Tavče Gravče

Autor receptu: tinavondecadent

Tavče Gravče je národné jedlo Macedónska. Je veľmi obľúbené a rozšírené na celom Balkáne. Je to jednoduché a lacné jedlo. Čo sa týka dochutenia, nemá žiadne striktné pravidlá, takže je možné ho pripraviť "na 100 rôznych spôsobov".

6
porcií
20 minút
príprava
150 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pretriedenú a umytú fazuľu namočte asi na 3 hodiny do vody. Po 3 hodinách vodu vylejte, nalejte čistú a dajte fazuľu variť(voda by mala fazuľu prekrývať tak 3-4 cm). Nasekajte olúpané cibule a vložte ich do hrnca ku fazuli, pridajte peper a prípadne bobkový list. Suroviny varte spolu na miernom ohni až kým nezmäknú a nebudú krémové (cca 2 hodiny). Občas ich premiešajte. Keď sa začne voda vyparovať, občas trochu prilejte.
  2. Zhruba po dvoch hodinách varenia vedľa na rozpálenú panvičku nalejte olej. Až bude rozžhavený, pridávajte postupne koreniny (mletá paprika, cesnak, čubrica, rasca;v podstate podľa chuti). Miešajte to spolu až kým sa to poriadne nerozvonia (cca 1 minúta).
  3. Nakrájajte paradajky a mrkvu a pridajte ich ku zmesi. Pridajte soľ a všetko spolu dobre zamiešajte . Nemalo by tam byť veľa vody, ale nemalo by to byť ani suché. Fazuľa by sa mala lesknúť od oleja a mala by zostať vláčna aj po dopečení.
  4. Zmes vylejte do pekáča, najideálnejší je keramický. Pečte ju pri teplote 200°C asi 30 minút. Jedlo sa zvykne podávať s tmavým chlebom alebo pitou. Mne sa osvedčilo aj ako dobrá príloha k mäsu.