Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru

slavka2012 - fotkaslavka2012, 27. januára 2013

Vegetariánska obmena tajinu, pôvodne berberského jedla, vyznačujúceho sa typickou orientálnou vôňou korení ako koriander, zázvor, rímska rasca, kurkuma, mletá paprika, škorica. Práve tieto korenia Zobraziť celý popisVegetariánska obmena tajinu, pôvodne berberského jedla, vyznačujúceho sa typickou orientálnou vôňou korení ako koriander, zázvor, rímska rasca, kurkuma, mletá paprika, škorica. Práve tieto korenia nám odhalia prekvapivo nové chuťové odtiene bežne používanej zeleniny.

6
porcií
45 minút
príprava
90 minút
na 100 °C

Suroviny

1/2 ks (menšia)
1/2 ks (buľva)
2 ks (čerstvá)
3 stonky
2 ks
1 konzerva 220 g (ocedeny)
1 ks (väčšia)
12 ks
5 ks
12 ks
2 strúčiky
2 cm
2 PL
1/4 ČL
2 ČL
podla chuti
podla chuti
2 PL (posekaná)
3 PL (alebo ghee)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky ingrediencie.

    Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú zeleninu pokrájame na väčšie kocky, cesnak cibuľu a zázvor posekáme nadrobno.

    Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru - obrázok 2
  3. 3

    Píniové oriešky opražíme na suchej panvici.

    Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru - obrázok 3
  4. 4

    Na tajinovej panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme ras al hannout, rímsku rascu a trošku harissy.

    Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme zázvor, cesnak a cibuľu a dosklovita ich opražíme.

    Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme fenikel, zeler, mrkvu, tekvicu a za stáleho miešania ich oprážame.

    Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru - obrázok 6
  7. 7

    Zalejeme horúcou vodou, pridáme olivy a sušené paradajky

    Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru - obrázok 7
  8. 8

    Prikryjeme a na veľmi miernom ohni dusíme 1 hodinu.

    Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru - obrázok 8
  9. 9

    Po hodine tajine odokryjeme, pridáme cícer a odkôstkované datle, dobre premiešame a necháme ďalších 20 minút dusiťna miernom ohni.

    Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru - obrázok 9
  10. 10

    Po 20 minútach získame jedlo s hustou omáčkou, pridáme do nej čajovú lyžičku medu, premiešame, posypeme opraženými píniovými orieškami, nasekanou koriandrovou vňaťou,

    Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru - obrázok 10
  11. 11

    a podávame spolu s kususom buď priamo z nádoby, kde sme ho varili, alebo jednotlivé porcie naplníme do malých tajinových mištičiek

    Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru - obrázok 11
  12. 12

    Dobrú chuť!

    Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru - obrázok 12

Diskusia k receptu

frezia
Vyzera to uzasne! Musim si zohnat ras al hannout,to som este nemala,ostatne koreniny pouzivam.Ukladam.
slavka2012
@jamarlen : nie je ich az tak vela, vacsinu dostat u nas a ras al hannout sa da v krajnom pripade aj namiesat...:-);
@frezia : naozaj je to dobre a vdacne jedlo, ja som si ras al hannout doniesla z dovolenky, vdaka.
radulienka
Nádherné jedlo, takéto milujem a aj varievam, tieto perfektné kombinácie chutí, to je ako sen, vďaka za ďalšiu inšpiráciu...
marianne
no vlastne si tajine nemozem kupit,lebo na indukcii si mozem s nim akurat tak piiiskat,ale tebe sa na keramike dobre s nim vari,predpokladam.Neviem preco som mala zafixovane,ze tajim idem len na ohen:-) aj tento by mi velmi chutil,velmi mam rada cicer...Aj toto je krasny recept.
slavka2012
@marianne : bo v Severnej Afrike ich davaju do tajinovych peci, kde sa drzi rovnaka teplota. Na keramickej platni sa mi to spomedzi mojich moznosti zda najlepsie, na plyne mi uz jedna nadoba z podobnej keramiky praskla.
mijaita
@slavka2012 mam tajine keramicky z Maroka dovezeny a Marokanec poradil, jaky koupit. Delam na plynu, ale na azbestove sitce. Koukam, take bys potrebovala vetsi, vid? To je desne dobre jidlo! Jeste poznatek, jak vari marocke zeny. Naskladaji do kominku zeleniny a teprve shora nasypou koreni! Uz to delam take. Neverila jsem, ale opravdu se dostane spis vsude, nez kdyz ho das na dno nadoby!
slavka2012
@mijaita : dakujem za radu, nabuduce to skusim podla tvojho navodu. Moj recept je z kucharskej knihy, verim vsak ze originalni Marocania maju svoje zvyky a triky a iste stoji za to vyskusat ich. Pokial ide o velkost taginiery, ja mam dve, jednu mensiu (na obrazku) a druhu vacsiu ked nas stoluje viac. Pouzivam ich aj na pripravu inych jedal, nielen tajinu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia