Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke fotorecept

havino - fotkahavino, 23. júla 2016
Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke (fotorecept)
Foto: havino

Týmito malými guľkami z mletého mäsa, som inšpirovaná tu z varechy. Veľmi sa mi vo varení páčia. Mne by cestoviny stačili iba Zobraziť celý popisTýmito malými guľkami z mletého mäsa, som inšpirovaná tu z varechy. Veľmi sa mi vo varení páčia. Mne by cestoviny stačili iba s omáčkou, pre manžela bez mäsa nie je obed. Mleté mäso rozmrazené ráno, len nedávno bola plnená paprika, takže zmena chuti musí byť. Tak vznikli guľky v hubovej omáčke. Aj ja spokojná, aj manžel. Láska ide aj cez žalúdok sa hovorí.

50 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Guľky:
cca 300 g
hrsť
podľa chuti
1 PL
1 ks
Omáčka:
podľa chuti
1 PL
1 ČL (podľa chuti)
250 ml
1 PL
medzi prsty
 (olej)




Postup

  1. 1

    Mleté mäso zmiešame so syrom. Syra si pridajte podľa chuti, ani by nemusel byť. Ja ho rada pridávam. K tomu vajce, soľ, petržlenová vňať, korenie mleté. Dobre premiešame. Kedže vajce hmotu rozriedi, ale pri ďalšom spracovávaní mäsa na guľky zároveň drží hmotu po kope, tak si medzi prsty pridáme strúhanku. Na toto množstvo som použila cca jednu polievkovú lyžicu. Ruky opláchneme pod tečúcou vodou a tvarujeme bez problémov malé jednorázovky - guličky.

    Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Následne ich opečiem na bravčovej masti. Pokotúľam ich zo strany na stranu, tvar si držia, odložím na inú panvicu, prikryjem a nechám odpočívať. Do výpeku po guľkách vložím pokrájanú cibuľu a osmažíme ju.

    Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K cibuli pridáme mrazené huby, budem guľky varievať aj so sušenými, ktoré si je dobre ale nechať vopred vo vode napučať. Ja ešte mám v zásobe čo to mrazených, ale novej huby ešte ani jednej. Už sa posúvajú informácie kde rastú, kde nie, tak snáď to vypukne, hubová mánia aj u nás. Huby miešame, nech v teple na panvici povolia. Pridáme mletú červenú papriku, mletú rascu, miešame rýchlo, aby červená paprika nezhorkla, zalejeme vodou, osolíme, vložíme bylinky, ja som dala stonku rozmarínu, dve stonky oregána a necháme dusiť.

    Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podľa druhu húb, či mrazené, alebo sušené, dusíme cca 20 až 30 min. Pred pridaním smotany ešte, ja zvyknem na dva krát pridávať mletú rascu, pretože z tej prvej várky je vôňa a chuť už kapánek vyvarená. Mletú papriku nie, tá sa má zamiešať do tuku. Pridáme smotanu, kto chce šľahačkovú, ja už ako kedy,ale dnes som dala smotanu na varenie 10 %. Privedieme do varu, smotanou si omáčku nadstavíme, koľko jej potrebujeme.

    Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odložené guľky vložíme do omáčky, necháme ich prevariť cca 5 min, ani to nie, sú malinké, už opečené, ale predsa len varom, klokoč omáčky nech prejde celou guľkou. Ku koncu varenia pridáme maslo, ešte prevaríme, vypneme a do odstavenej omáčky, medzi dlaňami rozotrieme majoránku. Ja si nemôžem pomôcť, mne proste k hubám majoránka pasuje. Ak by sa vám recept pozdával, nech vám padne na úžitok. Je to rýchlovka a myslím, že aj celkom ľahký obed aj keď sýty dosť.

    Tagliatelle s guľkami z mletého mäsa na hubovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

afataga
mne sa veru pozdava, az na tu majoranku, mne zas k hubam nepasuje, ale to je najmensi problem, mne tiez obcas stacia cestoviny len s omackou, ale len obcas, raz darmo, maso je maso :-), suhlasim s tvojim muzom a odkazujem mu, ze by ta mal na rukach nosit ked uz pre nic ine, aspon za tie fajnoty, co varis :-)
1x havino
haji
Hned bych si dala říct, taková dobrota by mi "kopla". Jsi šikulka! Manžel se má jako na kraji v nebi!!
1x havino
zuzanka1367
Aj ja by som sa uspokojila s tou skvelou omáčkou a ani majoránka by mi nevadila :) Mäsa na dnešnej grilovačke bolo dosť, guličky by som prenechala Tvojmu drahému a @afatage...som sa zasnívala :) Pekne susedka...
1x havino
katka78
Parádne jedlo! Recept už je v KK, v poslednej dobe ma lákajú recepty s hubami, tento má ešte aj veľmi pútavé fotky, že sa mu nedá odolať :-)
havino
@ afataga , :-) :-) odkážem určite, nosiť nééé, šak ho zlomí cez poly a kto bude kosiť? vieš akú chuť ja mávala na cestoviny s hubovou, ale nemusím mať mäso v nej a včul ma kapanek osvietilo, aj on spokojný , aj ja
@ terinka , milá si, dakujem :-)
@ Haji, kiež by si bola vedľa, tak verím, že Ti bodne, aj susedom sa ušlo na koštovku, suseda nepoznala, že aj ona také bude variť, dakujem, si veľmi milá
@ Zuzanka, ved vieš, že ja oplakávam tvoje bezmäsité recepty, ktoré s dcérkou si doprajete, mne sa to samej sebe, nie že nechce, lebo aj tak potom zvíťazí chuť na to, čo manželovi varím, tak už ani nešpekulujem a takto nejako to vymýšľam, aj vlk sýty, aj ovca celá, dakujem susedka moja :-)
@ Izka, dakujem pekne
danda3
Milá Tánička, mne by si sa zavďačila tiež len omáčkou, ale keďže sme si vzali mäsožravcov, treba im aj mäso občas ukuchtiť.☺
1x havino
siisa
Mám rada hubovú omáčku...niekedy vyskúšam :) Výborný nápad 5*
cesminaz
Mne by veru mila @havino bez mäsa tiez stacilo :-) ale chlapi su chlapi,aj u nas je to podobne,no a ja mam doma troch :-))
mariamka
paradicka az na tu novu hubu :) aj som sa zasmiala, lebo u nas detto; aj novy nozik mam a huby nist:) my vies ze na hubach ficime, aj dnes mame sampinonovu, tak snad aj na tvoje gulke pride cas, ked doplnim zasoby, zas nova kombinacia chute skvele k tomu tvoj srdecny popis... radost citat, p.d. :)
marienka44
@Havino (23.7.2016 21:59)

Aj mne sa recept pozdáva. Akee mleté maso? Predavajú len cisto bravcove, jednodruhové a aj mix s hovadzím. Ukladám do KK. To si sama vymyslela? Gratulujem, rada by som okostovala.
jack
Júúj dobrý obedík si navarila.
havino
@ katarinka , dakujem, že sa ti recept páči, jednoduchý a ozaj chutný, no fotky, kiežby ťa tu mala včera mladšiu sestru netovú, ty si profik na PC, už som ani na fotky nemala nervy, nešlo mi vložiť, tak ako som chcela, posledný krát som postup fotila mobilom, krucinál, nie a nie ich poskladať v picasse, aby som ich po jednej nedávala, zmenšovala a zmenšovala, pomery strán robila, vlasy mi dupkom stáli pri tom už :-)
@ Darinka , @ Siisa, @ cesminka, ja podobne, ja by mohla len cestoviny s hubovou, tie ja veľmi rada,ale môj manžel, to je bez mäsa, to je málo a bodka :-) dakujem dievčatá
@ mariamka, dakujem, aj my doma huboví, nooo, síce ja áno, ale môj hubár až tak zas nie, ale to už neberiem ohľad, vláči ich, čistím len ja, suším len ja, ale sama teda ich jesť nebudem, ved pamätáš dva, či tri roky do zadu? som z nich šalela, ale teraz si poviem, zas aj iné využitia na ne mám, aj na sterilizované, aj takto napríklad, tak nech len ide, už ho aj sama pošlem :-) ale jesť ich musí.

@ marienka44, ja tieto guličky tu mám z morčacieho stehna, mala som namleté mäso z minulého týždňa, mala som návštevu, chcela plnený baklažán, ale len morčacie mäso konzumuje, tak som ho použila aj tu, ale ja ked osobne z mletého varím, pečiem, ja preferujem mix, aj bravčové, aj hovädzie, ja si meliem sama, tak si aj podľa použitia viem pomer namlieť, ale na tieto guľky by som použila mix. recept som si sama vymyslela,dakujem, inšpiráciou mi bol tento recept

 varecha.pravda.sk/recepty/plus-masove-gulky-so-zemiakovym...
ktorý varím už pravidelne, chuť omáčky si mením, či s lečom, alebo bez, tak som si povedala guličky pre manžela budú aj v hubovej omáčke
@ jack dakujem veľmi pekne
kukulienka71
Výborne si navarila, o tom niet pochýb, budem robiť presne podľa teba, clé ako je bude u nás bodovať, už to vidím. Sušených húb mám dosť;-) Aj by som ti niečo napísala (však ty vieš čo), ale radšej ti, Tánička, poprajem , nech vám rýchlo nejaké narastú:-)
1x havino
kecemis
Rano som bol s nasim trhacom sa prejst v parku, no a ako na zavolanie sme nazbierali nejaketie huby, takze sa tesim na tuto tvoju velmi chutne vyzerajucu dobrotu.
1x havino
mindalka
@Marienka44 (24.7.2016 10:35)

Daj mix a bude to bez problémov. Aj ja som si rp uložila. Už mám tohtoročné huby, niščo suším a niežo zamrazím, aby bolo na tú fantastickú omáčku. Vivat hubári!!!
frezia
To musi byt vyborne! Coskoro to aj urobim. Ale nepouzijem tagliatelle, ale nejake mensie cestoviny, napr kolienka, lebo si pouzila cervenu papriku a majoran a to mi k talianskym cestovinam nesedi. 5*
1x havino
havino
@kuku dakujem, šak to ty si ma mini guľky naučila, netreba nič vravieť, písať, ja ti rozumiem aj pomedzi riadky, nech vám padne na úžitok, aj, aj.

jej @Mirko , daj sem toho trhača, to je môj typ :-), chutný je veľmi, by ho ja vymojkala teda, je ako môj malý maltezák, zajtra už 10 ročný starší pánko, asi mu párty psiu urobím :-), sa máš, sa ísť prejsť do parku a huby doniesť, naši chlapi veru autami aj nejaké kilometre nabehajú, aby bolo na takéto varenie, nech vám chutí Mirko, verím, že bude a poškrabkaj trhača za mňa, ja som psíková
@mindalka , dakujem a ak sa bude doma variť, nech chutí
1x haji
havino
@frezia dakujem , no vidíš, to tak vyzerá, ked Slovač varí po svojom, jasne, že aj s inou cestovinou, mne išlo na chuť široké rezance, v špajzi boli, viac som neriešila a pod ho ochucovať podľa seba, nech vám chutí.
monty469
To musí byť dobrota! Už nám rastú huby, tak omáčku urobím z čerstvých. Super recept, ukladám
kecemis
Tanicka, prave mam obed v robote a nesmierne si pokrochkavam na vybornej omacke. Gulky som si trochu upravil. Pretoze som nemal dost masa, ale zato hodne uvarenej sosovice, tak som ju pouzil. Polovicu sosovice som zomlel a polovicu som pouzil len tak. Vsetko ostatne som robil podla teba, az na 1 vajce navyse. A dal som ich upiect v rure. A do omacky mi trosku chybala citronova stava, tak som tam dal 2 PL. Vyborne. hned ako bude cas, idem na huby. Ja ked chcem poridne huby, musim ist asi 130 km na sever, ale vzdy sa oplatilo, doteraz.
Little Stuart ta pozdravuje a nevie si vynachvalit mojkanie. Az nas zacal odmietat. Chce len teba. Ale je mu odpustene, ma uz 14 rokov.
havino
Mirko :-) úsmev od ucha k uchu mám, no ved my s Little Stuartom láska na pohľad a na diaľku, on to isto cíti, vieš čo by to bolo nosenia na rukách a mojkania? je nádherný. poškrabkaj opäť, že od Táni z Vrútok :-)
si ma potešil, že pochutilo, nech padne na úžitok, ale opäť som sa niečo naučila od teba, že pridať k mletému mäsu šošovicu a veru, čo by aj nie, aj ja môjmu diabetikovi tak pomeliem, len dobre mu spraví, dakujem za pekný komentár, za úsmev na tvári . S hubami si ako môj, aj 130 km by šiel, dokonca jeho kamaráti idú do Nórska teraz v auguste na huby, čo ti poviem, môj je tiež hubár, nemá ich moc v láske, hoc zje, lebo musí :-) , ale zbiera o sto šesť. nezabudni poškrabkať a odkaz pošuškať :-)
1x haji
katka78
Komplet recept som skúsila k včerajšiemu obedu a na jedlo mám len jediné slovo - fantastické! Ďakujem pekne Tatianka za skvelý recept, ktorý si hneď aj sestra vypýtala, lebo u mňa včera aj so švagrom boli a nemohli odolať. Maj krásny deň! :-)



havino
@katarinka som rada, naozaj veľmi rada, že vám chutilo, myslím, že jednoduché, ale aj chutné jedlo, dakujem za krásne fotky. ja týmto mletým mäsom v podobe guličiek, podotýkam, že nesmie byť drobené, to manžel nemá rád, ale guličky :-) áno, to zje, už sa tomu aj smejem, zrejme vidí kúsok mäsa a nie pomrvené mäso :-) no čo ti poviem :-)
ja som včera varila, syn doniesol z IT cestoviny a ja by ich najradšej bez mäsa, no ale sme dvaja a ja som rada ked druhému viac chutí skôr ako mne, tak som opäť guličkovala, ale na inú tému, slaninka, to mám od @kuku z receptu, dobrú chuť dá, paradajkové pyre, cesnak, paprika čerstvá, bazalka, v guličkách veľa oregana a že výýýborné mi povedal, tak som rada, ked výborné, som doma teraz a už raz neviem čo variť, ved vedela by som, ale sladké nie, múčné nie, ťažké nie, jaj hruza , ešte raz Ti dakujem som potešená
haji
@Havino (2.8.2016 21:21)
Oh, vidím, že samé dobroty "piluješ" k dokonalosti. Se nedivím, že strávník vyžaduje kvalitu a tím pádem i zaručenou dobrotu! Mohu vědět, milá @Havino , kolik je synovi let? Hodně věcí se dědí, takže bude on po tatuškovi?! haha Mávám a přeji krásný den!!
katka78
@Havino (2.8.2016 21:21) máš pravdu, naozaj veľmi chutné, nabudúce s dôverou aj bez guličiek spravím, lebo omáčka sama o sebe vynikajúca, guličky už len navyše bonus. A keď nezabudnem, vyskúšam možno aj s tou slaninkou ako vravíš , že od @kuku. Tieto tvoje IT cestoviny tiež vyzerajú dobre ako sú, ja cestoviny môžem, v lete hlavne s rajčinami, s obyčajnou arrabiatou. Ty máš určite domáci pretlak/pyré, ja kupované jedine a tomu nedôverujem, tak nekupujem, preto radšej rajčiny čerstvé. Maj pekný deň Táni :-)
relaxx1
okamžite uložené do KK, ešte by som prijala tip na dobré cestovinky ktoré sa mi nerozvaria ako jedny z tesca... kde majú najlepsie tagli? bezne nakupujem v lidli alebo jednote.
havino
@Haji zlatá, ospravedlnujem sa, že odpovedám až teraz, opäť a zas už po niekoľký krát som mala problém s mailami, už idem na nervy sama sebe a vôbec celá technika mne, ked mne nejaký microsoft diktuje čo a kedy bude a nebude a čo bude fungovať a nebude. Mladší syn bude mať čo chvíľu 28, síce s manželom majú veľa spoločného, ale čo sa stravy týka nie. Manžel je na mäso, preto aj tam kde by nemuselo byť robím aspon takéto guličky, alebo kúsky mäsa a syn na cestoviny bez mäsa, preto doniesol cestoviny z dovolenky zo Sardínie, to je asi rodený Talian. :-)

@katarinka , presne tak, ja by bez mäsa cestoviny jedla,len taký fukot, k zemiakom nech mäso mám, ale k cestovinám nepotrebujem. Arabiatu mám ešte posledné dva poháre od @palokuchki a jasné, že idem aj tento rok robiť, ideme do HR, odtial donesiem slnečných mäsitých paradajok aj 15 kg a idem na to, aj pyre, aj arabiatu, aj s bazalkou, pyré doslova nechám odparovať na riadnu hustotu, nemám rada to riedke ked musím potom zahusťovať. svojich paradajok síce mám požehnane, ale nie až toľko na zavaranie, nie je miesta na vysadenie, takže ich stačíme konzumovať, ale už sme sebestační, dobrý mesiac.
@relaxx1 , dakujem, potešila si ma, že sa ti recept páči. Tieto moje boli určite z Jednoty, žltý sáčok, ale u nás v malom tescu dosť rada nakupujem cestoviny zo semoliny a tie by sa naozaj nemali rozvariť, ked vidím semolinové vždy beriem, ako prvé tie. Skús semolinové.
haji
@Havino (11.8.2016 22:14)
Táni, to vůbec nevadí, jsme jen lidé a technika - to je kapitola sama pro sebe. Díky za info, už máš tedy chlapy velké! Hlásím se také k těstovinám ze semoliny, jiné prakticky nekupuji. Krásné pozdravení a klobouk dolů, co všechno zvládáš!
monty469
Mila @Havino tak dnes na obed som pripravila toto jedlo a je vynikajuce. Je jednoduche a rychlo hotove. Pouzila som mrazene huby a pridala som aj za hrst susenych. Rodinka si pochutila. Dakujem za skvely recept, ktory sa u nas udomacni a bude urcite castejsie. Pripajam foto


havino
@monty zlatko, neskôr sa hlásim, dakujem za spokojnosť, za vyskúšanie receptu, teší ma, že vám chutilo, nech vám padne na úžitok, aj na budúce
haji
@Havino letí pohlazení na dálku pro Lakuška a Geriho - že hladí teta z Moravy! Děkuji za laskavé ruční vyřízení a půjde-li to tak i za pusky na čumáčky! Mávám!!
1x havino
havino
@Haji , dakujeme, pohladenie, bozkávačky vyriadené, sú na dennom poriadku, sú to členovia rodiny, Lakuš v nedeľu bol na pretekoch, kvalifikačkách na MS 2017 v Slovinsku, po tom všetkom čo zdolal chorobu a nestopoval 2,5 mesiaca sa umiestnil na treťom mieste a doniesol si domov vrece granúl, vedro na granule a tento pamätný pohár , pozdravujeme Ťa všetci doma


1x haji
kukulienka71
To sú krásne ceny! Ja ti tiež jednu posielam takto virtuálne, za dnešný obed, ktorý nám veľmi chutil. Malá vyhlásila, že varím najlepšie na svete:-) To je ľahko na základe takýchto receptov, že? Ďakujem a pozdravujem na sever.


1x havino
havino
@Kukulienka , si ma potešila, že si kukla na tento recept. Ved to je od Teba inšpirácia. Ja zas pravidelne varím tvoje plus mäsove gulky, tiež nám velmi chutia. Malá vie čo vraví, vie čo papá. Ked sa do varenia dá čo na chuť treba a láska k vareniu, čo u Teba je, tak aj chutí. dakujem a pozdravujem na juh.