Sýta jogurtovo-cícerová polievka fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 10. augusta 2016
Sýta jogurtovo-cícerová polievka (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborná turecká jogurtová polievka s cícerom a malými köfte guľkami :-)

Suroviny

cca 300 g
4 ks
1 ks
800 g
2 PL (paradajkové pyré)
400 g
1 ks
3 PL
2,5 l
1-2 PL
podla chuti
1 ČL
0,5 dl
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pripravime si suroviny. Mlete hovädzie mäso cca 300 g, 4 väcsie zemiaky, cibulu a cicer v konzerve 800 g. Zemiaky hned aj ocistime a pokrajame :-) Z ciceru vodu nezlejeme, lebo v tom je ta dobra cicerova chut, takze to pouzijeme spolu s cicerom do polievky.

    Sýta jogurtovo-cícerová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz si urobime nase köfte gulky. Do misky dame mäso, nadrobno nakrajanu cibulu, bulgur 1/2 dl, vajce, sol a Isot. Dobre zmiesame, nemalo by sa uz lepit, ale ak nahodou predsa, tak dame trosku struhanky. Nasledne robime z mäsa mensie gulky, ktore ukladame na mukou posypany tanier a v tej muke ich aj trocha pretrasieme, aby sa nelepili.

    Sýta jogurtovo-cícerová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na troche oleja osmazime 2 PL salce cca 2 - 3 minutky. Zalejeme to vodou, ja som dala 2,5 l a privedieme do varu. Pridame konzervu ciceru aj zemiaky a privedieme znova do varu.

    Sýta jogurtovo-cícerová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked sa nam uz polievka zacala varit - vriet, tak do nej po jednom nahadzeme gulky mäsa. Nedavajte ich na kopu a po kazdych 10-tich premiesajte vareskou. Pridame sol podla chuti a nechame polievku varit cca 15 minut, cize kym zemiaky budu uz do 3/4 uvarene.

    Sýta jogurtovo-cícerová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatial si pripravime jogurt. V jednej miske zmiesame 400 g jogurtu,1 vajce a 3 PL hladkej muky. Metlickou som rozhabarkovala do jemna a este pridala 2 dl vody, aby to bolo tekutejsie.

    Sýta jogurtovo-cícerová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po kontrole zemiakou, som liala do polievky rozmiesany jogurt a medzitym, ako som liala, tak aj hned miesala varechou. Takto nechame varit 10 minut. Medzitym si na troche oleja osmahneme 1 - 2 PL susenej mäty, ale fakt len par sekund, nieze vam prihori :-) Nasledne ju nalejeme do polievky a este spolu s mätou varime 5 minut. Ak treba, tak dosolime a mozme podavat :-)

    Sýta jogurtovo-cícerová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Polievka je naozaj velmi chutna :-) Je to dost syta polievka, ktora zazenie hlad a ku ktorej sa velmi hodi kus dobreho chlebika a cerstva cibula ;-P

    Sýta jogurtovo-cícerová polievka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

siisa
Páčia sa mi tie mäsové guličky :) Určite dajú dobrú chuť polievke. Super jedlo:)
cesminaz
Dakujem @Siisa :-) Tie gulicky tam pravdaze tiez pridaju na chuti,ale ono to celkovo vsetky tie suroviny dokopy robia tu skvelu chut polievky :-)
1x siisa
kecemis
Vyzera nielen syto ale aj chutne. Ulozim a vyskusam.
sashan
Iba otázka,bulgur sa dáva do guliek suchý,neuvarený?
cesminaz
@kecemis budem rada,ak vyskusas :-) @Sashan ano bulgur tam ide suchy-neuvareny.On ten bulgur pri vareni v tych gulkach napuchne a gulky su od neho volnejsie-stavnatejsie,nie take tuhe ako z cisteho mäsa :-)
verus5
Polievočka nevšedná - chutila i návšteve. Manžel, ktorý je skôr konzervatívny a nemá rád novoty bol veľmi spokojný a povedal, že ju budeme robiť častejšie a návšteva si odniesla recept. Ďakujeme a oplatí sa vyskúšať, doporučujeme
cesminaz
@Verus5 tak to som strasne rada,ze polievka vam vsetkym chutila! Niekedy treba risknut a ochutnat aj novotu,clovek nikdy nevie.. :-) ako aj v pripade tvojho manzela :-) Dakujem pekne za tvoju odozvu a vyskusanie receptu :-)
monty469
Mila @Cesminaz tak dnes som urobila tuto polievocku a musim povedat, ze je skvela. Chut je pre mna nova, ale vyborna. Maso som mala bravcove,tak na gulky som pouzila take, su sice trochu väcsie ako tvoje no to vobec nevadi. Vyuzitie mäty aj takto v kuchyni je pre mna novinka, ale paci sa mi. Dava jedlu neopakovatelnu aromu aj chut. Dakujem za dalsi skvely recept a tesim sa na dalsie:-)


cesminaz
Mila @Monty zasa si ma milo prekvapila :-) Naozaj sa velmi tesim,ze si otvorená aj pre nové chute v tvojej kuchyni a nedržiš sa skalopevne len klasickych a overenych jedál :-) Ja tiez velmi rada skusam nove,nepoznané jedlá :-) nikdy nevies čo ti zachutí ;-P Tesim sa,ze vam polievka chutila! Pozdravujem a krasnu sobotu zelam ;-P
katka78
Parádna je a s tou mätou, jedna báseň! Veľká vďaka za recept na ďalšie vynikajúce jedlo! Krásny deň @Cesminaz :-)


cesminaz
@Katka78 (20.2.2017 20:23)

Katka zlatá..vyzera vyborne tá tvoja polievka! Aj si mi urobila chute :-) Dakujem za odozvu,velmi sa tesim ze chutila :-)
roxanne
Presne toto som vcera varila, a dnes je na vareche tento archivny recept! Aka nahoda.
Akurat, ze namiesto zemiakov som dala nakrajanu bielu kapustu a maso som mala jahnacie. A ten jogurt som dala bez vajca a muky. Takze som vlastne robila len nieco podobne, mozno trochu menej kaloricke:-)
V kazdom pripade to bola jasna turecka inspiracia. Popritom som sa este pokusila uhnietit cezerye, ale moc mi to neyvslo.. To je uz vysoka skola tureckeho varenia, na ktoru bohuzial nemam.
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Velmi chutná, lahodná a pikantná polievka. Dakujeme za další variant na použitie zdravého cícera.