydlabe len malá jamka a je z nej veľa dužiny :o). Fotka troch tekvíc krát dva plechy sú štyri plné krabičky od zmrzliny a jedna šálka naviac išla do cheesecake. Pokrabičkované a vychladnuté pyré zmrazíme. V pohode vydrží do ďalšej sezóny a pečie sa z neho ako z čerstvého.
  4. Ak mám veľa tekvice hokaido upečiem aj tú, ale na polievku stačí nakrájať ju na kocky a dať zamraziť (ako na fotke vo vrecku). Pečená s bylinkami je najlepšia čerstvá. Hokaido do slaných receptov u nás doma nemá konkurenciu.
  5. A toto je tá zelená na pečenie. Je len jemne nasladlá takže je super pečená aj na slano s cedsnakom a čili. Táto sa u nás takmer vyrovná pečenej hokaido tekvici :O)