Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke fotorecept
Foto: havino
Týmito malými guľkami z mletého mäsa, som inšpirovaná tu z varechy. Veľmi sa mi vo varení páčia. Mne by cestoviny stačili iba Zobraziť celý popisTýmito malými guľkami z mletého mäsa, som inšpirovaná tu z varechy. Veľmi sa mi vo varení páčia. Mne by cestoviny stačili iba s omáčkou, pre manžela bez mäsa nie je obed. Mleté mäso rozmrazené ráno, len nedávno bola plnená paprika, takže zmena chuti musí byť. Tak vznikli guľky v hubovej omáčke. Aj ja spokojná, aj manžel. Láska ide aj cez žalúdok sa hovorí.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Guľky: | |
cca 300 g |
|
hrsť |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
|
1 PL |
|
1 ks |
|
Omáčka: | |
|
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
1 ČL (podľa chuti) |
|
|
|
|
|
250 ml |
|
1 PL |
|
medzi prsty |
|
(olej) |
|
Postup
-
1
Mleté mäso zmiešame so syrom. Syra si pridajte podľa chuti, ani by nemusel byť. Ja ho rada pridávam. K tomu vajce, soľ, petržlenová vňať, korenie mleté. Dobre premiešame. Kedže vajce hmotu rozriedi, ale pri ďalšom spracovávaní mäsa na guľky zároveň drží hmotu po kope, tak si medzi prsty pridáme strúhanku. Na toto množstvo som použila cca jednu polievkovú lyžicu. Ruky opláchneme pod tečúcou vodou a tvarujeme bez problémov malé jednorázovky - guličky.
-
2
Následne ich opečiem na bravčovej masti. Pokotúľam ich zo strany na stranu, tvar si držia, odložím na inú panvicu, prikryjem a nechám odpočívať. Do výpeku po guľkách vložím pokrájanú cibuľu a osmažíme ju.
-
3
K cibuli pridáme mrazené huby, budem guľky varievať aj so sušenými, ktoré si je dobre ale nechať vopred vo vode napučať. Ja ešte mám v zásobe čo to mrazených, ale novej huby ešte ani jednej. Už sa posúvajú informácie kde rastú, kde nie, tak snáď to vypukne, hubová mánia aj u nás. Huby miešame, nech v teple na panvici povolia. Pridáme mletú červenú papriku, mletú rascu, miešame rýchlo, aby červená paprika nezhorkla, zalejeme vodou, osolíme, vložíme bylinky, ja som dala stonku rozmarínu, dve stonky oregána a necháme dusiť.
-
4
Podľa druhu húb, či mrazené, alebo sušené, dusíme cca 20 až 30 min. Pred pridaním smotany ešte, ja zvyknem na dva krát pridávať mletú rascu, pretože z tej prvej várky je vôňa a chuť už kapánek vyvarená. Mletú papriku nie, tá sa má zamiešať do tuku. Pridáme smotanu, kto chce šľahačkovú, ja už ako kedy,ale dnes som dala smotanu na varenie 10 %. Privedieme do varu, smotanou si omáčku nadstavíme, koľko jej potrebujeme.
-
5
Odložené guľky vložíme do omáčky, necháme ich prevariť cca 5 min, ani to nie, sú malinké, už opečené, ale predsa len varom, klokoč omáčky nech prejde celou guľkou. Ku koncu varenia pridáme maslo, ešte prevaríme, vypneme a do odstavenej omáčky, medzi dlaňami rozotrieme majoránku. Ja si nemôžem pomôcť, mne proste k hubám majoránka pasuje. Ak by sa vám recept pozdával, nech vám padne na úžitok. Je to rýchlovka a myslím, že aj celkom ľahký obed aj keď sýty dosť.
@ terinka , milá si, dakujem :-)
@ Haji, kiež by si bola vedľa, tak verím, že Ti bodne, aj susedom sa ušlo na koštovku, suseda nepoznala, že aj ona také bude variť, dakujem, si veľmi milá
@ Zuzanka, ved vieš, že ja oplakávam tvoje bezmäsité recepty, ktoré s dcérkou si doprajete, mne sa to samej sebe, nie že nechce, lebo aj tak potom zvíťazí chuť na to, čo manželovi varím, tak už ani nešpekulujem a takto nejako to vymýšľam, aj vlk sýty, aj ovca celá, dakujem susedka moja :-)
@ Izka, dakujem pekne
Aj mne sa recept pozdáva. Akee mleté maso? Predavajú len cisto bravcove, jednodruhové a aj mix s hovadzím. Ukladám do KK. To si sama vymyslela? Gratulujem, rada by som okostovala.
@ Darinka , @ Siisa, @ cesminka, ja podobne, ja by mohla len cestoviny s hubovou, tie ja veľmi rada,ale môj manžel, to je bez mäsa, to je málo a bodka :-) dakujem dievčatá
@ mariamka, dakujem, aj my doma huboví, nooo, síce ja áno, ale môj hubár až tak zas nie, ale to už neberiem ohľad, vláči ich, čistím len ja, suším len ja, ale sama teda ich jesť nebudem, ved pamätáš dva, či tri roky do zadu? som z nich šalela, ale teraz si poviem, zas aj iné využitia na ne mám, aj na sterilizované, aj takto napríklad, tak nech len ide, už ho aj sama pošlem :-) ale jesť ich musí.
@ marienka44, ja tieto guličky tu mám z morčacieho stehna, mala som namleté mäso z minulého týždňa, mala som návštevu, chcela plnený baklažán, ale len morčacie mäso konzumuje, tak som ho použila aj tu, ale ja ked osobne z mletého varím, pečiem, ja preferujem mix, aj bravčové, aj hovädzie, ja si meliem sama, tak si aj podľa použitia viem pomer namlieť, ale na tieto guľky by som použila mix. recept som si sama vymyslela,dakujem, inšpiráciou mi bol tento recept
varecha.pravda.sk/recepty/plus-masove-gulky-so-zemiakovym...
ktorý varím už pravidelne, chuť omáčky si mením, či s lečom, alebo bez, tak som si povedala guličky pre manžela budú aj v hubovej omáčke
@ jack dakujem veľmi pekne
Daj mix a bude to bez problémov. Aj ja som si rp uložila. Už mám tohtoročné huby, niščo suším a niežo zamrazím, aby bolo na tú fantastickú omáčku. Vivat hubári!!!
Fuj, tie preklepy. Má byť niečo a niečo. Xixixixi...
jej @Mirko , daj sem toho trhača, to je môj typ :-), chutný je veľmi, by ho ja vymojkala teda, je ako môj malý maltezák, zajtra už 10 ročný starší pánko, asi mu párty psiu urobím :-), sa máš, sa ísť prejsť do parku a huby doniesť, naši chlapi veru autami aj nejaké kilometre nabehajú, aby bolo na takéto varenie, nech vám chutí Mirko, verím, že bude a poškrabkaj trhača za mňa, ja som psíková
@mindalka , dakujem a ak sa bude doma variť, nech chutí
Little Stuart ta pozdravuje a nevie si vynachvalit mojkanie. Az nas zacal odmietat. Chce len teba. Ale je mu odpustene, ma uz 14 rokov.
si ma potešil, že pochutilo, nech padne na úžitok, ale opäť som sa niečo naučila od teba, že pridať k mletému mäsu šošovicu a veru, čo by aj nie, aj ja môjmu diabetikovi tak pomeliem, len dobre mu spraví, dakujem za pekný komentár, za úsmev na tvári . S hubami si ako môj, aj 130 km by šiel, dokonca jeho kamaráti idú do Nórska teraz v auguste na huby, čo ti poviem, môj je tiež hubár, nemá ich moc v láske, hoc zje, lebo musí :-) , ale zbiera o sto šesť. nezabudni poškrabkať a odkaz pošuškať :-)
ja som včera varila, syn doniesol z IT cestoviny a ja by ich najradšej bez mäsa, no ale sme dvaja a ja som rada ked druhému viac chutí skôr ako mne, tak som opäť guličkovala, ale na inú tému, slaninka, to mám od @kuku z receptu, dobrú chuť dá, paradajkové pyre, cesnak, paprika čerstvá, bazalka, v guličkách veľa oregana a že výýýborné mi povedal, tak som rada, ked výborné, som doma teraz a už raz neviem čo variť, ved vedela by som, ale sladké nie, múčné nie, ťažké nie, jaj hruza , ešte raz Ti dakujem som potešená
Oh, vidím, že samé dobroty "piluješ" k dokonalosti. Se nedivím, že strávník vyžaduje kvalitu a tím pádem i zaručenou dobrotu! Mohu vědět, milá @Havino , kolik je synovi let? Hodně věcí se dědí, takže bude on po tatuškovi?! haha Mávám a přeji krásný den!!
@katarinka , presne tak, ja by bez mäsa cestoviny jedla,len taký fukot, k zemiakom nech mäso mám, ale k cestovinám nepotrebujem. Arabiatu mám ešte posledné dva poháre od @palokuchki a jasné, že idem aj tento rok robiť, ideme do HR, odtial donesiem slnečných mäsitých paradajok aj 15 kg a idem na to, aj pyre, aj arabiatu, aj s bazalkou, pyré doslova nechám odparovať na riadnu hustotu, nemám rada to riedke ked musím potom zahusťovať. svojich paradajok síce mám požehnane, ale nie až toľko na zavaranie, nie je miesta na vysadenie, takže ich stačíme konzumovať, ale už sme sebestační, dobrý mesiac.
@relaxx1 , dakujem, potešila si ma, že sa ti recept páči. Tieto moje boli určite z Jednoty, žltý sáčok, ale u nás v malom tescu dosť rada nakupujem cestoviny zo semoliny a tie by sa naozaj nemali rozvariť, ked vidím semolinové vždy beriem, ako prvé tie. Skús semolinové.
Táni, to vůbec nevadí, jsme jen lidé a technika - to je kapitola sama pro sebe. Díky za info, už máš tedy chlapy velké! Hlásím se také k těstovinám ze semoliny, jiné prakticky nekupuji. Krásné pozdravení a klobouk dolů, co všechno zvládáš!
to vyzerá ukrutne dobre, @monty469 :-)