Tarte aux citrons - citrónový koláč fotorecept

amelie - fotkaamelie, 18. augusta 2010
Tarte aux citrons - citrónový koláč (fotorecept)
Foto: amelie

Ovocne kolace, ktore sa podavaju studene, su v lete prijemnym osviezenim. Patri k nim aj citronovy kolac.

Suroviny

300 g
150 g
1 ks
2 pl
stipka
citronovy krem:
150 g
100 ml
3 ks
1 pl
30 g
citrony na ozdobu:
2-3 ks
200 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Z uvedenych surovin vypracujeme cesto , vytvarujeme do gule a ulozime v mikrotenovom vrecku do chladnicky najmenej na 2 hodiny (najlepsie na noc). Na krem vymiesame cele vajicka s cukrom, pridame citronovu stavu a polievkovu lyzicu maizeny rozpustenej v troske vody. Zmes vlejeme do kastrola a na slabom plameni varime, dokial neziskame husty krem. Nechame ho vychladnut.

    Tarte aux citrons - citrónový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Citronove kolieska na ozdobu: v panvici varime vodu s cukrom, kym nevznikne sirup. Potom don pridame tenucke kolieska dobre umytych citronov a za obcasneho miesania varime 15-20 minut. Nechame vychladnut. Cesto vyberieme z chladnicky a rozvalkame natenko. Pomocou valceka ho prenesieme do okruhlej formy na tartes a naplnime citronovym kremom.

    Tarte aux citrons - citrónový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ruru predhrejeme na 180 stupnov a kolac pecieme 15-20 minut. kolieska citronov vyberieme zo sirupu a ozdobime nimi kolac. Zvysny sirup mozeme drzat v uzavretom zavaracom pohari v chladnicke niekolko dni.

    Tarte aux citrons - citrónový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rovnako mozeme ulozit do chladnicky uvareny citronovy krem.

    Tarte aux citrons - citrónový koláč (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

babav
Robievam obcas Lemon tart .Recept je na mojej stranke,troska iny ako tvoj,ale chutove urcite podobny;-) .
amelie
to bude asi preto, lebo tato tarte je francuzska, takze moze byt medzi nimi rozdiel :-)
evanaaa
Krásne to vypadá, akoby som to už videla. Mám knihu, kde sú samé cudzokrajné koláče, torty tartiny, mufiny a pod., musím sa pozrieť.Ale tvoj koláčik ,Amelie, je výstavný.
amelie
dakujem :-) odkukavam od susediek, malinko prisposobujem :-)
alexdidi
Krásna tortička, a aká dobrá...robím totiž veľmi podobný americký pie, len pečiem samostatne cesto na slepo, potom dám citrón. náplň, sneh z bielkov a zapekám...určite vyskúšam tento tvoj francúzsky...vyzerá úžasne, sviežo...
samanka
@Amelie na takomto koláčiku si pochutí hlavne moja mama, má rada všetko kde je citrón. Aký priemer má forma? Často sa mi stáva, že mám málo cesta.
lucylee
nemám slov, super koláč, také milujem, kde sa dá kúpiť tá forma?
huck
Amelie vdaka! Zda sa mi, že doposial je priprava tvojho skveleho tarte aux citrons najjednoduchšia.
amelie
forma ma priemer 27 centimetrov. moze byt aj mensia. kupila som si ju tu, ale v ba mam taku istu, tusim z lidlu.
amelie
poznamka, mozno sa zide: ak natriete vychladnuty krem na studene cesto, cesto nenasiakne a upecie sa, ako treba.
evanaaa
V Lidli mávajú často potreby do domácnosti, najmä na pečenie, treba sledovať letáčik, každý týždeň je zameraný na niečo iné, mávajú pekné, užitočné a vcelku aj lacnejšie praktické veci.
klaura
citrónové koláčiky mám veľmi rada ... preto ukladám :)
vybusna
krasny kolac....ukladam pre manzela...miluje vsetko citronove
amelie
to je hrôza! ako mi to len mohlo ujsť? žiaľ, také staré recepty sa nedajú upravovať. Do krému naozaj patrí maslo:-)
zofiniatko
a to maslo do krému sa kedy pridáva?
po vychladnutí krému a potom šup na cesto?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia