Tapenade z čiernych olív

lusinkab - fotkalusinkab, 21. mája 2013
Tapenade z čiernych olív
Foto: lusinkab

Zase nastal môj obľúbený čas v roku keď po 3 týždňoch premívania olív sa dajú konečne jesť, tak som tento deň poriadne využila nejaké Zobraziť celý popisZase nastal môj obľúbený čas v roku keď po 3 týždňoch premívania olív sa dajú konečne jesť, tak som tento deň poriadne využila nejaké som namarinovala,upiekla chlebík a tak isto urobila aj tapenade. Recept je z knižky "Grandma´special recipes" v ktorej sú všeliake možné kompóty, džemy,oleje,pickles,chutney atd. takze prvý receptík ktorý som z tejto knižky vyskúšala bol práve tento.

5 minút
príprava

Suroviny

250 g
2 PL
2 strúčiky
3 PL
 na vrch




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme všetky potrebné suroviny, olivy vykôstkujeme ak máme bez kôstiek tak táto práca nám odpadá, cesnak očistíme,natrháme lístky tymiánu,pridáme kapary.

    Tapenade z čiernych olív - obrázok 1
  2. 2

    Všetky suroviny dáme do mixéra alepo použijeme len ponorný a zalejeme 3 PL olivového oleja.......

    Tapenade z čiernych olív - obrázok 2
  3. 3

    ....... a všetko spolu rozmixujeme. Táto moja je trošku do fialova keďže tie moje olivky majú takúto zaujímavú farbu.

    Tapenade z čiernych olív - obrázok 3
  4. 4

    Dáme do čistej sklenej fľašky a vrch polejeme ešte s olivovým olejom,dobre uzavrieme a skladujeme v chladničke. Mala by vydržať 2 týždne ale ak máte radi olivy tak sa zje určite skôr.

    Tapenade z čiernych olív - obrázok 4

Diskusia k receptu

lusinkab
@tiginko ja som na nu tiez pozerala,kedze pred tym ako som recept pridala chcela som popozerat kolko ich tu vlastne je :-) a moj znami zo spanielska tiez zvykol pridavat aj ancovicky,tiez mi to velmi chutilo :-) myslim,ze ty co maju radi olivky tak na tom nie je co pokazit...tento je pre tych co rybky nemaju velmi v oblube :-) budem rada ak vyskusas :-)
slavka2012
Vyzera naozaj vyborne, ja robievam so sardelovymi ockami a bez kapar, nabuduce skusim tuto tvoju. Uz sa na nu tesim:-).
marianne
Ty vies tiez cloveku ulahodit @lusinkab ,akurat som kupila take krasne cierne velke oliviska na vahu,vacsinou ich zjem len take same....Ale teraz...teraz mam baaaajecny recept,dakujem,len ich musim viac prikupit...
amelie
@slavka2012 , sardelové očká sú ančovičky, takže si robila pravú stredomorskú tapenadu. Ančovičky necítiť rybacinou. S inými rybami v tapenade som sa nestretla, ale vynaliezavosti sa medze nekladú:-)
mijaita
@lusinkab olivy cerne i zelene ruzne nakladam s bylinkama, cesnekem, ale tapenadu jsem jeste nedelala. Recept se mi libi a krasne fotky mu dodavaji punc :-)
lusinkab
@slavka2012 dakujem :-) ono niekto zvykne pridavat aj brandy ale aj citronovu stavu,s ancovickami som jedla ale este som neskusala hadam na buduce :-) @marianne som rada,ze ti receptik prisiel vhod a ak vyskusas nebudes lutovat :-) @mijaita dakujem za komentik :-) no ja som si tiez namarinovala ale na buduci rok chcem vyskusat aj nalozit do flasiek a sterilizovat kedze mam v zahrade 4 stromy a pred domom dalsi a okrem mna ich objedaju papagaje a vseliake mozne vtaciky :-) takze by bolo dobre urobit aj nejake do zasoby :-)

medovnicek
ja olivy nemusím, ale synovec ich miluje, tak už aj mu idem posielať tvoj recept, určite sa mu veľmi poteší, vďaka
mesiar50
Mám rád olívy.Tvoje tapenade vyzerá okúzlujúco.
Zaujímavý rcp.je už uložený.Vďaka
monzet
Perfektné.To bude niečo pre mňa aj syna:-))
samanka
@lusinkab sa Ti žije, keď máš toľko olív okolo seba..:-))) . Tiež by som prijala.....receptík je skvelý, u nás sa určite minie rýchlo, lebo syn s priateľkou si namiesto kapusty a inej zeleniny dávajú na tanier olivy.....a ja tiež....:-)))
lusinkab
@mijaita no vacsinou na chlebik alebo bruschety,vyborne je aj ako kombinacia hummus a tapenade na vrchu alebo do masovych zavitkov na chut @medovnicek @mesiar @monzet @irenaw dakujem za mile komentariky :-) @samanka :-) no ved to som sa tak potesila ked sme sa sem nastahovali,ze som neverila vlastnym ociam a hned som si prvu olivu zo stromu odtrhla,priatel len pozeral ale nic nepovedal cakal kym si zakusnem a ver ci nie hned som na zachod utekala lebo surova oliva zo stromu bolo asi to najhorsie co som kedy v ustach mala :-( a ta moja laska sa na mne este 2 tyzdne smiala :-) ale ked su uz upravene a ta horkost a olejnatost z nich je prec tak su vynikajuce :-) budem rada ak vyskusas :-)
iva63
výborný receptík...škoda, že si nemôžem aj ja len tak natrhať olivy doma v záhrade!...
samanka
@lusinkab ja som neodolala v Egypte a pritom som dobre vedela, aký je postup, aby sa olivy stali jedlými...:-)))). Ale chcela som skúsiť-pol hodinu som si vyplachovala ústa .....
lusinkab
@iva63 dakujem za komentik :-) no keby sa dalo tak hned s tebou menim za nieco z tvojej zahradky :-) @samanka tak vies presne o com pisem :-)))) ty mas teda odvahu ... ja som bola v tom,ze odtrhnes a daju sa normalne jest :-) od vtedy som to neskusala a ani uz nikdy nebudem :-)))))
mariamka
tak toto som zabudla pochvalit, ospravedlnujem sa :) ale uz sem nakukam min. 10ty-krat :) o tapenade pocujem prvy-krat a hned same chvaly, olivy milujeme, syn si ich kupuje miesto keksikov :) takze urcite urobim.. diky @lusinkab aj za krasny postup a fotky :)
lusinkab
@mariamka :-)))))) si velmi zlata a nemas za co ospravdlnovat :-) som rada,ze sa ti receptik paci a budem rada ak vyskusas :-) tebe aj rodinke bude urcite velmi chutit :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia